Nieuws: De energieprijzen zijn verlaagd

Meer voorvallen van verzekeringsfraude in 2017

Afgelopen jaar hebben Nederlandse verzekeraars maar liefst 32.000 onderzoek gestart naar mogelijke verzekeringsfraude. Dat is een forse stijging met 17 procent ten opzichte van 2016.

Dat maakt het CBV (Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit) bekend. Er werden in 2017 10.001 fraudegevallen bewezen. Dat zijn er ontzettend veel en dat heeft natuurlijk de nodige gevolgen voor de ‘daders’.

Populaire verzekeringen voor fraude

De drie meest populaire verzekeringen als echt gaat om fraude, zijn al een aantal jaren hetzelfde. Op plaats één komen de autoverzekeringen, gevolgd door opstal- en inboedelverzekeringen en tot slot aansprakelijkheidsverzekeringen. In de laatste jaren is verzekeringsfraude met de zorgverzekering daarentegen juist afgenomen.

Over het algemeen plegen mannen vaker verzekeringsfraude dan vrouwen. Vooral de jongere man tussen 25 en 30 jaar wordt gezien als een risicogroep: zij plegen het strafbare feit het vaakst. Daarbij is Flevoland de provincie waar verzekeringsfraude het meeste voorkomt (zowel op verdenking als aanhouding).

Op wiens naam staat de verzekering?

Veel fraude wordt al geconstateerd bij de aanvraag van een verzekering. Zo moet de auto altijd op naam staan van degene die het meeste in de auto rijdt. Wilt u de auto voor uw zoon of dochter op uw naam zetten, zodat hij of zij kan profiteren van uw schadevrije jaren? Dat is misschien niet altijd een goed idee. Immers wil de verzekeraar dat de hoofdbestuurder de auto op zijn naam heeft. Als u daar niet eerlijk over bent, pleegt u verzekeringsfraude en bent u strafbaar.

Schade door harde wind

Het kan natuurlijk maar zo zijn dat er iets beschadigd raakt in of rondom uw huishouden ten gevolge van een harde wind. In sommige gevallen kunt u de schade verhalen bij de verzekeraar. Het is dan wel belangrijk dat u kunt aantonen dat de schade door de harde wind komt. Tevens moet die wind natuurlijk wel echt zijn voorgekomen. Verzekeraars checken namelijk wel degelijk of daar op die bewuste dag wel sprake van was.

Wat als je betrapt wordt?

Verzekeraars zijn zeker niet dom en de pakkans is dan ook aardig groot. Heeft u zich schuldig gemaakt aan verzekeringsfraude en bent u betrapt? Dan zal de verzekeraar de schade is geen geval vergoeden. Bovendien zullen zij eventuele uitgekeerde schade terugvorderen. Ook kan een verzekeraar in dit geval ervoor kiezen om uw verzekeringspolis stop te zetten. Vervolgens kunnen zij een melding maken bij het CIS (Centraal Informatie Systeem) en dan kan het in de toekomst moeilijk worden om een nieuwe verzekering af te sluiten. Dat heeft natuurlijk alle gevolgen van dien. De nieuwe verzekeraar kijkt goed naar die situatie en schat in of u een risico vormt. Om die reden is het ook altijd belangrijk om eerlijk te zijn over de situatie. Daarmee loopt u immers geen risico en zodoende blijft u altijd verzekerd.

Verzekeringen vergelijken

Als u uw verzekering te duur vindt, kunt u natuurlijk ook gewoon verzekeringen vergelijken. Daarmee kunt u vooralsnog veel geld besparen én weet u ook zeker dat u ten alle tijden verzekerd bent.

Beoordeling achterlaten

Laat een reactie achter

Vergelijk.com
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord