35% verzekeringen met smartphone afgesloten: online verkoop verzekeringen stijgt met 15%

Consumenten gebruiken voor het afsluiten van een autoverzekering, opstalverzekering, overlijdensrisicoverzekering of zorgverzekeringg steeds vaker de smartphone. Het vergelijken en regelen van verzekeringen op internet groeit nog altijd. In 2018 zijn er 15% meer verzekeringen online verkocht dan in 2017 blijkt uit cijfers van Gfk op basis van de Thuiswinkel Markt Monitor.

verzekeringen met smartphone vergelijken

Verkoop verzekeringen op internet stijgt 15%

Naar schatting zijn de totale consumentenbestedingen op internet vorig jaar gestegen tot 23,7 miljard euro.
Het onderzoeksbureau kan alleen een voorspelling doen, aangezien de rekenmethode onlangs is aangepast. Deze nieuwe werkwijze is inmiddels meer gebaseerd op gegevens van kassa’s en minder op de eigen opgaven van consumenten. Hierdoor kan er voor verschillende categorieën, zoals kleding, schoenen en speelgoed geen vergelijking worden gemaakt

Vorig jaar telde het onderzoeksbureau in totaal 242 miljoen aankopen op internet door 13,5 miljoen unieke consumenten. Dat betekent een stijging van 20% in het aantal aankopen. “In 2018 heeft 96% van de Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder een of meerdere online aankopen van producten en diensten gedaan. Dat is 2% meer dan het jaar daarvoor.”

De meerderheid van de aankopen op internet worden gevormd door producten met een omzet van 13,1 miljard euro. Het aandeel van de e-commerce sector binnen de hele detailhandelsector is 9,6% volgens directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org Internet speelt een belangrijkere rol in de dienstensector, zoals makelaars, scheiden en hypotheekadvies. Van alle diensten wordt momenteel 79% online afgenomen, terwijl dit in 2017 77% was. Het vierde kwartaal is bij diensten een sterke aanjager van de omzet. “82% van alle uitgaven aan diensten wordt in het vierde kwartaal van 2018 online gedaan (tegenover 79% in Q4 2017), goed voor een bedrag van € 3,5 mld.”

Verzekeringen is groeimarkt

Met een groei van de omzet van 24% is de voedselbranche een van de sterkste stijger. Steeds meer consumenten doen hun boodschappen op internet al is de groei wel wat lager dan de 35% in het jaar 2017. Het aantal online aankopen is met +31% wel harder gestegen dan in 2017 (+25%).

De assurantiemarkt heeft de op vier na sterkste omzetstijging op internet geboekt. Behalve Voedsel groeien ook pakketreizen (20%), telecom (18%) en health & beauty (17%) sterker. Het is de eerste keer sinds 2016 dat verzekering in de top 5 groeisegmenten staat. In 2014 becijferde Thuiswinkel.org zelfs van een omzetdaling binnen de online verzekeringsmarkt.

Smartphone aankopen dominante kanaal

35% van de aankopen op internet werd in het laatste kwartaal van 2018 gedaan met behulp van de smartphone. Het jaar ervoor was dat nog slechts 28%. Daarmee is de smartphone inmiddels het belangrijkste en meest dominante kanaal voor bestelling op internet. De vaste desktop computer staat lager op de lijst van meest gebruikte apparaten tijdens online winkelen. De laptop staat met 50% nog wel aan kop en het gebruik van de iPad of andere tablet blijft met 24% gelijk. Opvallend is dat de smartphone nog niet voor grote aankopen wordt gebruikt. Wanneer we naar de bestedingen kijken, is het aandeel van de smartphone over de laatste drie maanden van 2018 slechts 12% wat een jaar eerder 9% was.

Plaats een reactie