Hoe maak ik een jaarrekening? | Eenvoudig uitgelegd door behulp van boekhoudsoftware

Door een jaarrekening te maken heb je een compleet overzicht van de financiële situatie van je onderneming. Voor elke onderneming is het van belang om een jaarrekening te maken zodat je weet hoe je ervoor staat en hierop kan schakelen in het volgende jaar. Wat is een jaarrekening nu precies en waarvoor wordt dit gebruikt? In dit artikel gaan we hier dieper op in. 

Wat is een jaarrekening

Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord van het woord jaarrekening, maar wat is een jaarrekening eigenlijk en wat houdt deze in? Een jaarrekening is een momentopname van de financiële situatie van je onderneming. Vaak bestaat deze uit een resultatenrekening, een balans, verdere toelichting over deze onderdelen en een kasstroomoverzicht. 

In veel gevallen wordt er ook een accountantsverklaring bijgevoegd en kunnen er ook een aantal zaken verplicht zijn. Op de website van de KvK staat er wat er allemaal in elk geval in een jaarrekening moet komen en ook kun je daar een voorbeeld jaarrekening vinden. 

Hoe kan ik een jaarrekening maken

 

Om een jaarrekening te maken ben je in de meeste gevallen erg vrij in de invulling hiervan. Vaak hebben grotere bedrijven meer verplichte onderdelen, waardoor het wat ingewikkelder wordt dan bij kleinere bedrijven. Je zult echter wel de juiste informatie voor de belastingaangiftes moeten registreren. Dus voor de balans en resultatenrekening zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Als je benieuwd bent naar een jaarrekening heeft de KvK ook een voorbeeld jaarrekening opgesteld zodat je weet hoe deze eruit ziet.

Wat erg handig is, is het gebruiken van een boekhoudprogramma om je jaarrekening te maken. Zo heb je al je informatie bij de hand en is een jaarrekening maken erg gemakkelijk. Als je alle gegevens in het boekhoudprogramma hebt geregistreerd kan het programma zelf een jaarrekening maken en scheelt dit een hoop tijd. Let hier uiteraard wel op dat je, als je net begint, dus wel zelf alle informatie moet registreren. Als je kiest om toch zelf een jaarrekening te maken kan een boekhoudprogramma je nog steeds op weg helpen door alle gegevens te bewaren op dezelfde plek. 

Kosten van een jaarrekening maken

Uiteraard zullen er alleen kosten voor een jaarrekening maken zijn als je dit niet zelf doet, of een boekhoudprogramma gebruikt. Je kunt een jaarrekening maken echter ook uitbesteden aan bijvoorbeeld een accountant. Hiervoor zul je, afhankelijk van de grootte van je bedrijf, honderden tot zelfs duizenden euro kosten. 

Een boekhoudprogramma biedt een gouden middenweg. Je hoeft niet alles zelf te doen, aangezien je gedurende het fiscale jaar alle facturen en financiële informatie in dit programma hebt opgeslagen. De software kan op basis van de opgegeven informatie zelf een jaarrekening maken. Boekhoudsoftware als e-Boekhouden is over het algemeen erg goedkoop en voor start-ups is het zelfs geheel vrijblijvend tot aan 15 maanden na oprichting van je onderneming. Benieuwd naar andere gratis boekhoudprogramma’s? Lees dan ons artikel over gratis online boekhoudprogramma’s

Voor grotere bedrijven geldt echter nog steeds dat je je jaarrekening verplicht moet laten controleren door een accountant. Het is echter toch vaak verstandig om deze na te laten kijken wanneer je kiest om zelf een jaarrekening te maken. 

Met welke software kan ik een jaarrekening maken?

In theorie kun je via Excel geheel zelf een jaarrekening maken. Dit betekent echter wel dat de kans op fouten groot is en je goed georganiseerd moet zijn om alles op orde te hebben. Ook gaat het zonder twijfel veel tijd kosten om alles handmatig op te stellen wanneer er boekhoudsoftware is waarbij je gemakkelijk een jaarrekening kunt laten genereren. 

Onze aanrader voor vooral beginnende start-ups is om e-Boekhouden te proberen. Met deze software kun je gemakkelijk een jaarrekening maken maar biedt het daarnaast ook een tal van andere opties. Bekijk onze e-Boekhouden review voor meer informatie hierover!

Is een jaarrekening maken nodig?

Jazeker, zelfs voor kleine bedrijven over ZZP’ers is een jaarrekening maken nodig voor je belastingaangifte. Hierbij is de balans en resultatenrekening belangrijk voor de belastingdienst. Deze vormen de belangrijkste onderdelen van de jaarrekening en zul je ook in elke jaarrekening terugvinden. 

Voor een BV of NV is het echter wel verplicht om een jaarrekening te maken. Deze zul je binnen vijf maanden na afloop van het fiscale jaar moeten deponeren bij het Handelsregister van de KvK. 

Ook kan het erg helpen als je als bedrijfseigenaar een huis wilt kopen en daarvoor een hypotheek nodig hebt. Als je te maken hebt met externe financiers, zoals een lening bij een bank, dan zul je ook ter verantwoording een jaarrekening moeten maken. Zo weet de bank of andere financier wat de situatie van het bedrijf is. Uiteraard kunnen derden die niet onderdeel van een bank zijn je niet wettelijk verplichten tot het maken van een jaarrekening, maar is dit vaak wel handig om in de overeenkomst te zetten om vertrouwen op te bouwen. 

Conclusie

Na het lezen van dit artikel is het antwoord op de vraag “Wat is een jaarrekening” waarschijnlijk beantwoord. Een jaarrekening maken is voor veel ondernemers niet de meest favoriete activiteit. Vaak wordt dit uitbesteed aan accountants. 

Toch is het gemakkelijk om ook zelf een jaarrekening te maken met behulp van een boekhoudprogramma. Zo voorkom je hoge rekeningen van je accountant en ben je zelf volledig op de hoogte van de financiële situatie van je bedrijf. Wij raden hiervoor het boekhoudprogramma e-Boekhouden aan, maar er zijn uiteraard nog een tal van andere goede boekhoudprogramma’s op de markt. Deze bieden ook vaak een gratis proefperiode aan, dus je kunt altijd kijken welke het beste bij jou past.

Plaats een reactie