Energiecollectief

Een energiecollectief kan ervoor zorgen dat u veel geld bespaart op uw energierekening. Het doel van een energiecollectief is simpel: men wil besparen op de energierekening. Energieleveranciers zijn bereid om een hoge korting te bieden als er een grote groep overstappers zijn. Toch heeft een collectief niet alleen maar voordelen. Op deze pagina vertellen wij u over de voor- en nadelen en de mogelijkheden.

Wat is een energiecollectief?

Een energiecollectief is een collectief dat kan zorgen voor goedkopere energietarieven voor consumenten. Er wordt energie ingekocht met een grote groep mensen en het idee hierachter is dat er voordeliger stroom en gas ingekocht kan worden. Op die manier kan er vervolgens weer bespaard worden op de energiekosten. Energieleveranciers willen natuurlijk graag een grote groep mensen binnenhalen. Zij zijn dus ook bereid om een speciaal aanbod te doen. Ieder huishouden kan zich aanmelden bij een collectief. Soms een dergelijk collectief ook georganiseerd door bedrijven, organisaties of verenigingen.

Zo werkt het

Een energiecollectief werkt erg eenvoudig. Als eerst schrijft u zich simpelweg in voor een collectief. Vervolgens vindt de collectieve inkoop plaats via een veiling. Dit staat ook wel bekend als de energieveiling. De energiemaatschappij die het scherpste bod uitbrengt, wint de veiling. Na de veiling ontvangen de deelnemers een persoonlijk aanbod op basis van het energieverbruik. De deelnemer kan uiteindelijk zelf besluiten om wel of niet op het aanbod in te gaan. Het is dus vrijblijvend.

De voordelen van een energiecollectief

Een collectief kent natuurlijk meerdere voordelen. Voor het gemak zetten wij de voordelen hieronder voor u op een rij:

  • Besparen op uw energiekosten. Met behulp van een energiecollectief kunt u vaak een hoge korting inkopen. Hoe meer deelnemers, hoe hoger de korting.
  • Vrijblijvend aanmelden. U kunt zich vrijblijvend aanmelden. Uiteindelijk ontvangt u een persoonlijk aanbod en die kunt u aannemen of afslaan.
  • Meer bewustzijn van de energieprijzen op de Nederlandse energiemarkt.

De nadelen van een energiecollectief

Een collectief kent echter ook nadelen. Sommige nadelen zijn gelukkig af te strepen tegen de voordelen, maar toch is het belangrijk om deze goed door te nemen. Daarmee voorkomt u eventuele ongewenste verrassingen in de toekomst:

  • Kosten voor het collectief. Het opstarten van een energiecollectief kan kosten met zich meebrengen. Ook de organisator zal een compensatie willen en dat ziet u terug in de energieprijs.
  • Winnende bod niet altijd voordelig. Het winnende bode hoeft niet per se voordelig te zijn. Gelukkig kunt u daarom ook gewoon energie vergelijken om te kijken of er nog een ander aanbod is. Het collectief is immers vrijblijvend.
  • Niet alle energieleveranciers doen mee. Niet iedere energiemaatschappij wil hun stroom en gas wegdoen voor een lage prijs. Om die reden doet niet iedere energieleverancier mee en is er daardoor minder concurrentie op de veiling.
  • Na een jaar wijzigen de energietarieven. Eigenlijk is dit een nadeel dat ook geldt als u ‘normaal’ overstapt. Na een jaar worden de energietarieven omgezet naar variabele energietarieven. Vanaf dat moment betaalt u ook al gauw weer meer geld.
  • Ga altijd na of u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Daarmee voorkomt u een eventuele overstapboete. Uiteraard geldt dit ‘nadeel’ ook bij een normale energievergelijking. Stap alleen over als uw huidige contract dit daadwerkelijk toelaat.

Is een energiecollectief de goedkoopste optie?

Een energiecollectief kan in veel gevallen een goedkope optie zijn. Het hoeft echter niet altijd de goedkoopste optie te zijn. Gelukkig kunt u zich vrijblijvend aanmelden en uiteindelijk zelf beslissen of u wel of niet gebruikmaakt van de optie. Dat maakt het dus wel gewoon interessant om te kijken of dit bij u past. Een energiecollectief is vaak interessant voor mensen met een gemiddeld energieverbruik. Verbruikt u weinig energie of juist heel veel? Dan kunt u vaak beter energie vergelijken via ons vergelijkingssysteem voor een andere deal. Bent u een grootverbruiker en heeft u een onderneming? Dan kunt u ook zakelijk energie vergelijken.

Wanneer kan ik overstappen?

Het is altijd belangrijk om na te gaan wanneer u kunt overstappen. Overweegt om deel te nemen aan een energiecollectief? Ga dan altijd na wanneer u de overstap kunt maken. U kunt u huidige contract nagaan om zodoende in te zien wanneer u kunt overstappen. Als u te vroeg overstapt, breekt u uw energiecontract open. In dat geval zult u mogelijk een overstapboete moeten betalen en dat is natuurlijk zonde.

Vergelijk beide: energiecollectief en de energievergelijker

Uiteraard kunt u ook gewoon allebei vergelijken: u kunt zich aanmelden voor een energiecollectief, maar u kunt ook gebruikmaken van de energievergelijker. U kunt zelf uw energiekosten berekenen voor de beste deal.

Review

Hoe nuttig is dit?

Gemiddelde score 4.7 / 5. Reviews: 34

Er zijn nog geen reviews