Hoge inkomens worden geraakt bij afschaffen eigen risico

zorgverzekeringen-vergelijkenHet Centraal Planbureau heeft vandaag een rapport uitgebracht dat laat zien wat er gebeurd als het eigen risico zou worden afgeschaft. Grijpt de overheid niet op tijd in? Dan zullen jongeren en de hogere inkomens de prijs ervoor betalen omdat zij toch minder zorgkosten hebben. Er zijn verschillende scenario’s bekeken voor dit rapport.

Consequentie’s bij afschaffen eigen risico

Het planbureau kijkt naar het effect op het afschaffen van het eigen risico en ook is er gekeken naar scenario’s waarbij het eigen risico zou worden verhoogd of leeftijdsafhankelijk word gemaakt. Leeftijdsafhankelijk betekent dat de ouderen dus het meeste gaan betalen maar die groep heeft nu al moeite om rond te komen.

Overheid moet op tijd ingrijpen

Stel dat de zorgkosten gaan toenemen de komende jaren, dan gaat de bevolking onder de leeftijdsgrens van 70 er zo’n 3% op achteruit over 24 jaar (2040). Ouderen boven de 70 krijgen het juist makkelijker en zien een vooruitgang van 21%. Omdat het vrijwel zeker is dat de zorgkosten alleen maar hoger zullen worden zal de overheid toch moeten ingrijpen.

Compensatie zorgtoeslag voor kwetsbare groepen

Zo zou er een betere verdeling moeten komen en kan er misschien gekeken worden naar de kosten voor gezonde en zieke mensen. Maar ook word gedacht aan een verdeling van de kosten waarbij er onderscheid word gemaakt tussen jong en oud. Degenen met een laag inkomen zouden kunnen worden gecompenseerd in de vorm van een hogere zorgtoeslag. Het planbureau benadrukt verder nog dat het stijgen van het eigen risico zorgt voor mensen die geen gebruik maken van de zorg. Maak je de premie leeftijdsafhankelijk dan voorkom je dit juist weer.

Zorgverzekering vergelijken op Vergelijk.com

In maart 2017 zal tijdens de Tweede Kamer verkiezingen de zorg een belangrijk punt zijn op de agenda. De zorgpremie’s voor 2017 staan alweer online dus u kunt alweer uw zorgpremie vergelijken. Houdt bij het vergelijken van de zorgpremie wel rekening met de dekkingsgraad voordat u overstapt.

Plaats een reactie