Hypotheek vergelijken

Hypotheek vergelijken

Wilt u op korte termijn een huis kopen? Dan kunt u een hypotheek vergelijken via onze website. Er zijn talloze geldverstrekkers op de Nederlandse markt. Welke hypotheekverstrekker biedt het scherpste tarief én de beste voorwaarden? Vergelijk het eenvoudig via Vergelijk.com!

Bereken hypotheek Maak gratis afspraak 💬Whatsapp: 06-22081803

Waarom een hypotheek vergelijken?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel geld- en hypotheekverstrekkers in Nederland. Dat is maar goed ook, want een hypotheek aanvragen is natuurlijk wel zo fijn. Het grote aanbod zorgt ook voor keuzestress. Immers, bij welke aanbieder kan ik het beste een hypotheek afsluiten? Gelukkig kunt om die reden een hypotheek vergelijken. Via ons handige vergelijkingssysteem kunt u gemakkelijk en snel diverse hypotheekverstrekkers en hun hypotheekrente met elkaar vergelijken. U kunt direct inzien wat de rentepercentages zijn én welke voorwaarden er gelden. Een hypotheek vergelijken en een offerte aanvragen via onze website is altijd vrijblijvend.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Als u een hypotheek vergelijken gaat, heeft u keuze uit meerdere hypotheekvormen:

 • Aflossingsvrije hypotheek;
 • Annuïteitenhypotheek;
 • Beleggingshypotheek;
 • Levenhypotheek;
 • Lineaire hypotheek;
 • Spaarhypotheek.

Via ons vergelijkingssysteem kunt u echter kiezen uit twee varianten: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen heeft u namelijk nog wel recht op hypotheekrenteaftrek (welke hieronder verder wordt uitgelegd).

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm, waarbij de rente en aflossing gedurende de looptijd van hypotheek wordt afgelost. De maandlast wordt de annuïteit genoemd. Deze bestaat uit twee onderdelen: de rente en de aflossing. Hier zit een ingewikkelde formule aan verbonden:

 • De rente wordt berekend aan de hand van het uitstaande hypotheekbedrag dat wordt vermenigvuldigd met het rentepercentage;
 • De aflossing wordt berekend door de rentecomponent minus het vaste maandbedrag.

In de eerste maand bestaat deze hypotheekvorm vooral uit het afdragen van rente. In de laatste maand, wanneer er al veel aflossingen hebben plaatsgevonden, betaalt men voornamelijk aflossing. Bij deze vorm heeft u nog wel recht op hypotheekrenteaftrek.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheekvorm, waarbij de hypotheek wordt afgelost met vaste, periodieke bedragen. Als huizeneigenaar weet u zeker dat de hypotheekschuld volledig is afgelost aan het einde van de looptijd. Ook bij deze hypotheekvorm heeft u recht op hypotheekrenteaftrek.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

hypotheek vergelijken amsterdam

Welke hypotheekvorm past bij mij?

De meeste Nederlanders zullen kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Waar kiest u voor? Het is dan natuurlijk belangrijk om te weten wat echt bij u past. Indien u kiest voor de annuïteitenhypotheek, kiest u voor een stabiele hypotheek. De meeste Nederlanders kiezen dan ook voor deze hypotheekvorm. De bruto rente plus aflossing vormen samen een gelijk maandelijks bedrag. U weet dan precies waar u aan toe bent. Wel is deze hypotheekvorm netto duurder dan de lineaire hypotheek.

De lineaire hypotheek is een erg eenvoudige hypotheek. 360 maanden lang (30 jaar dus) betaalt u iedere maand steeds een klein beetje minder voor uw hypotheek. Iedere maand lost u een bedrag af. De rente wordt echter iedere maand minder, omdat u steeds een beetje afgelost. Na vijftien jaar heeft u de hypotheek dan ook al voor de helft afgelost. Iedere maand betaalt u dus 1/360e minder voor uw hypotheek.

Als u een hypotheek vergelijken gaat, is het dus belangrijk om daarover na te denken. Een lineaire hypotheek is aantrekkelijk, maar in het begin heeft u hogere maandlasten. Aan het einde van de hypotheek wordt dat echter steeds minder. Starters kiezen daarom veelal voor een annuïteitenhypotheek. Dat heeft er simpelweg mee te maken dat het inkomen op dat moment nog niet zo hoog is.

Een hypotheek vergelijken: hoe werkt het met hypotheekrenteaftrek?

Als u een hypotheek vergelijken gaat, is het belangrijk dat u ook rekening houdt met de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek is namelijk een financiële regeling op het belastbaar inkomen in box 1. Ieder jaar levert dat weer een flink belastingvoordeel op. Natuurlijk zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden. Dat is onder andere dat u een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek hebt. Ook heeft u maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit vervalt standaard na 30 jaar, ook als de hypotheek nog niet volledig is afgelost. Ook moet u wonen in het huis waar u hypotheekrenteaftrek op aanvraagt en is alleen de hypotheek onder de eigenwoningschuld aftrekbaar.

Met of zonder NHG?

