Nieuws: De energieprijzen zijn verlaagd

Een onbekende energieleverancier: kan ik veilig overstappen?

Vandaag de dag zijn er ruim 40 energieleveranciers die door heel Nederland leveren. U heeft daarmee veel meer keuze dan vijf jaar geleden. Er komen ook steeds meer kleinere, nieuwe en daarmee nog relatief onbekende energieleveranciers op de markt. Kunt u zorgeloos overstappen naar een nieuwe speler (én wellicht een voor u nog onbekende energieleverancier)? U leest het in dit artikel.

De grote energiemaatschappijen in Nederland

Traditioneel kent men de vier grote energiemaatschappijen: DELTA, Eneco, Essent en Nuon. Tot 2004 was ieder huishouden gebonden aan een bepaalde energieleverancier. Toentertijd was er nog geen vrije markt. Dat is echter zeker een goede ontwikkeling: er is steeds meer concurrentie bijgekomen. Als consument kunt immers zelf een bepaalde energiemaatschappij kiezen en veel energieleveranciers willen concurreren op prijs. Na 2004 kwamen er daarom verscheidene nieuwe energiemaatschappijen bij.

In 2010 kwam er ook een reeks nieuwe energiemaatschappij. Verschillende budgetenergiemaatschappijen wilden de markt veroveren. Onder andere de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie zijn voorbeelden daarvan. Groene prijsvechters als Powerpeers, Vandebron, Qurrent, Greenchoice en Pure Energie winnen ook steeds meer terrein. Het onderscheidene bedrijf Energieflex biedt ook speciale contracten, waaronder prepaid energie, waardoor ook steeds meer consumenten kiezen voor deze energiemaatschappij.

Is een nieuwe energieleverancier wel echt betrouwbaar?

Het zou natuurlijk een nachtmerrie zijn als alle stroom thuis uitvalt. Om die reden zult u wellicht denken: kan ik niet beter iets meer betalen en blijven bij een traditionele energiemaatschappij? Dat hoeft niet. Een leverancier mag namelijk niet zomaar de energiemarkt betreden. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) houdt namelijk scherp toezicht op de energieleveranciers in Nederland. Men zorgt ervoor dat bedrijven eerlijk met elkaar concurreren en men behartigt de belangen van de consument.

De ACM is overigens niet alleen actief op de energiemarkt, maar houdt ook toezicht op de telecommunicatie, postbedrijven en de vervoerssector.

Waar controleert de ACM op?

De ACM controleert de energieleveranciers op verschillende punten. Men controleert niet alleen of bedrijven eerlijk met elkaar concurreren, maar men beschermt ook de consumenten die energie afnemen. De instantie controleert onder andere op:

  • Levert de energieleverancier?
  • Is de levering ook betrouwbaar?
  • Zijn de stroom- en gastarieven eerlijk?
  • Zijn de algemene voorwaarden redelijk?
  • Klopt alle informatie?
  • Klopt het modelcontract?
  • Hoe worden klachten afgehandeld?
  • Hoe zit het stroometiket eruit?

Voordat een leverancier de energiemarkt betreedt, ondergaan zij een uitgebreide check. Ook als een leverancier de markt inmiddels betreden heeft, blijven zij altijd onder scherp toezicht van de ACM. Alle energieleveranciers in onze energievergelijker zijn dan ook 100 procent goedgekeurd voor de ACM.

Wat als een energieleverancier zijn vergunning kwijtraakt?

Het zou, hypothetisch gezien, kunnen voorkomen dat een energieleverancier zijn vergunning kwijtraakt. De levering blijft echter altijd doorgaan via de netbeheerder. Dan weet u zeker dat u nooit zonder gas en stroom komt te zitten. Ook als een energieleverancier failliet gaat, blijft de levering doorgaan. Het klantenbestand wordt dan overgenomen door een andere leverancier.

Het overzicht kwijt? Vergelijk!

We snappen als u het overzicht van de verschillende energieleveranciers inmiddels een beetje kwijt bent. Er zijn ruim 40 verschillende leveranciers en het is vrijwel onmogelijk om dit handmatig te vergelijken. Gelukkig kunt u daarom energie vergelijken via onze vergelijkingstool. Hierbij heeft u altijd de mogelijkheid om te filteren op bepaalde energiezaken. Heeft u een voorkeur voor groene stroom uit Nederland? Geef dit dan aan in de vergelijkingstool! Ook uw voorkeur voor het type tarief en de looptijd van het contract kunt u gemakkelijk aangeven. Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, kunt u ontzettend geld besparen op jaarbasis.

Beoordeling achterlaten

Laat een reactie achter

Vergelijk.com
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord