Halveer uw stroomverbruik met behulp van deze tips

Jaarlijks verbruikt een gemiddeld huishouden 3.000 kWh aan stroom. Eigenlijk kan dat veel lager. U kunt uw stroomverbruik namelijk gemakkelijk halveren. Daarmee kunt u per jaar tot wel 300 euro besparen.

1. Kies voor een A+++ koelvriescombi

Heeft u thuis nog een oude koelkast? Dan kan het niet onverstandig zijn om deze te vervangen. Oude koelkasten zijn namelijk flinke energieverbruikers en u kunt jaarlijks tot wel 300 kWh besparen door deze te vervangen voor een A+++ koelvriescombi.

2. Voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik is een van de energieverbruikers in huis. Dat wil zeggen dat er stroom wordt gebruikt zonder dat het elektronische apparaat daadwerkelijk aanstaat. Als u de computer, televisie of stereo daadwerkelijk helemaal uitzet kunt u nog ontzettend veel energie besparen. Ook kunt u uw oplaadkabels uit de stopcontacten halen, indien deze geen smartphone opladen. Hiermee bespaart u eveneens energie.

3. Ledlampen

Heeft u nog gloeilampen thuis? Dan is het ook raadzaam om deze te vervangen. Ook als uw gloeilampen nog ‘gewoon’ werken, is het verstandig om deze te vervangen. U kunt namelijk ontzettend veel energie besparen door deze lampjes simpelweg te verwisselen. Gloeilampen zijn namelijk flinke energieverbruikers en gaan bovendien minder lang mee dan ledlampen.

4. Tweede koelkast

Heeft u een tweede koelkast? Dan kunt u ook overwegen om deze naar de schuur te verplaatsen. Zet de tweede koelkast alleen aan indien dat nodig is. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer u een feestje geeft of wanneer u de buurt uitnodigt voor een gezellige barbecue. Laat de tweede koelkast echter niet het gehele jaar door aanstaan. Dat kost ontzettend veel onnodige energie. Stop het liever bij uw andere koelkast in! Hoe voller de koelkast, hoe minder energie deze verbruikt. Vul uw koelkast daarom eventueel ook op met flesjes water.

5. Was op lage temperaturen

Het is niet altijd nodig om te wassen op een hoge temperatuur. Is uw kleding niet zo vuil geworden? Dan kunt u uw wasje ook draaien op 30 graden Celsius in plaats van 40 graden Celsius. Datzelfde geldt voor uw handdoeken. Heeft u zich er alleen maar mee afgedroogd, nadat u helemaal fris uit de douche kwam? Was de handdoeken dan gerust eens lager. Het is wel raadzaam om uw beddengoed iedere keer op 60 graden Celsius te wassen. Daarmee doodt u namelijk ongewenste bacteriën.

6. Waslijn

Als u de was uit de wasmachine haalt, is het raadzaam om dit op te hangen op de waslijn. Indien u de was in de droger stopt, kost dat weer energie. Zo kunt u gemakkelijk besparen op uw stroomverbruik.

7. Wasdroger

Heeft u niet de mogelijkheid om uw was op te hangen op de waslijn? Dan is het belangrijk dat u de was eerst centrifugeert in de wasmachine. Dit kost ook stroom, maar de wasdroger is nog duurder. Een zuinige wasdroger is vanzelfsprekend een minder grotere energieverbruiker dan een oud model.

8. Vaatwasser

Beschikt u thuis over een vaatwasser? Laat deze, indien mogelijk, altijd op de ecostand draaien. Ook is het verstandig om de vaatwasser alleen te laten draaien wanneer deze helemaal vol is. Bepaalde spullen kunt u eventueel ook met de hand afwassen. Denk hierbij aan de grotere spullen, zoals potten en pannen. Daarmee voorkomt u onnodig stroomverbruik.

9. Zet uw waterbed overdag uit

Heeft u een waterbed thuis? Dat is een enorme energieverbruiker! Het is in ieder geval raadzaam om het waterbed overdag uit te zetten. Kies bij voorkeur helemaal niet voor een waterbed, omdat dit simpelweg een erg grote energieverbruiker is.

10. Beertender

Tot slot hebben verscheidene huishoudens ook een eigen beertender. Alhoewel het natuurlijk erg leuk is om eentje te hebben, is het ook een flinke energieverbruiker. Al met al worden de getapte biertjes daarmee wel erg prijzig. Uw stroomverbruik aanzienlijk verminderen? Zorg er dan voor dat u de beertender uit huis doet.

Minder betalen voor uw stroomverbruik?

Wilt u ook graag minder betalen voor uw stroomverbruik? Stap dan jaarlijks over van energieleverancier. Door ieder jaar over te stappen, kunt u ook ieder jaar profiteren van een flinke welkomstkorting. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen! Voer simpelweg uw actuele verbruik + uw woonadres in en de goedkoopste energiemaatschappij staat bovenaan in de zoekresultaten. Overstappen kan binnen slechts enkele minuten en is daarmee snel geregeld!