Loterijen

Speelt u weleens mee met een loterij en wilt u weten bij welke loterij u de meeste winst kan behalen? Dan bent u op Vergelijk.com op het juiste adres. Met onze online loterijvergelijker kunt u verschillende loterijen gratis vergelijken en bovendien profiteren van interessante aanbiedingen. U kunt de verschillende loterijen vergelijken op prijs, trekking en datum. In de toekomt zullen we meerdere filter- en sorteeropties toevoegen waardoor u de loterijen nog beter kan vergelijken.


Wilt u graag loterijen vergelijken? Via Vergelijk.com kunt u gemakkelijk en snel diverse aanbieders met elkaar vergelijken. De verschillende beschikbare loterijen in Nederland kunnen sterk van elkaar verschillen. Zo zijn er verschillen in de winkans, lotprijs, jackpots, uitkeringspercentages en goede doelen. Met behulp van ons overzicht kunt u gemakkelijk loterijen vergelijken.

Goede doelen

Als u loterijen vergelijken gaat, kunt u ook aangeven of u een goed doel wilt steunen. Er zijn verscheidene loterijen die een goed doel steunen. In het vergelijkingssysteem kunt u aangeven welk percentage u graag wilt doneren aan een goed doel. Ook kunt u aangeven of u nog een bepaalde voorkeur heeft. Wilt u niet per se een goed doel steunen? Dan kunt u ook aangeven dat u een geen voorkeur heeft.

Goededoelenloterijen in Nederland zijn onder andere: de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en de VriendenLoterij. Gezamenlijk brachten de loterijen in 2015 maar liefst 580 miljoen euro op voor de samenleving.

Waar gaan de opbrengsten heen?

Veel loterijen geven een bepaald percentage weg aan een bepaalde instantie. Voor de vijf grootste aanbieders is dat als volgt:

 • De Staatsloterij kiest ervoor om 15 procent van de opbrengst te doneren aan de staat;
 • De Nationale Postcodeloterij draagt 50 procent van de opbrengst af aan goede doelen, welke zich veelal inzetten voor mens en natuur;
 • Deze aanbieder, de BankGiro Loterij, kiest ervoor om circa 50 procent van de opbrengst af te dragen aan doelen die zich inzetten voor het behoud van cultuur en cultureel erfgoed;
 • De VriendenLoterij draagt tevens circa 50 procent van de opbrengsten af aan goede doelen. Men sponsort veelal sportverenigingen;
 • Lotto draagt 18 procent van de opbrengsten af naar goede doelen (NOC*NSF en Stichting Aanwending Loterijgelden Nederland).

Kies uw type lot

Als u loterijen vergelijken gaat, kunt u ook kiezen tussen verschillende loten. Zo kunt ervoor kiezen om direct een abonnement te nemen, maar u kunt het natuurlijk ook eenmalig proberen. Zo kunt u gemakkelijk een los lot kopen vanaf slechts enkele euro’s.

Wel of niet belastingvrij?

Als u iets wint bij een loterij, waarvan het bedrag hoger is dan 449 euro, zult u daar altijd kansspelbelasting over moeten betalen. Dat is momenteel 30,1 procent. In sommige gevallen hebben aanbieders dit al voor u berekend. Als u dan een miljoen wint, wint u ook daadwerkelijk een miljoen. U ontvangt dan wel meer, maar dat moet u dan ook weer afdragen. Echter zijn er ook aanbieders, waarbij u gewoonweg een miljoen wint. Hier moet u de kansspelbelasting nog vanaf rekenen. Daarnaast dient u ook direct vermogensrendementsheffing te betalen over uw vermogen.

loterijen vergelijken

Eigenschappen van de verschillende aanbieders

Als u loterijen vergelijken gaat, kunt u ook nog rekening houden met de volgende eigenschappen. Zo biedt iedere loterij wel iets unieks:

 • Lotto: deze loterij heeft een wekelijkse trekking met loten vanaf slechts twee euro. De hoofdprijs is maar liefst 7,5 miljoen euro.
 • Eurojackpot: de Eurojackpot heeft de grootste jackpot van Nederland.
 • Staatsloterij: de Staatsloterij heeft de hoogste winkans. Deze is namelijk een op twee. Standaard begint de jackpot op 7,5 miljoen euro, welke gemakkelijk kan oplopen tot tientallen miljoenen.
 • BankGiro Loterij: deze loterij biedt verscheidene scherpe welkomstacties, met onder andere gratis gadgets en gegarandeerde prijzen.
 • Nationale Postcode Loterij: prijzen voor de hele buurt!
 • Vriendenloterij: ook bij deze vriendenloterij kunt u terecht voor leuke welkomstacties. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw vrienden.

Winkansen per loterij

Staatsloterij: bij de Staatsloterij heeft u de hoogste winkans. De oudste loterij van Nederland bestaat al sinds 1726 en is tot op de dag van vandaag nog erg populair. De kans dat u iets wint is 50/50. Echter is de kans dat u uw inleg volledig terugwint (of meer krijgt) iets meer dan 12 procent.

Nationale Postcode Loterij: de Nationale Postcode Loterij heeft een winkans van een op zeven. Dat is beduidend laag en zelfs de laagste in Nederland.

BankGiro Loterij: de winkans bij deze loterij is een op drie. Echter is de kans op een weekprijs, indien u een jaar meespeelt, een op 10.000. Uw kans op de miljoenenprijs? Dat is 1 op 83.000.

Lotto: de winkans bij Lotto is 1 op 5,7. Vanaf drie getallen wint u meer dan uw eigen inleg. Die kans is echter 1 op 53. De kans dat u daadwerkelijk alle zes getallen goed heeft, is ongeveer een op een tien miljoen. De kans op de grote jackpot is een op 49 miljoen.

VriendenLoterij: de VriendenLoterij heeft een winkans van een op vier. Als u wilt kans maken op de miljoenenprijs, moet u denken aan 1 op 24.700. De maandelijkse hoofdprijs heeft een winkans van 1 op 24.000.

Speel bewust 18+

Als u loterij vergelijken gaat, dient u 18 jaar of ouder te zijn. Dat is wettelijk zo verplicht. Als u zich aanmeldt, moet u ook nadrukkelijk aangeven dat u per lot of per trekking een geldbedrag van uw rekening mag afschrijven. Dat geldt natuurlijk alleen voor abonnementen. Indien u eenmalig een lot koopt, hoeft u daar geen toestemming voor te geven.

Loterijen vergelijken: vind de loterij die bij u past

Er zijn talloze aanbieders in Nederland. Via ons handige vergelijkingssysteem kunt u gemakkelijk bekijken welke aanbieder het beste bij u past. U kunt loterijen vergelijken op verschillende punten, waaronder winkans, goede doelen, jackpots en uitkeringspercentages. Bij iedere loterij heeft u de mogelijkheid om te klikken op ‘meer informatie’. Er vouwt zich dan een kleine informatiebalk uit, maar daarin de belangrijke informatie over de loterij naar keuze. Vindt u dit een geschikte loterij? Dan kunt u simpelweg klikken op ‘bekijken’. Vanaf dat punt verlaat u onze website en komt u terecht bij de aanbieder naar keuze. Hier kunt u uw lot vertrouwd afrekenen via een beveiligde pagina. We zullen voor u duimen!

Hulp nodig met loterijen vergelijken?

Wilt u graag loterijen vergelijken, maar heeft u nog enige hulp nodig bij uw keuze? Of heeft u vragen over ons vergelijkingssysteem? Dan kunt u uiteraard ten alle tijden vrijblijvend contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.