Hoeveel eigen geld heb ik nodig om te kunnen starten met beleggen in vastgoed?

Spaargeld op je spaarrekening levert tegenwoordig maar heel weinig op. Vandaar dat we allemaal zoeken naar andere mogelijkheden om zoveel mogelijk rendement uit ons geld te halen. Veel mensen verdiepen zich in beleggen. Van aandelen, bedrijven, cryptomunten en domeinnamen tot investeren in whiskey. Ook beleggen in vastgoed is in trek.

Veel mensen dat investeren in vastgoed en een pandje kopen voor de verhuur alleen mogelijk is voor mensen met een groot fortuin, veel spaargeld of met een hoog inkomen. Gelukkig is dat zeker niet het geval. In dit artikel leggen we uit hoe vastgoed beleggen werkt en hoeveel eigen geld je nodig hebt om te kunnen starten met je eerste vastgoedbelegging.

Vastgoedfinanciering: een beleggingspand kopen en financieren?

Je kan een  beleggingspand kopen volledig met eigen geld. Het is ook mogelijk dat je een deel van de aankoopprijs van het vastgoed financiert. Met een hypotheek van diverse geldverstrekkers leg je vanaf 20 procent van de marktwaarde in verhuurde staat in met eigen geld. Ga je een pandje kopen en opknappen? Het is zelfs mogelijk om de eventuele verbouwingskosten in de hypotheek mee te financieren.

Eigen geld inbrengen

Om een beleggingspand met een hypotheek te financieren, is het een voorwaarde dat je eigen geld meeneemt en inbrengt bij het aangaan van de vastgoedfinanciering. Je leent dan een deel van de aankoopsom van het pand en betaalt het met hypotheekrente terug binnen een afgesproken tijd.

Bij het aangaan van een financiering wordt het pand getaxeerd tegen de marktwaarde in verhuurde staat. Bij veel aanbieders van een vastgoedhypotheek leg je 20 tot 40 procent van deze waarde in met eigen geld. Meer mag natuurlijk ook. Hierdoor zijn vaak aantrekkelijker rentepercentages mogelijk. Hoe minder u leent, des te minder risico de geldverstrekker loopt. De hoogte van het percentage eigen geld wat je nodig hebt, is ook afhankelijk van de omvang en complexiteit van het te financieren pand. Bij woningen vragen veel geldverstrekker een lagere eigen inbreng dan bijvoorbeeld een verhuurde winkel of een kantoorpand.

Een rekenvoorbeeld
Stel: je wilt een appartement aankopen met als doel deze te gaan verhuren of wellicht is deze al verhuurd.
Wat is dan jouw eigen inbreng?

[table id=1 /]

Vastbelegging en aanvullende kosten

Wanneer je begint met het beleggen in vastgoed, heb je niet alleen eigen geld nodig voor de aankoop van het pand.
Er komen verschillende opstartkosten kijken bij een vastgoedfinanciering. Deze kosten bij elkaar zijn de zogenoemde kosten koper (k.k.) en kun je in een begroting onder elkaar zetten. Deze kosten bij elkaar vormen de financieringsopzet.

  • Financieel advies. Investeren in vastgoed doe je niet iedere dag en het is een belangrijke en grote stap. Laat je goed adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur voordat je een financiering afsluit. Een goede adviseur helpt je door het hele proces en weet goed waar je allemaal op moet letten. Van het in kaart brengen van risico’s tot het regelen van de beste deals. Een goede adviseur betaalt zichzelf gemakkelijk terug.
  • Taxatie. Voordat we het pand financieren, laten we het pand taxeren. Zo weet de geldverstrekker zeker wat de waarde van het te financieren beleggingspand is.
  • Notariskosten. De kosten voor het passeren van de hypotheekakte en leveringsakte bij de notaris
  • Afsluitkosten. Bij het aangaan van een financiering worden er afsluitkosten in rekening gebracht.
  • Overdrachtsbelasting. De Belastingdienst ontvangt geld wanneer een pand van eigenaar veranderd.
  • Eventuele overige kosten bij de aankoop van het pand, zoals kosten van de makelaar.

Plaats een reactie