Gsm

gsm logo

GSM – Global System for Mobile Communications

Gsm is een standaard voor digitale mobiele telefonie. De afkorting GSM staat voor Global System for Mobile Communications en ook wel voor Groupe Spécial Mobile. In de volksmond gebruiken we GSM voor de aanduiding van de mobiele telefoon. De kans is groot dat u zelf ook gebruik maakt van een GSM omdat bijna iedereen er wel één of meer bezit. Het bezitten van een GSM is kosteloos, maar het gebruik ervan niet. Zie ook Wikipedia.

Simkaart

Om te kunnen bellen met een mobiele telefoon heeft u allereerst een simkaart nodig. Er zijn 3 varianten simkaarten die u kunt gebruiken. Namelijk de prepaid simkaart, de sim only simkaart en de simkaart met daaraan een abonnement gekoppeld. Welke variant het beste past bij uw situatie is met name afhankelijk van uw voorkeuren.

“Gratis GSM” met Abonnement

gsm iphoneDe meeste mensen hebben een GSM plus abonnement. Vaak hebben zijn bij het afsluiten van het abonnement een gsm-toestel gekregen van de betreffende provider. Door een Gsm-toestel in combinatie met een abonnement te kiezen kunt u de aanschafprijs van het toestel verlagen. Daartegenover staat wel dat de kosten voor het abonnement hoger worden naarmate de korting op het toestel hoger worden. Hoe duurder het toestel, hoe hoger de abonnementskosten. Het is zelfs mogelijk dat u bij het afsluiten van een abonnement een gsm-toestel zonder daarvoor te betalen mag uitzoeken.

Het gsm-toestel is in feite niet gratis, want de kosten van het toestel worden via de telefoonrekening weer door de provider terugbetaald. Dit is dan ook de reden waarom de belkosten bij een gsm + abonnement hoger liggen dan bij de sim only variant.

Sim only (Abonnement zonder GSM)

sim only simkaartHeeft u reeds een gsm-toestel en wilt u alleen een abonnement afsluiten? Dan kunt u het beste kiezen voor een sim only abonnment. Sim only is een abonnementsvorm zonder GSM. U krijgt dus alleen een simkaart en geen toestel. De sim only simkaart is zeer populair vanwege de lage belkosten. Omdat de provider geen “gratis” gsm levert zijn de abonnementskosten veel lager. Steeds meer mensen kiezen voor een sim only abonnement omdat de kosten veel lager zijn.

De levensduur van een telefoon is nu eenmaal veel langer mee dan de looptijd van het abonnement. Sommige mensen gebruiken wel 10 jaar hetzelfde toestel. Het toestel is in de meeste gevallen eigendom van de klant en kan mits deze simlock-vrij is, mag deze gebruikt worden in combinatie met andere abonnementen, ook als deze door een andere provider is geleverd. Om die reden sluiten steeds meer mensen een abonnement af, maar dan wel zonder telefoon.

Prepaid sikaart

Een prepaid simkaart is een simkaart zonder telefoon en ook zonder abonnement. Een prepaid simkaart kunt u kopen in de winkel, maar ook bij de benzinepomp en zelfs in de sigarenwinkel. Na aanschaf kunt u vervolgens opwaarderen met zogenaamd prepaid beltegoed, welke tevens in de winkels verkrijgbaar is. In veel gevallen krijgt u bij de aanschaf van de simkaart gratis beltegoed. Als het beltegoed op is kunt u het beltegoed weer opwaarderen. Het is ook mogelijk om het beltegoed online op te waarderen. Dit kan bij de providers, maar ook bij tal van verschillende opwaardeer websites en webshops.

Nummerbehoud

Als u wilt veranderen naar een ander abonnementsvorm, bijvoorbeeld omdat uw toestel nog prima werkt, dan kunt u gemakkelijk veranderen van provider. In vrijwel alle gevallen is het voor consumenten en bedrijven mogelijk om te veranderen van provider met behoud van het telefoonnummer. Naast een aantrekkelijke kortingen op de kosten speelt ook het nummerbehoud een belangrijke rol als het gaat om overstappen van provider. In een paar simpele handelingen kunnen providers het telefoonnummer van de klant gratis overzetten. Hierdoor is het mogelijk om met hetzelfde nummer verder te bellen, terwijl het abonnement inmiddels bij een andere provider is ondergebracht.

Aanbiedingen vergelijken

Bent u op zoek naar een voordelig gsmabonnement? Op Vergelijk.com kunt u eenvoudig en snel alle gsm aanbiedingen vergelijken. U kunt kiezen voor een abonnement in combinatie met een toestel, maar u kunt ook kiezen voor een sim only aanbieding, dus zonder toestel. Wat uw wensen ook mogen zijn, wij hebben altijd aantrekkelijke kortingen waardoor u goedkoper uit bent dan in de winkel.