De Fairphone: een duurzaam alternatief

Mobiele telefonie, we kunnen allang niet meer zonder. Maar ergens knaagt het dat door ons telefoongebruik het milieu wordt belast en er mensen voor worden uitgebuit. De arbeidsomstandigheden bij de productie van mobiele telefoons zijn namelijk vaak verre van goed. Dat zou toch duurzamer en eerlijker moeten kunnen? Dat dacht Fairphone ook en daarom kwam dit Amsterdamse bedrijf met de ‘eerlijke mobiel’.

Vergelijken op kwaliteit én duurzaamheid

In een wereld waarin we voordat we iets aanschaffen eerst op internet aan het vergelijken slaan – bijvoorbeeld met een energie-, internet- of zorgvergelijker – is het misschien een goed idee om ook voor de aanschaf van je nieuwe smartphone de nodige research te doen. Qua duurzaamheid valt daarin nog het een en ander te winnen. Mocht je daarop kunnen vergelijken zou de Fairphone bovenaan komen te staan.

Fairphone wil een betere wereld

Aan een eerlijkere wereld bouwen, dat is de gedachte van Fairphone. Het bedrijf wil de mensen stimuleren beter en langer na te denken over de gevolgen voor het milieu bij het produceren (en weggooien) van smartphones. De grote multinationals weten iedere keer weer nieuwe modellen te ontwikkelen, maar het mijnen naar kostbare grondstoffen en de productie zelf kost veel energie en creëert chemisch afval. En dat terwijl modellen van amper een paar jaar oud worden afgedankt.

Een duurzamere smartphone

Daarom heeft Fairphone onder dezelfde naam een duurzamere smartphone ontwikkeld. De inkoop van materialen daarvoor is verantwoord, de arbeiders die het ding in elkaar zitten worden eerlijk behandeld en transparantie over het gehele proces staat hoog in het vaandel. ‘Wij staan op het punt de wereld te veranderen’, meldt het bedrijf op haar website. Mensenrechten, het klimaat, het ecosysteem; het zijn allemaal speerpunten van Fairphone.

Makkelijk repareren en oude telefoons recyclen

Niet alleen wil Fairphone de hoeveelheden afval reduceren, het streeft ook naar een smartphone die gemakkelijk kan worden gerepareerd. Alles beter dan weggooien. Ook willen ze het mogelijk maken oude telefoons te recyclen – de zogenaamde refurbished smartphone – via het Fairphone Recycling-programma.

Wapenfeiten

Fairphone kan al een aantal significante wapenfeiten overleggen. Het heeft de eerste en enige smartphone-fabriek ter wereld die zich ‘Fairtrade Gold certified’ mag noemen. Daarnaast is het de enige telefoonproducent met een gouden Ecovadis-medaille en kregen ze het B Corp-stempel: Fairphone is daarmee gecertificeerd voor het aanpakken van sociale- en milieukwesties.

Recensie consumentenbond

De consumentenbond heeft gekeken naar Fairphone en het enthousiaste verhaal waarmee de firma voor de dag komt. Ze concludeert dat ‘de Fairphone niet fantastisch’ is, ‘hij is gewoon oké’. Geen hoogvlieger op technisch vlak dus. Maar de bond erkent dat het een duurzaam apparaat is en onderstreept de eerder genoemde wapenfeiten, plus de mogelijkheid om losse onderdelen te vervangen of aan te passen. Of de hardware na enkele jaren nog toereikend is, daar zet men wel vraagtekens bij.

Plaats een reactie