Vast of variabel tarief kiezen

Wilt u overstappen voor uw energie, maar twijfelt u tussen een vaste of een variabele prijs? Het is niet zo dat de prijs iedere dag kan veranderen, maar een vaste prijs heeft aan de andere kant natuurlijk wel wat meer rust te bieden. Houd er aan de andere kant rekening mee dat u alleen het leveringstarief vast kunt zetten. De energieleveranciers hebben nog altijd de mogelijkheid om de transport- of netwerkkosten te verhogen en de overheid kan besluiten de belastingen te verhogen. In dat geval heeft u nog altijd te maken met stijgende energielasten.

Geen omkijken naar de prijs

Het grote voordeel van een vast tarief voor uw energie is dat u er in ieder geval 1 jaar lang geen omkijken naar heeft. U spreekt een vaste prijs per kWh of m3 gas af, zodat u zeker weet dat u dat het komende jaar zal gaan betalen. Dat maakt het uiteraard interessant om de prijs voor 1 of meerdere jaren vast te zetten, wanneer u verwacht dat de prijzen op zullen gaan lopen. Aan de andere kant kunt u met een vast tarief voor uw energie natuurlijk niet profiteren van een eventuele daling van de prijs.

Scherpst mogelijke prijs

Indien u tijdens een periode van prijsdalingen wilt kunnen profiteren van de laagst mogelijke prijs voor uw energie, geniet een variabel tarief de voorkeur. Aan de andere kant kan de prijs natuurlijk ook oplopen, waardoor de kosten voor uw energie ook wat hoger uit zullen vallen. Houd er rekening mee dat u in het geval van een variabel tarief wat extra financiële ruimte dient te hebben, om een dergelijke klap op te vangen. Het is aan de andere kant natuurlijk niet zo dat u op basis van een gemiddeld verbruik ineens honderden euro’s meer gaat betalen, waardoor de stijgingen eigenlijk wel meevallen.

Eens per half jaar

Een energieleverancier zal de prijzen over het algemeen eens per half jaar aanpassen, waardoor de tarieven ook bij een variabel tarief redelijk vast staan. Merkt u dat de prijzen ieder half jaar een beetje oplopen? Dan is het verstandig om eens te kijken naar een vast tarief. Aan de andere kant dient u er rekening mee te houden dat het vaste tarief altijd wat hoger ligt, om het risico op prijsstijgingen van u over te nemen. Bent u voor veiligheid en stabiliteit? Dan kiest u een vast tarief. Indien u liever een gokje neemt op en lager tarief voor uw stroom is een variabel tarief een betere keuze.