Alleen stroom? Verwarm uw huis zonder gas!

Duurzame energie is een veelbesproken onderwerp. Steeds meer nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluitingen meer. Uw huis verwarmen zonder gas is tegenwoordig goed mogelijk. Wilt u kiezen voor alleen stroom? Dan kunt u, met behulp van een aantal wijzigingen in uw woning, daar ook voor kiezen.

Nederlandse overheid heeft doelen gesteld

De overheid heeft al verschillende doelen gesteld met betrekking tot duurzame energie. Volgens het Energieakkoord, welke alweer vijf jaar geleden, in 2013 werd gesloten, staan de volgende doelen vastgesteld:

  • 2020: 14 procent van de energieafname is duurzaam;
  • 2023: 16 procent van de energieafname is duurzaam;
  • 2050: vrijwel alle energie is duurzaam. De CO2-uitstoot moeten met minimaal 80 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990.

Het is belangrijk dat bedrijven, organisaties én huishoudens verduurzamen om bovenstaande mogelijk te maken. Dat kan ook wel, zolang we met zijn allen maar goed omgaan met de energie te hebben. Duurzaam opwekken van stroom is daarbij erg belangrijk. Daar kunt u ook zelf een aandeel in hebben.

Geen gas? Dit zijn de mogelijke alternatieven

Met behulp van gas kunnen we onze huizen verwarmen. Echter kan dat ook zonder dat we gebruikmaken van gas. Dat kan met behulp van warmte-koudeopslag óf nul-op-de-meter.

Warmte- en koudeopslag

Warmte- en koudeopslag is een duurzame manier van het verwarmen én verkoelen van uw woning. Gedurende de wintermaanden wordt er gebruik gemaakt van de warmtepomp. Het opgepompte water komt uit een warme bron, waardoor uw woning verwarmd kan worden. Gedurende de zomermaanden wordt afgekoeld grondwater gebruikt. Het is een effectieve manier, waardoor er geen gas meer gebruikt hoeft te worden voor de verwarming of verkoeling van uw woning.

Nul-op-de-meter

U kunt natuurlijk ook kiezen voor nul-op-de-meter. Dat betekent dat u uw huis zodanig verduurzaamt, dat u geen gas meer nodig heeft. U kunt hierbij denken aan gevelaanpak, slimme installaties en eigen stroomvoorziening. Veel nieuwbouwhuizen worden volgens deze bouwaanpak gebouwd. Dat scheelt fors op de energierekening.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

elektrisch koken zonder gas
Elektrisch koken zonder gas

Wordt een verbod op de cv-ketel een feit?

De kans is groot dat er een verbod wordt ingesteld op de cv-ketel. Vanaf 2021 mag u naar alle waarschijnlijkheid geen cv-ketel meer vervangen. U dient vanaf dan namelijk een warmtepomp te laten installeren. Ook zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem behoren tot de alternatieven. Alhoewel het natuurlijk goed voor het milieu is, zijn deze oplossingen wel veel duurder dan de traditionele cv-ketel. Ter vergelijking: voor een cv-ketel-installatie betaalt u doorgaans maximaal 2.000 euro. Een warmtepomp kan daarentegen tot wel 9.000 euro kosten. Veel huiseigenaren kunnen dat natuurlijk niet zo snel ophoesten. Gelukkig biedt de overheid, naar alle waarschijnlijkheid, tegen die tijd een lening voor deze verduurzaming. Deze lening komt op naam van de woning in plaats van de persoon. Verkoopt u uw woning tussendoor? Dan gaat de lening over op de nieuwe woningeigenaar.

Verduurzamen begint bij uzelf

Wilt u ook graag een duurzamer Nederland? Dan is het natuurlijk belangrijk om zelf stappen te ondernemen. U kunt er bijvoorbeeld al voor kiezen om over te stappen naar een groene energieleverancier. Tegenwoordig zijn er ook talloze groene en duurzame budget energieleveranciers. Zo kunt u toch kiezen voor een voordelige energiemaatschappij, zonder daar al te veel voor betalen. Start daarom direct met energie vergelijken en verduurzaam ook!

Plaats een reactie