Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan verscheidene taken van u overnemen. Bovendien kunt u er ook energie mee besparen. Er zijn talloze verschillende thermostaten beschikbaar en ieder model kent zo haar voor- en nadelen. Op deze pagina treft u een overzicht met de verschillende mogelijkheden omtrent de slimme thermostaat.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een apparaatje die de verwarming in uw woning kan automatiseren. Deze thermostaten stemmen uw verwarming af op uw leefpatroon. Gaat u iedere ochtend om 8 uur de deur uit en komt u aan het einde van de middag weer thuis? Dan stuurt uw slimme thermostaat de temperatuur automatisch bij. Daardoor kunt u ook flink besparen en het zorgt voor een verhoogd wooncomfort.

De voordelen van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kent meerdere voordelen. Het slimme apparaatje neemt verscheidene taken van u over en stemt de temperatuur af op uw leefstijl. Hieronder volgende belangrijkste voordelen:

 • Op afstand te bedienen. Een slimme thermostaat is op afstand te bedienen. U kunt de temperatuur in uw woning dus verhogen of verlagen met behulp van uw smartphone of tablet.
 • Meterstanden uitlezen. In combinatie met een slimme meter kunt u erg nauwkeurig uw energieverbruik bijhouden. U kunt dus uw meterstanden uitlezen en daarmee flink besparen. Iedere dag kunt u daarmee een rapport krijgen. Beschikt u momenteel alleen over een slimme meter? Dan krijgt u alleen een maandelijks rapport.
 • Een slimme thermostaat leert wanneer u wel of niet thuis bent. Soms is dit ook af te leiden op basis van uw smartphone-locatie. Daarmee bespaart u dus energie op de momenten als u niet thuis bent. Daarmee is een slimme thermostaat dus zelflerend.
 • Kamers apart stoken. Het is ook mogelijk om bepaalde kamers wel of niet te stoken. Werkt u iedere dag thuis en zit u in uw kantoorruimte op de eerste verdieping? Dan zal de rest van uw woning niet worden verwarmd.

Welke modellen zijn er?

Als u een slimme thermostaat wilt aanschaffen, heeft u keuze uit talloze modellen. Voor het gemak zetten wij een aantal voor u op een rij:

 • Anna (wordt uitgebracht door de NLE);
 • Delta Comfortwijzer;
 • E-thermostaat;
 • Evohome;
 • HeatApp;
 • Nefit Easy;
 • Nest (heeft een samenwerkingsverband met Essent);
 • Netatmo Thermostaat;
 • Salus iT600;
 • SmartHome;
 • spIDer;
 • Tado;
 • ThermoSmart;
 • Toon (wordt uitgebracht door Eneco).

Waar moet ik op letten?

Wilt u graag een slimme thermostaat kopen? Dan is het belangrijk dat u let op verschillende aandachtspunten. De verschillende modellen hebben zo allemaal voor- en nadelen. U kunt letten op zaken als zelflerende eigenschappen, draadloze modellen, geofencing of bewegingssensoren.

Zelflerende eigenschappen

De meeste slimme thermostaten hebben zelflerende eigenschappen. Dat houdt in dat het apparaatje uw voorkeuren leert kennen. Als u op bepaalde tijdstippen niet thuis bent, of wanneer u naar bed gaat, zal de slimme thermostaat de temperatuur zich daarop aanpassen.

Draadloos

De meeste modellen zijn tegenwoordig draadloos. U kunt uw slimme thermostaat dan eenvoudig ophangen op verschillende plaatsen in uw woning. Het blijft toch raadzaam om hierop te letten, want nog niet ieder model is draadloos.

Geofencing

Geofencing houdt in dat u uw slimme thermostaat kan koppelen aan uw smartphone of tablet. Het voordeel daarvan is, is dat u uw apparaatje op afstand kunt bedienen. Zo kunt u de temperatuur bijvoorbeeld omhoog zetten of omlaag zetten. Ook kan het apparaatje op afstand nagaan hoe ver u van uw woning verwijderd bent. Op basis daarvan kan het systeem ook weer besparen. Als u niet in de buurt bent, kan de temperatuur in huis immers omlaag.

Bewegingssensoren

Er zijn ook modellen die werken op basis van bewegingssensoren. Als u zich in een bepaalde ruimte bevindt, zal het apparaatje de temperatuur hierop aanpassen.

Gratis slimme thermostaat bij een energiecontract

Er zijn verscheidene slimme thermostaten waar u uit kunt kiezen. Vrijwel alle slimme thermostaten kunt u los kopen, maar er zijn ook een aantal modellen die u als abonnement in huis kunt halen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Anna. U betaalt dan 3,95 euro per maand voor het abonnement. De voorkeur gaat uit naar het in een keer verkrijgen van een slimme thermostaat om zodoende abonnementsgeld te voorkomen.

Als u een gratis slimme thermostaat wilt ontvangen, kunt u ook kiezen voor een energie-actie. Zo bieden onder andere Nuon, Eneco, Essent en NLE dergelijke deals aan. U krijgt dan een gratis model bij uw energiecontract. Vaak betreffen dit wel meerjarige energiecontracten, dus u zult dan wel langer dan een jaar klant moeten blijven bij de energieleverancier. Controleer van tevoren altijd of u al kunt overstappen. U kunt overstappen als u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd of wanneer uw contract binnen twee maanden afloopt.

Privacy

Net als bij de slimme meter hebben sommige huishoudens een issue met de privacy. Fabrikanten verzekeren echter dat men zich daarover niet druk hoeft te maken. Volgens diverse onderzoeken is de slimme meter veilig en is de slimme thermostaat slechts een extra koppeling. Natuurlijk moet dit veilig zijn en fabrikanten werken daar gelukkig ook hard aan.

Besparen op uw energierekening?

Met behulp van een slimme thermostaat kunt u flink besparen op uw energierekening. Gelukkig zijn er nog meer mogelijkheden om te besparen. Zo kunt u ook kiezen voor een nieuwe energieleverancier. U bent dan weer verzekerd van scherpe energieprijzen. U kunt hier direct starten met energie vergelijken. Voer uw postcode + huisnummer en energieverbruik in voor een goede berekening. Uiteraard staat, voor het gemak, de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Uiteraard werkt onze energievergelijker onafhankelijk, wat inhoudt dat wij altijd de actuele tarieven tonen van alle energieleveranciers. Geen enkele aanbieder wordt voorgetrokken: de goedkoopste energiemaatschappij staat immers altijd bovenaan. Overstappen duurt slechts enkele minuten en met een overstap kunt u tot wel 450 euro op jaarbasis besparen. Stap daarom vandaag nog over en profiteer van een scherpe deal.

Review

Hoe nuttig is dit?

Gemiddelde score 2 / 5. Reviews: 3

Er zijn nog geen reviews