Nieuws: De energieprijzen zijn verlaagd

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij het totale leenbedrag, de rente én de looptijd van tevoren is vastgesteld. U ontvangt het leenbedrag in een keer op uw bankrekening en u lost elke maand een vast geldbedrag af. Het grootste voordeel van deze lening is, is dat u exact weet waar u aan toe bent. U komt daarmee niet zomaar voor onaangename verrassingen te staan. Wilt u graag een persoonlijke lening afsluiten? Goed vergelijken is erg belangrijk. Uiteraard kunt u daarvoor terecht op Vergelijk.com.

De kenmerken van een persoonlijke leningen

Leningen zijn er natuurlijk in allerlei vormen en maten. Zo kunt u kiezen voor een doorlopend krediet, maar natuurlijk ook voor een persoonlijke lening. Hieronder volgende kenmerken van laatstgenoemde lening:

 • U leent een vast bedrag;
 • De looptijd staat van tevoren vast;
 • De rente staat van tevoren vast;
 • U lost een vast bedrag per maand af;
 • De rente wijzigt niet gedurende de looptijd;
 • U weet wanneer u uw lening heeft afgelost.

Voorwaarden persoonlijke lening

Per kredietverstrekker kunnen de voorwaarden verschillen. Het leenbedrag, de rente én de looptijd staan in ieder geval bij iedere kredietverstrekker vast. Dit wordt vastgelegd in een speciaal leencontract. U dient zich te houden aan de voorwaarden van uw geldverstrekker. Een persoonlijke lening heeft bovendien nog een aantal aanvullende voorwaarden. Voor het gemak zetten wij dit voor u op een rij:

 • U kunt afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Als u deze optie wel graag wilt, is een doorlopend krediet een betere keuze. Bij deze lening is dat namelijk wél mogelijk;
 • Uw contract wordt aan het einde van de looptijd automatisch beëindigd. Voorwaarde is wel dat u uw persoonlijke lening volledig heeft afbetaald;
 • U kunt de looptijd tussendoor niet wijzigen. Dat staat namelijk vast. Wilt u dat wel graag? Dan moet u uw lening oversluiten. Dat kan invloed hebben op zowel uw rente als op de aflossing;
 • De kredietverstrekker heeft de mogelijkheid om uw lening te beëindigen, indien u zich niet houdt aan de voorwaarden. Daarvoor is het belangrijk dat u de voorwaarden doorneemt van de geldverstrekker. Dit kan namelijk ook weer sterk verschillen per kredietverstrekker. Als u uw termijnen keurig voldoet, krijgt u hier uiteraard niet mee te maken. Een lening beëindigen kan namelijk niet zomaar.

Wilt u graag extra aflossen?

Heeft u een financiële meevaller en wilt u daarom extra aflossen? Dan is dat vrijwel altijd mogelijk. Daarmee verkort u de looptijd van uw lening, betaalt u ook minder rente en bespaart u daarmee dus geld. Het is natuurlijk altijd fijn als u weer zo snel mogelijk van uw lening af bent.

Is de rente aftrekbaar?

Gebruikt u uw persoonlijke lening voor de verbouwing van uw woning, bijvoorbeeld omdat u uw woning wilt verduurzamen? Dan is de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit geldt voor alle leenvormen waarbij u maandelijks een bedrag aflost. Dat geldt dus ook voor deze lening. Heeft u gekozen voor een doorlopend krediet? Dan is de rente nooit aftrekbaar, omdat u immers niet maandelijks aflost. Een persoonlijke lening kan daarom ook een voordeligere keuze zijn, omdat u geniet van dit fiscale voordeel.

Voordelen persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kent meerdere voordelen. Voor het gemak zetten wij deze voor u op een rij:

 • Het volledige leenbedrag wordt in een keer overgestort naar uw bankrekening;
 • De rente staat vast gedurende de looptijd. Dat verandert dus niet;
 • U weet precies wat u elke maand aflost en daarmee heeft u overzichtelijke maandlasten;
 • U weet precies wanneer u klaar bent met afbetalen;
 • De rente is aftrekbaar in het geval van een verbouwing. Overweegt u bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de rente fiscaal aftrekbaar.

Nadelen persoonlijke lening

Uiteraard kent deze leenvorm niet alleen maar voordelen. Er bestaan ook wel degelijk een aantal nadelen. Deze zijn als volgt:

 • Zowel het leenbedrag als de looptijd kunt u tussendoor niet aanpassen;
 • Afgeloste bedragen kunt u niet opnieuw opnemen;
 • Extra aflossen kan een boete opleveren, maar dat verschilt wel weer per kredietverstrekker. Dat geldt dus niet overal zo. Vergelijk de voorwaarden daarom ook goed.

Een persoonlijke lening vergelijken en afsluiten?

Wilt u graag een persoonlijke lening vergelijken en afsluiten? Dan kunt u gemakkelijk vergelijken via onze website. Zorg ervoor dat u alle belangrijke data opgeeft zodat u eenvoudig en snel kunt berekenen hoeveel u kunt lenen. Geld lenen moet altijd verantwoord gebeuren: vul alle gegevens naar waarheid in. Heeft u nog vragen met betrekking tot deze leenvorm? Of heeft u andere vragen over onze website? Neem dan gerust contact met ons op. Uiteraard helpen wij u graag.

Vergelijk.com
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord