Slimme meter

Alle Nederlandse huishouden krijgen een slimme meter aangeboden van de netbeheerder. Met behulp van dit apparaatje hoeft u niet langer uw meterstanden door te geven. Dit kan namelijk op afstand worden uitgelezen door uw energieleverancier. Op deze pagina vertellen wij u meer over de slimme meter en het nut daarvan.

Wat is een slimme meter en hoe werkt?

De slimme meter is een digitale meter waarbij de meterstanden of afstand kunnen worden uitgelezen door uw energieleverancier of uw netbeheerder. U hoeft dus niet langer naar de meterkast om hier uw meterstanden af te lezen. Ook hoeft er geen meteropnemer langs te komen, dus daar hoeft u niet voor thuis te blijven. Het apparaatje meet uw stroomverbruik en geeft de standen van de gasmeter door. Helaas kunnen de oude gasmeters niet communiceren met de slimme meter en daarom komen netbeheerders langs om uw meter te vervangen.

Op verschillende momenten in het jaar worden de meterstanden uitgelezen. Zowel de energieleverancier als uw netbeheerder kan dit doen:

  • Eenmaal per jaar voor uw jaarafrekening;
  • Twaalfmaal per jaar voor uw eigen verbruik- en kostenoverzicht;
  • In het geval van een overstap;
  • In het geval van een verhuizing;
  • Indien er onderhoud plaatsvindt.

Nieuw is dat u nu ook twaalfmaal per jaar een overzicht krijgt van uw energieverbruik. Dat is erg handig, want daarmee weet u ook hoeveel u verbruikt. U kunt uw energieverbruik al helemaal scherp peilen als u ook beschikt over een slimme thermostaat. In dat geval kunt u uw energieverbruik zelfs op dagelijkse basis bijhouden.

De voordelen van de slimme meter

Een slimme meter kent meerdere voordelen. Een van de belangrijke voordelen is dat u hiermee flink kunt besparen. Ook wordt het netbeheer vele malen goedkoper en kunnen storingen sneller verholpen worden. Hieronder worden deze voordelen van het slimme apparaatje verder toegelicht.

Besparen op uw energierekening

Besparen op uw energierekening is natuurlijk altijd fijn. Met behulp van het handige overzicht dat u ontvangt kunt u simpelweg veel geld besparen. U bent er immers van op de hoogte hoeveel energie u verbruikt op maandelijkse basis. Op basis daarvan kunt u dus ook gerichter met uw energie omgaan. Bovendien kunt u ook een slimme thermostaat koppelen aan uw slimme meter. Daarmee kunt u nóg gemakkelijker besparen.

Goedkoper netbeheer

Er komt geen meteropnemer meer langs, waardoor netbeheerders ook kunnen besparen op hun kosten. Personeelskosten zijn immers hoge lasten. Ook de geautomatiseerde processen zorgen ervoor dat er minder manschappen nodig zijn. Uiteindelijk betaalt u ook een maandelijks bedrag voor het beheer van het net en dus heeft u daar dus ook baat bij.

Storingen sneller verholpen

Eventuele storingen kunnen sneller opgespoord en verholpen worden. Dat scheelt veel werk en tijd.

Aanbod van elektriciteit

Het aanbod van elektriciteit zal in de aankomende jaren steeds meer gaan schommelen. Immers kiezen steeds meer huishoudens voor zonnepanelen. Technisch gezien is een slimme meter dan ook erg handig.

Ieder huishouden krijgt een slimme meter

Ieder Nederlands huishouden krijgt een slimme meter. In 2020 moet het overgrote gedeelte van de woningen over een slimme meter beschikken. De uitrol begon al in januari 2015. Heeft u thuis er nog geen? Dan kunt u wachten op de brief van uw netbeheerder. Zij komen deze op den duur gratis bij u installeren. Als u echter voorrang wilt, kunt u er ook eentje aanvragen. In dat geval zitten er wel kosten aan verbonden: 72,60 euro inclusief btw én dat is ook inclusief een nieuwe gasmeter. In nieuwbouwwoningen zit standaard al een slimme meter.

De nadelen van een slimme meter

Er zijn echter ook nadelen van een slimme meter. Althans, sommige huishoudens zien dit als een nadeel. Er is veel te doen geweest om de privacy. Als de meter op afstand uit te lezen is, betekent dit dat er dus een dataverbinding plaatsvindt. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit kwam echter naar voren dat dit veilig is.

Wel of niet kiezen voor een slimme meter?

Een slimme meter biedt ontzettend veel voordelen. Het is dus ook raadzaam om deze simpelweg te accepteren. De dataverbinding is bovendien goed beveiligd en daarmee valt het enige nadeel ook weg. U kunt een slimme meter weigeren als u er liever geen wil. Dat kunt u simpelweg laten weten aan uw netbeheerder. Als u echter later bedenkt om vooralsnog een slimme meter te nemen, zijn hier wel kosten aan verbonden. Op moment van schrijven zijn die kosten vooralsnog 72,60 euro inclusief btw. Heeft u geen gasaansluiting? Dan betaalt u een lager bedrag: 67,76 euro inclusief btw.

Meterstanden aflezen

Uw netbeheerder en energieleverancier de meterstanden op afstand laten aflezen? Standaard geeft u hier toestemming voor, maar als u wilt kunt u uw toestemming ook simpelweg intrekken. Het nadeel daarvan is echter wel dat u ook geen kostenoverzicht ontvangt. Dat is juist een van de voordelen van een slimme meter. U kunt dit op ieder moment aan- en uitzetten en uw netbeheerder zal u daarvoor geen kosten in rekening brengen. Als u besluit om het uit te zetten, zult u wel uw meterstanden moeten doorgeven. In dat geval is het dus ook mogelijk dat men een meteropnemer langs stuurt.

Enkel- en dubbeltarief

Er zijn verscheidene energieleveranciers die alleen nog het enkele tarief aanbieden sinds de komst van de slimme meter. Een enkel- en dubbeltarief is echter nog steeds mogelijk. Vanwege de technische ontwikkelingen in het elektriciteitsnet verschilt het enkeltarief ook niet meer zo sterk van het dubbeltarief.

Salderen met zonnepanelen

Uiteraard houdt uw slimme meter ook keurig bij wat uw zonnepanelen aan stroom opwekken. Dit is ook nog eens veel nauwkeuriger dan bij de traditionele meter. Voor het eventuele overschot dat u terug levert aan het net ontvangt u een vergoeding.

Besparen op uw energierekening?

Een slimme meter kent, wat ons betreft, ontzettend veel voordelen. Het is dus ook erg fijn als u er al eentje in huis heeft. Vooral vanwege het inzicht op uw energieverbruik is het een erg fijn apparaatje. Misschien brengt dat u direct ook bij het volgende: wilt u graag besparen op uw energierekening? U kunt gemakkelijk energie vergelijken en overstappen van energieleverancier. Met een overstap kunt u namelijk bijzonder veel geld besparen. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik kunt u eenvoudig en snel uw energiekosten berekenen. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan in ons systeem. Onze energievergelijker werkt onafhankelijk en toont u altijd de actuele energieprijzen. Wacht daarom niet langer en stap vandaag nog over.

Vergelijk.com
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord