Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Als Autoriteit voor de consumenten en de Markt is de ACM een wettelijke Autoriteit en vallen zij onder het ministerie van Economische Zaken. Zij ontstonden uit het samenvoegen van de NMa en de Opta. De NMa was de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de OPTA was de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Deze toezichthouders zijn nu onder de ACM vertegenwoordigd en zij spannen zich in voor de consument maar ook bedrijven.

ACM beschermt de rechten van de consumenten

De ACM is dé Autoriteit voor de consumenten wanneer zij aanvullende informatie nodig hebben op het gebied van geschillen bijvoorbeeld. Of als u graag wilt overstappen maar niet weet op welke punten u moet letten. De ACM houdt als toezichthouder een oogje in het zeil dus wanneer een energiebedrijf zich niet aan de regels houd dan treden zij op. De ACM is pro concurrentie op de energiemarkt en met hun regels ondersteunen zij dit feit. Een energiebedrijf dient zich aan deze regels te houden en moet de consument de vrijheid geven om over te kunnen stappen of de mogelijkheid kunnen krijgen om te kiezen voor een goedkoper energieproduct.

Samenwerking met Consuwijzer

De ACM houd tevens toezicht op de Wet op het financieel toezicht wat eerst de taak was van de NMa, niet alleen de energiesector valt onder de ACM ook de Telecommunicatiemarkt. De ACM is belast met de taken die de consumentenbescherming moet bevorderen. Voor vragen over uw energiecontract kunt u zich wenden tot Consuwijzer de ACM werkt samen met hun. Energievergelijkers worden dan ook getoetst door de ACM om te bekijken of zij aan de regels voldoen.