Goedkoopste hypotheek? 5 tips voor een lagere hypotheekrente

De hypotheekrente is niet voor iedereen gelijk. Je persoonlijke situatie kan voor een rentekorting of een opslag zorgen. Zo krijg je de laagste hypotheekrente.

Hypotheekrente deels afhankelijk van je persoonlijke situatie
Op Vergelijk.com tonen we de laagste hypotheekrente per geldverstrekker (bijvoorbeeld Rabobank) en per rentevastperiode (bijvoorbeeld 20 jaar vast). Soms krijgen we van lezers de opmerking: de bank noemt een hogere rente dan op jullie website.

Dit komt omdat je persoonlijke situatie en keuzes mede bepalen welke hypotheekrente je krijgt. Dit stelsel kortingen en opslagen is bij elke bank anders. Wie echt de laagste hypotheekrente wil, doet er dan ook verstandig aan een uitgebreide hypotheekvergelijking te maken.

Zo krijg je de laagste hypotheekrente
Wil je de goedkoopste hypotheek? Op deze 5 manieren kun je een rentekorting krijgen of een renteopslag voorkomen.

1. Rentekorting bij een lagere risicoklasse
Hoe lager de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Banken hanteren hierbij risicoklassen om de rentekorting te bepalen. Het kan dus interessant zijn om de hypotheek voor een deel af te lossen, als je daarmee in een lagere risicoklasse komt. Maar ook de gestegen huizenprijs kan hierbij in je voordeel werken.

Let op: niet elke bank past automatisch de risicoklasse aan. Vraag dus zelf om een renteverlaging zodra dit mogelijk is.

2. Renteopslag bij aflossingsvrij
Los je niet structureel af, dan rekenen veel banken een opslag op de hypotheekrente. Voor een aflossingsvrije hypotheek of een (bank)spaarhypotheek betaal je dus meer rente. Dit kan een reden zijn om je hypotheek (deels) om te zetten naar annuïtair of lineair. Je maandlast wordt mogelijk wat hoger omdat je gaat aflossen, maar gedurende de looptijd betaal je minder hypotheekrente.

Tip: kies je bij oversluiten opnieuw voor aflossingsvrij of start je met aflossen? Bereken je maandlast en besparing in beide scenario’s.

3. Pakketkorting bij betaal-of spaarrekening
Bij een aantal banken krijg je korting op de hypotheekrente, als je ook een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank hebt lopen. Een aanvullende eis daarbij is dat je salaris of inkomen op de betreffende rekening binnenkomt.

4. Rentekorting bij een NHG-hypotheek
Wie kiest voor de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie, kan bij de meeste banken rekenen op een rentekorting. Je moet dan wel in aanmerking komen voor een NHG-hypotheek. Dit jaar kunt u een woning tot 265.000 euro kopen of oversluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Volgend jaar gaat de NHG-grens omhoog naar 290.000 euro en komt een grotere groep in aanmerking voor de rentekorting.

5. Rentekorting bij een duurzame woning
Een aantal banken heeft rentekorting als je woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet. Er wordt gekeken naar de energie-index of EPC-norm. Bij deze banken daalt je hypotheekrente als je energiezuinig woont: ABN AMRO, Attens, Nationale Nederlanden, Rabobank, Triodos en Vista.

Plaats een reactie