In de vergelijkingstool kunt u ook NHG aan- of afvinken. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Indien u een hypotheek met NHG afsluit, weet u ten alle tijden zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomen. De normen voldoen namelijk aan verantwoord lenen, volgens het Nibud. U weet dan ook zeker dat u nooit te veel geld leent bij de hypotheekverstrekker en dat de lasten passen bij uw huidige inkomen. Er zijn natuurlijk een aantal veranderingen in uw leven, die ervoor kunnen zorgen dat u de hypotheek niet meer kunt voldoen. Hierbij kunt u denken aan:

 • De relatie tussen u en uw partner stopt;
 • U raakt arbeidsongeschikt of werkloos;
 • Uw partner is (plotseling) overleden.

Met behulp van een hypotheek met NHG, heeft u altijd nog een vangnet waar u op terug kunt vallen. De NHG denkt in deze gevallen graag met u mee. Ook kan de NHG een eventuele restschuld kwijtschelden bij het verkopen van een huis, indien dat echt de laatste mogelijkheid blijkt.

De laagste hypotheekrente uitkiezen?

Er zijn talloze hypotheekverstrekkers op de Nederlandse markt. Is het simpelweg verstandig om te kiezen voor de laagste hypotheekrente of zijn er ook andere punten waar ik op moet letten? Het is natuurlijk ook belangrijk om te letten op de verschillende voorwaarden. Ook is het belangrijk dat u let op de hypotheekvorm, de looptijd en of de hypotheek ook een NHG-garantie heeft.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

hypotheek vergelijken groningen

Een rentevaste periode voor 10, 20 of 30 jaar?

U kunt kiezen voor een korte of lange rentevaste periode. Deze afweging kunt u maken op basis van de risico’s. Zo betaalt u bij een korte rentevaste periode doorgaans minder, maar u loopt wel het risico dat u later meer rente moet gaan betalen. Bij een lange rentevaste periode weet u dat eerst iets meer gaat betalen, maar u weet ook zeker waar u aan toe bent voor op de langere termijn. Houd daar rekening mee als u een hypotheek vergelijken gaat.

Een korte rentevaste periode is vooral handig wanneer u beschikt over voldoende eigen geld. Ook wanneer u relatief lage hypotheeklasten heeft, kan een korte rentevaste periode verstandig zijn. Immers heeft u nog voldoende inkomen over voor een eventuele stijging.

Een lange rentevaste periode is daarentegen raadzaam wanneer u de hypotheek maar net kunt betalen. U komt dan later niet voor onaangename verrassingen te staan.

Waar moet ik op letten?

Als u een hypotheek vergelijken gaat, is het belangrijk dat u let op bepaalde zaken. Een hypotheek afsluiten is immers niet niks. Het is daarom raadzaam om te letten op de volgende punten.

De hoogte van uw lening

 • Hoeveel kan ik maximaal lenen?
 • Kan ik nog normaal leven met een maximale lening?
 • Moet ik ook eigen vermogen inbrengen?
 • Kan ik een bouwdepot meefinancieren?
 • Kunnen mijn ouders helpen met mijn lening?

De hypotheekvorm

 • Voor hoeveel jaar leg ik mijn hypotheek vast?
 • Kies ik voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek?
 • Hoeveel wil en kan ik maandelijks aflossen?
 • Kan ik ook boetevrij aflossen?

Hypotheekvoorwaarden

 • Is er een verhuisregeling beschikbaar?
 • Wat zijn de mogelijkheden, indien ik een erfenis ontvang? Hoeveel kan ik boetevrij aflossen?
 • Wat is de looptijd van mijn hypotheek?
 • Is NHG inbegrepen bij mijn hypotheek?
 • Welke hypotheekverstrekker past bij mij?

Overlijdensrisicoverzekering

 • Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?
 • Bij welke verzekeraar sluit ik een verzekering af?
 • Welke vorm is het meest geschikt in mijn situatie?
 • Welk bedrag moet de verzekering dekken?

Overige verzekeringen

 • Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?
 • Is een werkloosheidsverzekering wenselijk?
 • Welke looptijd hebben de bovenstaande verzekeringen?
 • Welke verzekeraar past bij mij?

Een adviseur raadplegen

 • Wat zijn de kosten van een adviseur?
 • Wat kan de adviseur voor mij betekenen?
 • Met welke bijkomende kosten moet ik eventueel rekening houden?

Eventuele echtscheiding

 • Wat zijn de gevolgen voor mijn hypotheek in het geval van een echtscheiding?
 • Wie blijft in het huis wonen bij een scheiding?

Een hypotheek vergelijken en aanvragen

Een hypotheek vergelijken en aanvragen is erg eenvoudig. Via ons handige overzicht hoeft u alleen te klikken op ‘meer info’ of ‘offerte’. Vervolgens hoeft u alleen nog maar uw gegevens in te voeren. Op basis van de ingevulde informatie zult u een vrijblijvend offerte ontvangen van de hypotheekverstrekker naar keuze. U zit daarmee nergens aan vast.

Vragen over een hypotheek vergelijken?

Wilt u graag een hypotheek vergelijken, maar heeft u toch nog enige vragen? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Gedurende deze uren helpen wij u uiteraard graag. Stuur uw vragen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen. Ons team staat voor u klaar.

Vergelijk.com
Logo
Enable registration in settings - general