Overstappen

Het overstappen van verzekeraar, telefoonprovider, energieleverancier of internetprovider kan u gemakkelijk een flinke besparing opleveren. U zorgt er met uw nieuwe contract bijvoorbeeld zomaar voor dat u enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar kunt besparen. Zorg er met behulp van de vergelijkers op Vergelijk.com voor dat de voorwaarden, opties of mogelijkheden aan de andere kant nog altijd aan uw persoonlijke wensen voldoen. In veel van de gevallen zal de nieuwe aanbieder u helpen met het overstappen, door bijvoorbeeld het papierwerk uit handen te nemen.

Overstappen van energieleverancier

Het overstappen van energieleverancier kan op het moment dat uw contract afloopt. Het voordeel van het overstappen van energieleverancier is dat u hier zelf eigenlijk maar heel weinig werk aan heeft. U hoeft zich alleen maar aan te melden bij uw nieuwe leverancier, zodat zij het werk voor u uit handen kunnen nemen. Zij zeggen uw oude contract op en zorgen er bovendien voor dat u naadloos over kunt gaan. Dit betekent dat u geen moment zonder elektriciteit en/of gas komt te zitten, terwijl u wel flink kunt besparen op de kosten van uw energierekening.

Overstappen van telefoonprovider

Het overstappen van telefoonprovider kan op het moment dat het contract afloopt. In de meeste gevallen zal het gaan om een contract van 1 – 2 jaar. Houd er rekening mee dat een opzegtermijn van 3 maanden niet ongebruikelijk is, dus geef het op tijd aan wanneer u graag gebruik wilt maken van een andere provider. Er zijn tegenwoordig ook providers (vooral binnen sim only) actief die u de mogelijkheid bieden een contract af te sluiten dat u maandelijks op kunt zeggen. Dit is bijvoorbeeld een interessante keuze wanneer u een nieuwe provider uit wenst te proberen, met het oog op de klantenservice of het bereik.

Overstappen van internetprovider

Ook het overstappen van internetprovider hoeft niet moeilijk te zijn. Houd er echter rekening mee dat het overstappen in dit geval waarschijnlijk minder naadloos zal gaan. U dient zelf de oude provider op te zeggen, door deze op tijd een brief te sturen of online aan te geven dat u het contract op wilt zeggen. Houd rekening met zowel de contractduur als de eventuele opzegtermijn, zodat u op tijd bent en u op een prettige manier over kunt stappen.

Overstappen van verzekeraar

Wilt u bijvoorbeeld overstappen van verzekeraar, bijvoorbeeld voor uw zorgverzekering? Zorg ervoor dat u voor 31 januari een brief stuurt, of dat u de opzegging telefonisch of online regelt. U kunt zich dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari laten verzekeren. De verzekering heeft eigenlijk altijd een looptijd van 1 jaar, waardoor u daarna weer over kunt stappen.

Ook veel andere verzekeringen hebben een looptijd van 1 jaar. Na die tijd bent u over het algemeen vrij om over te stappen. Houd er echter rekening mee dat er doorgaans sprake is van een opzegtermijn van 1 maand, om vervolgens te kunnen overstappen.

Tussentijds overstappen

Wilt u tussentijds overstappen van energieleverancier, provider of verzekeraar? Dit komt u normaal gesproken op een boete te staan, aangezien u breekt met de voorwaarden in het contract. Indien de verzekeraar of andere aanbieder de voorwaarden van het contract voor al haar gebruikers in uw nadeel wijzigt is het echter wel mogelijk om over te stappen. U heeft dan tot 30 dagen na de wijziging de tijd om aan te geven wat u graag weg wilt. Gezien de wijziging van de voorwaarden kan men u hiervoor geen boete in rekening brengen. Ook op het moment dat tijdens de contractduur de premie of de kosten verhoogd worden heeft u de mogelijkheid om tussentijds over te stappen en op die manier hogere kosten te ontlopen.

Wilt u overstappen van provider, voor uw internet, televisie en/of bellen? Maak online een vergelijking en stap vervolgens direct over, waardoor u hier zelf zo min mogelijk omkijken naar zal hebben. Bekijk de verschillende online aanbiedingen en probeer bijvoorbeeld diensten met elkaar te bundelen. U heeft op die manier de mogelijkheid een meer scherpe prijs te bedingen, bijvoorbeeld op het moment wanneer u overstapt vanaf 3 ‘losse’ providers van de verschillende onderdelen.

Uw huidige contract

Houd er rekening mee dat het overstappen van provider alleen mogelijk is op het moment dat uw huidige contract is afgelopen. In de meeste gevallen gaat u een contract aan voor een periode van 1 jaar, waarin het niet zomaar mogelijk is om over te stappen. Doet u dat toch binnen die periode, dan is de kans groot dat de provider u daarvoor een boetebedrag in rekening zal brengen, zoals opgenomen in de voorwaarden. Het is beter om na het eerste jaar contract te kijken naar de mogelijkheden om over te stappen van provider. U heeft dan vaak 1 maand opzegtijd, maar vervolgens bent u vrij om te gaan en staan waar u wenst.

Vergelijken en overstappen

Voer altijd eerst een vergelijking op onze website uit, om het overstappen van provider zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ga na wat u per maand betaalt en probeer een alles in 1 pakket te vinden dat goedkoper uitpakt. Dat zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, waardoor u eenvoudig enkele tientjes per jaar kunt besparen. Heeft u een betere aanbieding gevonden en bent u na uw contracttermijn vrij om te gaan? Dan kunt u overstappen van provider en zorgt u ervoor dat u maandelijks geld kunt gaan besparen.