Energieprijzen

Via Vergelijk.com kunt u gemakkelijk alle energieprijzen op een rijtje vergelijken. Afhankelijk van het type tarief (vast of variabel) betaalt u een bepaald tarief voor gas en stroom. Bent u al een aantal jaren aangesloten bij dezelfde energieleverancier? Dan kan het maar zo zijn dat u veel te veel betaalt. In dat geval kan het dan ook erg verstandig zijn om energieprijzen te vergelijken. Via het onderstaande vergelijkingssysteem kunt u gemakkelijk energie vergelijken. Wilt u graag meer weten over de opbouw van energieprijzen? Lees dan verder onder deze energievergelijker.

Vaste en variabele energieprijzen

De energieprijzen bestaan standaard uit twee varianten: een vaste of een variabele variant. Bij een vast contract geniet u van vaste tarieven. Dat wil zeggen dat het energietarief, gedurende de looptijd van het contact, niet wijzigt. Is uw contract daarentegen verlopen en daarmee omgezet tot een variabel energiecontract? Dan betaalt u het variabel leveringstarief. Dit tarief kan tweemaal per jaar wijzigen: per 1 januari en per 1 juli. In de regel is dan verstandig om over te stappen, omdat de energieleverancier doorgaans hogere tarieven rekent. Bovendien profiteert u niet van een welkomstkorting, terwijl u wel de mogelijkheid heeft om over te stappen.

Hoe zijn de energieprijzen opgebouwd?

De energieprijzen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Als u energie vergelijken gaat, ziet u standaard de all-in prijs. Er komen dus geen bijkomende kosten bij kijken en daarmee weet u precies waar u aan toe bent. Echter bestaat de prijs per kWh (kilowattuur) niet alleen uit de levering van elektriciteit, maar ook uit energiebelasting, btw, netwerkkosten, vastrecht levering en een heffingskorting. Hieronder lichten we verschillende onderdelen verder toe.

Netwerkkosten en vastrecht levering

Voor het transporteren van energie wordt gebruik gemaakt van het netwerk. Ook zijn er verschillende leidingen aangelegd voor gas en energie. Daarvoor betaalt u onder andere netwerkkosten. De netbeheerder brengt de volgende kosten in rekening:

  • Vastrecht aansluiting;
  • Transportdiensten (vastrecht, capaciteitstarief en systeemdiensten voor elektriciteit);
  • Meetdiensten (meterkosten).

Overheidsheffingen

In Nederland betaalt u verscheidene kosten voor de levering van elektriciteit en gas. De overheid heft energiebelasting om huishoudens te stimuleren om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Naast energiebelasting betaalt u tevens nog 21 procent btw. Ook betaalt u tot slot nog ODE (Opslag Duurzame Energie).

Energiebelasting en btw

Ieder huishouden betaalt energiebelasting. Dat is dus ook sterk van invloed op de energieprijzen. Er wordt namelijk niet alleen energiebelasting gerekend, maar daarboven op ook nog 21 procent btw.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Sinds 2013 betaalt u ook een nieuwe heffing: Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze toeslag wordt berekend, omdat men graag verder wil investeren in duurzame energie. Nederland loopt nog achter als het gaat om duurzame energie. Er moet dus extra geld vrijgemaakt worden om de doelstellingen van de EU te kunnen behalen. Dat heeft invloed op de energieprijzen.

Vermindering energiebelasting (heffingskorting)

Gelukkig ziet de Rijksoverheid energie ook als een basisbehoefte. Om die reden heft de overheid geen energiebelasting over een bepaald gedeelte. Deze bedraagt 373,33 euro per huishouden (2018). Eerder stond dit ook wel bekend als de heffingskorting.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

energieprijzen energie

Hoge energieprijzen voorkomen

Ieder huishouden wil hoge energieprijzen voorkomen. Veel Nederlandse huishoudens betalen echter veel te veel voor de energierekening. Dat heeft ermee te maken dat de meeste Nederlanders een contract hebben met onbepaalde looptijd. Dat zorgt vaak voor hogere energieprijzen. De vaste tarieven zijn omgezet naar variabele tarieven en dat zorgt voor een negatieve werking. Deze zijn namelijk doorgaans hoger. Bovendien laten veel huishoudens geld liggen, omdat zij bij hun huidige energieleverancier niet profiteren van een welkomstkorting. Besparingen kunnen daarom uiteenlopen tot wel 450 euro per jaar.

Lagere energieprijzen bij een andere energieleverancier?

De energieprijzen kunnen bij een concurrent veel lager zijn. Vooral als u al jarenlang bij dezelfde aanbieder zit, is dat vaak het geval. Om die reden is het dan ook verstandig om jaarlijks over te stappen van aanbieder. Kies bij voorkeur altijd voor een jaarcontract en stap ieder jaar weer over. U kunt dan ieder jaar genieten van vaste lage energieprijzen én welkomstkortingen. Dat is dubbelop korting.

