Aardgas

Natuurlijk kent u het woord aardgas want u maakt daar gebruik van wanneer u doucht en kookt thuis,  ook voor het verwarmen van onze woning hebben wij aardgas nodig. Maar wat is aardgas precies? Aardgas behoort tot één van de oudste fossiele brandstoffen dat in de natuur word aangemaakt en bevind zich al eeuwen in de bodem.  Wanneer je teruggaat naar het ontstaan van aardgas dan spreek je over miljoenen honderden jaren.

Het ontstaan van aardgas

Het begon met een moeras en tropenwoud waar tropische planten groeiden, als deze planten waren uitgegroeid en doodgingen dan kwam het afval van deze plant op de bodem te liggen, deze werd vervolgens bedekt met klei en zand en hieruit ontstond steenkool en door de hoge druk ontstond er gas in een gasbel. De fossielen van de plantenresten zorgen dan ook voor de naam: Fossiele brandstoffen, gas word dus verkregen uit fossiele bronnen die na een paar honderd miljoen jaar begint op te raken. Wij kunnen nog een kleine 40 tot 50 jaar gebruikmaken van de aardgasvoorraad totdat hij echt niet meer te gebruiken is.

Aardgasverbruik zorgt voor vervuiling

Een ander probleem met aardgas is dat de uitstoot ervan zorgt voor problemen met ons klimaat. Overal ter wereld word er daarom veel geïnvesteerd in duurzame bronnen zoals zonne-energie en windenergie om onze afhankelijkheid van gas te kunnen beperken. Hiermee word niet gezegd dat het gebruik van aardgas niet meer nodig is, want juist de overgang naar duurzame energie zorgt ervoor dat we nog altijd een percentage aan aardgas nodig zullen hebben. Het streven is om andere vormen van energie te kunnen gebruiken waardoor we geen aardgas meer nodig hebben. Tot die tijd maken we er nog gebruik van maar het liefst zo min mogelijk.