Nieuws: De energieprijzen zijn verlaagd

Autoschade, maar spoorloze dader? Het Waarborgfonds Motorverkeer!

Het kan iedereen natuurlijk overkomen: ’s ochtends vroeg komt u bij uw auto aan en het blijkt dat u flinke schade aan uw auto heeft. Er is geen briefje van de dader aanwezig, maar de schade is natuurlijk wel aanwezig. Mogelijk kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat de dader expres is doorgereden. Het kan ook zijn dat hij of zij niet door had dat er schade was aan uw auto. Natuurlijk kan het ook zijn dat de dader het dondersgoed wist, maar dat hij of zij niet verzekerd was óf gewoonweg geen schadevrije jaren wilde opofferen. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar gelukkig kunt u dan een aantal stappen ondernemen. Zo kunt u onder andere terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Onbekende dader (of dader niet verzekerd?)

Is er sprake van dat de dader niet bekend is? Of is de dader wel bekend, maar is hij of zij niet verzekerd? Dan kunt u, onder voorwaarden, terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer:

  • De dader is doorgereden na het ongeval en is daarmee niet bekend;
  • Degene die schade aan uw auto heeft gemaakt is bekend, maar heeft geen actieve verzekering;
  • De misdadiger reed in een gestolen auto en was daar tevens van op de hoogte;
  • De partij waar de dader zijn autoverzekering heeft afgesloten is recentelijk failliet gegaan;
  • Tot slot kan het ook nog voorkomen dat de dader vrijstelling heeft om niet verzekerd te zijn. Dat kunnen allerlei redenen voor zijn, welke haast niet voorkomen, waaronder principiële bezwaren. Kunt u vervolgens niet met de dader tot een afspraak komen? Ook in dat geval kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Is er sprake van vandalisme aan uw auto? In dat geval kunt u niet terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarvoor kunt u alleen aangifte doen bij de politie. Zij nemen de aangifte verder in behandeling.

Voldoet de dader aan het bovenstaande profiel?

Herkent u een van de bovenstaande situaties? Dan kunt u in principe terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Wel is het belangrijk om nog weer rekening te houden met de volgende punten:

  • U dient binnen 14 dagen aangifte te doen bij de politie. Doet u dit niet? Dan kunt u niet meer terecht bij het fonds;
  • Het is belangrijk dat u aantoont dat u er alles aan gedaan heeft om de dader te vinden. Neem eventueel bewijs mee naar het fonds, om dit aan te tonen;
  • U heeft minimaal twee getuigschriften nodig van derden die kunnen aangeven dat uw auto in eerste instantie deze schade niet had;
  • Beschikt u over een rechtsbijstandverzekering? Of heeft u minimaal een cascoverzekering? Dan kunt u de schade ook indienen bij uw verzekeraar. Heeft u de genoemde verzekeringen niet? Dan kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. U dient echter wel te voldoen aan de verschillende voorwaarden van het fonds.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

Waarborgfonds Motorverkeer autoschade

Betaal ik eigen risico?

Helaas betaalt u, hoe oneerlijk het ook klinkt, nog wel een bedrag voor eigen risico (indien de dader onbekend is). Dat bedrag is maar liefst 250 euro. Indien de schade lager blijkt dan dit bedrag, kunt u geen aanvraag indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Ligt bijvoorbeeld alleen uw spiegel eraf, omdat een andere bestuurder (per abuis) hiertegen aan is gereden? Dan kunt u net zo goed direct zelf naar de garage rijden. Dat scheelt veel werk met het opstellen van ‘getuigenverklaringen’, een aanvraag indienen enzovoort. Voor de meeste auto’s kost het vervangen van de autospiegel bovendien niet meer dan 250 euro.

Gaat het echter om een onverzekerde dader, die wél bekend is? Dan betaalt u geen eigen risico.

Géén gevolgen voor uw premie

Gelukkig hebben claims bij het Waarborgfonds Motorverkeer geen gevolgen voor uw premie. Wordt uw claim door het fonds afgewezen? Dan kunt u nog wel uw allriskverzekering raadplegen. In dat geval zal het wel gevolgen hebben voor uw premie. Check daarom ook altijd of u de schade wellicht zelf kunt betalen.

Een goede autoverzekering scheelt de helft

Het kan natuurlijk iedereen overkomen: een spoorloze dader die schade heeft achtergelaten op uw auto. Helaas kunt u dat niet altijd voorkomen. Een goede autoverzekering is echter in iedere situatie belangrijk: ook als uzelf eens schade rijdt. Start daarom direct met autoverzekeringen vergelijken en kies voor een kwalitatieve verzekering. Via ons handige vergelijkingssysteem kunt u gemakkelijk en snel de beste verzekering uitkiezen.

Beoordeling achterlaten

Laat een reactie achter

Vergelijk.com
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord