Beste Italiaanse producten in de Nederlandse supermarkten?

Supermarkten lijken een enorm aanbod te hebben op het gebied van Italiaanse producten. We koken er massaal mee maar weten vaak niet welke het beste zijn, welke het meest duurzaam of welke überhaupt uit Italië afkomstig zijn.

 

Heen en weer

En al gaan we massaal op vakantie naar dit mooie land. Je kunt tijdens één tripje nooit een hele voorraad Parmezaanse kaas, tomaten en olijfolie meenemen. Dan blijf je heen en weer rijden en heb je zelfs met de meest goedkope autoverzekering een enorme kostenpost aan je auto. Natuurlijk zijn er vele Italiaanse groothandels en speciaalzaken in Nederland die dat ene merk pasta, echte Italiaanse (verse!) truffels of een bepaalde wijn verkopen. Maar dat is iedere keer ook een rib uit je lijf. Lidl had tot voor kort een uitgebreid online aanbod aan prima Italiaanse wijnen, maar daar zijn ze helaas mee gestopt.

 

Italiamo

Wat de Lidl wel verkoopt: producten van het merk Italiamo, en die worden ook in Italië aangeboden bij de Lidl. Betaalbare pasta’s, olijfolie, kazen, zongedroogde tomaten en andere lekkernijen. Een paar keer per jaar houdt de supermarktketen Italiaanse Week en dan is het assortiment nog groter. Het is een kwestie van je abonneren op de Lidl-nieuwsbrief en op tijd voor de deur gaan liggen als zo’n week aangekondigd wordt, want de producten vinden gretig aftrek.

 

Albert Heijn

Albert Heijn heeft een contract met een paar hele goede Italiaanse merken, waaronder Mutti en De Cecco. Die laatste staat in Italië zelf bekend als één van de beste pastamerken en bij de tomatenproducten van Mutti zweert menig Italiaanse chef. Ook verkoopt ’s lands grootste kruidenier koffiebonen van Segafredo. Maar ’s lands grootste is vaak ook ’s lands duurste, ook op het gebied van wijn. Het blijft echter een puzzel welke supermarkt in Nederland het voordeligst is.

 

Nep-Italiaans en eigen merken

En dan kom je terecht bij de Dekamarkt of Jumbo, waar één van de grootste pastamerken van Italië verkocht wordt: Barilla. Het logo zal je bekend voorkomen omdat het prijkt op de shirts van veel sportploegen. Merken die niets met Italië te maken hebben in de zin dat de producten er vandaan komen zijn Bertolli en Grand’Italia. Ook de eigen merken van de supermarkten grossieren in producten van mindere kwaliteit. tegenwoordig staat op elke fles olie Extra Vierge. Dat probleem help je simpel uit de wereld: koop eens in de zoveel tijd een fles goede olie voor koude gerechten en bak en braad in goedkope eigen merk-olie. Tot slot een wijntip: het Siciliaanse wijnhuis Ballaturi is met een fantastische en zeer betaalbare nero d’avola (rood) en grillo (wit) bij de Aldi te vinden.

Plaats een reactie