Definitie van energie

definitie van energie albert einstein e mc2Albert Einstein vond de relativiteitstheorie uit dat energie gelijkwaardig was aan massa, hiervoor had hij een natuurkundige formule: E = mc2. E staat tot energie en m betekent de rustmassa in kilogram weergegeven en c staat voor constante lichtsnelheid per seconde meter. Heel ingewikkeld allemaal maar de slotsom is dat wij in huis gebruikmaken van elektrische energie. De luxe om te kunnen genieten van de wasmachine waarmee we onze kleding en ander textiel kunnen wassen, de wasdroger en de televisie. Deze apparaten werken op elektrische energie en in de volksmond is dat gewoon energieverbruik.

Vroeger was alles anders ook de energietarieven

In de beginjaren toen elektriciteit net in opkomst was verbruikten de huishoudens nog niet zoveel energie, dat is vandaag de dag wel anders. Er zijn ontzettend veel apparaten bijgekomen die ons moeten ontlasten. Geen wasjes draaien met de hand maar met een luxe wasmachine dit kost wel extra aan energieverbruik. We betalen ons energieverbruik per kilowattuur aan de energieleverancier. Wanneer je start met energie vergelijken dan worden de energieprijzen ook weergegeven in kWh. Dus bijvoorbeeld de prijs exclusief btw €0,037 per kWh. Deze tarieven worden vermenigvuldigd met uw energieverbruik waardoor u de totale prijs per maand en per jaar te zien krijgt.

Start een energievergelijking en bekijk de mogelijkheden

Met dat overzicht voor u kunt u een keuze maken uit de verschillende aanbiedingen, de goedkoopste energie aanbieding staat hierbij altijd bovenaan. De lijst begint met de goedkoopste en eindigt met de duurste aanbieding. Om een volledig beeld te krijgen van wat u kunt gaan betalen bij de nieuwe energieleverancier hebben we uw exacte verbruik nodig, het verbruik per jaar in kilowattuur en kubieke meter. Met die gegevens word uw energievergelijking gepersonaliseerd en objectief. Met een schatting van uw verbruik komt u ook een heel eind maar de kans is groot dat u misschien geld moet toeleggen op uw eindafrekening.

Hoeveel geld kan ik besparen met energie vergelijken?

Omdat de energieprijzen van de energieleveranciers grote prijsverschillen tonen is de kans groot u met energie vergelijken heel veel geld besparen. Dat was vroeger niet denkbaar voordat de energiemarkt geliberaliseerd werd. Toen maakte de energieleverancier de prijzen voor u op en u betaalde dat gewoon, nu is dat nog steeds wel het geval met één belangrijk verschil: U mag overstappen naar iedere energieleverancier van uw keuze. Vroeger kon dat niet en werd deze u toegewezen zoals dat nu nog het geval is met de netbeheerder en het waterbedrijf.

De goedkoopste of de groenste er zijn verschillende opties

De meeste consumenten starten met vergelijken om de goedkoopst mogelijke energie aanbieding te vinden, maar een andere reden voor het vergelijken is bijvoorbeeld een energiecontract op maat te vinden. Bent u een voorstander van het terugdringen van de CO2 uitstoot en wilt u daarom groene energie geleverd krijgen? Dan kunt u uw zoektocht daarop aanpassen, zo kunt u ook uw energievergelijking filteren op looptijd. Uw huidige energiecontract onder de loep leggen is dus helemaal niet zo verkeerd. Hoe actueel is uw energietarief op dit moment? Wanneer uw energietarief al verouderd is kan het goed mogelijk zijn dat u nu teveel betaalt voor uw energie en gaslevering.

Trouwe klanten worden niet beloond door de energieleverancier

Juist de bestaande klanten worden eigenlijk gepasseerd want zij gaan niet automatisch minder betalen wanneer hun energieleverancier besluit de energietarieven te verlagen. Deze nieuwe tarieven gelden alleen voor nieuwe klanten dus zij zijn degene die minder gaan betalen voor hun energiekosten. Bij het aangaan van een nieuw energiecontract zult u een aantrekkelijke welkomstkorting ontvangen. Na het eerste jaar vervalt deze welkomstkorting dan ook, een voorbeeld hiervan is het aangaan van een mobiel abonnement waar u de eerste drie maanden een korting krijgt op uw maandelijkse abonnementskosten. Na deze drie maanden verloopt het actietarief en betaalt u gewoon de werkelijke kosten.

Geld besparen met energie vergelijken gaat altijd door

Zo werkt het ook met uw energiecontract u gaat bijvoorbeeld een overeenkomst aan van drie jaar en ontvangt een welkomstkorting, deze is meestal al verrekend met het maandbedrag. Stel u heeft een contract met een looptijd van drie jaar. Dan betaalt u drie jaar lang aan de energieleverancier in kwestie uw voorschotnota. Maar u loopt dan wel nieuwe welkomstkortingen mis omdat u heeft gekozen voor een drie jarig overeenkomst. Tussentijds overstappen is niet voordelig omdat de energieleverancier u daarvoor een boete in rekening kan brengen omdat het contract vroegtijdig is verbroken. De beste manier is om altijd te kunnen besparen op uw energierekening is om de overeenkomst voor maximaal een jaar vast te leggen, zo kunt u door blijven gaan met overstappen en dus profiteren van de welkomstkortingen die alleen geldig zijn voor nieuwe klanten.

Vergelijk.com vergelijkt alle energieleveranciers

Hoeveel geld brengt het op wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier? Dit kan wel oplopen tot €700 per jaar voor degenen die nog nooit de keuze hebben gemaakt om over te stappen. Bent u al eens eerder overgestapt? Dan weet u dat energie vergelijken loont en u dus geld kan opleveren. Als u jaarlijks overstapt zal de besparing gemiddeld €400 per jaar bedragen. Stapt u niet over, dan is er altijd een kans dat de energieleverancier de tarieven verhoogd waardoor u meer moet betalen. Ons advies is dan ook om jaarlijks de prijzen van energie te vergelijken en over te stappen naar de voordeligste energieleverancier.