Doe de postcodecheck

Bent u benieuwd naar de actuele energieprijzen op uw woonadres? Start dan direct de postcodecheck. Op basis van uw woonadres kan het vergelijkingssysteem bekijken welke aanbieders allemaal leveren in uw regio. Niet iedere energiemaatschappij levert op ieder adres. Bovendien betaalt u meer leveringskosten in Maastricht dan in Groningen. Dat heeft ermee te maken dat het gas uit Groningen komt. Groningers betalen daardoor minder voor vervoer. Om die reden is het ook belangrijk om uw postcode in te voeren.

Energieprijzen op basis van uw actuele verbruik

Heeft u ergens uw meest recente jaarafrekening liggen? Dan kunt u ook uw energieprijzen personaliseren op basis van uw verbruik. Ook op basis van deze gegevens kunt u berekenen welke aanbieder het voordeligste. Sommige energieleveranciers bieden bijvoorbeeld een hoge welkomstkorting, terwijl andere aanbieders juist een scherp leveringstarief bieden. De rekentool berekent precies welke het voordeligste is in uw situatie. Indien u uw verbruik niet weet, kunt u dat ook aangeven. Het vergelijkingssysteem maakt dan op basis van uw gezinssituatie een goede inschatting.

De energieprijzen bij een duurzame energieleverancier

De energieprijzen bij een duurzame energieleverancier verschillen soms helemaal niet meer zoveel van de grijze energieleverancier. Groene energie wordt namelijk steeds goedkoper. Er zijn namelijk steeds meer groene prijsvechters op de markt. Wilt u graag alleen duurzame energieleveranciers vergelijken? Dan kunt u dat ook gemakkelijk aangeven in het overzicht. Dan werken we samen aan een groener Nederland.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

energieprijzen van duurzaam stroom

Hoe kan ik overstappen?

Heeft u de geschikte energieleverancier met de juiste energieprijzen gevonden in het overzicht? Dan kunt u vervolgens ontzettend eenvoudig overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Klik daarvoor simpelweg op de oranje knop ‘aanvragen’. U hoeft nu alleen nog maar uw gegevens in te voeren en u ontvangt daarvan een bevestiging van de uitgekozen energieleverancier. Zodra u deze bevestiging ontvangt, heeft u standaard nog 14 dagen bedenktijd.

14 dagen bedenktijd

Iedere energieleverancier heeft een bedenktermijn van 14 dagen. Dat is wettelijk verplicht. Binnen deze periode kunt u uw aanvraag nog gemakkelijk annuleren. Indien u uw contract annuleert, blijft u simpelweg bij uw huidige aanbieder. Zo weet u zeker dat u nooit zonder gas en stroom komt te zitten.

Overstapservice

Zodra de bedenktermijn is verstreken, heeft u doorgaans nog een maand opzegtermijn bij uw huidige aanbieder. Gedurende deze periode zullen de energieleveranciers het een en ander gaan regelen. U hoeft uw huidige contract niet op te zeggen, want dit doet uw nieuwe energieleverancier namelijk voor u. In principe hoeft u alleen maar uw meterstanden door te geven. Uw oude energiemaatschappij gebruikt de gegevens voor de eindafrekening, terwijl uw nieuwe energiemaatschappij deze gegevens gebruikt voor de vaststelling van de termijnbedragen. Beschikt u over een slimme meter? Dan kunnen de energiemaatschappijen de energiestanden op afstand uitlezen.

Door middel van de overstapservice hoeft u nooit bang te zijn dat u zonder gas en stroom kunt te zitten. De levering blijft altijd doorgaans en wordt niet tussentijds stilgezet.

Waarborgsom voor risicoklanten

Iedere energieleverancier voert een risicocheck uit. Op basis van uw betaalhistorie wordt bepaald of u ook een waarborgsom moet betalen. Heeft u in het verleden moeite gehad met het betalen van de rekeningen? Dan kan het zijn dat er een waarborgsom in rekening wordt gebracht. Deze ontvangt u weer terug bij uw eerste jaarafrekening, indien u uw rekeningen keurig heeft voldaan.

Let op: dit geldt dus alleen voor risicoklanten. Heeft u uw energienota’s altijd keurig voldaan? Dan is dit niet van toepassing op u.

Hulp nodig bij het vergelijken van energieprijzen?

Wilt u graag energieprijzen vergelijken, maar heeft u nog enkele vragen? Heeft u bijvoorbeeld vragen over het vergelijkingssysteem? Dan kunt u op ieder moment van de dag contact met ons opnemen. Op werkdagen reageren wij tussen 09.00 en 17.00 uur. Uiteraard helpen we u graag met al uw vragen: stuur deze bij voorkeur zo specifiek mogelijk door voor een uitgebreid antwoord. Ons team staat voor u klaar.