Nieuws: De energieprijzen zijn verlaagd

Overlijdensrisicoverzekering uitleg

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak vergist met een uitvaartverzekering of een begrafenisverzekering. Toch is dit iets anders, maar hoe zit het nu precies? Op deze pagina treft een uit een handige overlijdensrisicoverzekering uitleg. Er wordt uitgelegd wat deze verzekering precies inhoudt, hoe het werkt en waar u deze verzekering kunt afsluiten. Als u wilt kunt u hier ook een overlijdensrisicoverzekering vergelijken.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een soort leveringsverzekering waarbij de verzekeraar een, van tevoren, afgesproken bedrag uitkeert bij een eventueel overlijden. Deze verzekering is vooral raadzaam als u samen bent met een partner. Hij of zij kan de hypotheek en de andere vaste lasten nog blijven betalen, ondanks dat er een inkomen is weggevallen. Als u een hypotheek heeft is het vaak zelfs verplicht om deze verzekering af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering uitleg: doel van deze verzekering

Maar wat is nu precies het doel van deze verzekering? Als u nog bepaalde leningen heeft tijdens uw overlijden kan dit worden kwijtgescholden. Dit geldt vooral voor de hypothecaire lening en om die reden stellen hypotheekverstrekkers dit vaak ook verplicht. In dat geval wordt het bedrag dus ook rechtstreeks uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker. Ondernemers kunnen ook een dergelijke verzekering afsluiten, waarbij de zakenpartner de begunstigde is. Op die manier kan de overgebleven zakenpartner de onderneming doorzetten.

Soorten verzekeringen

We vervolgen de overlijdensrisicoverzekering uitleg met de verschillende verzekeringsvormen. Er zijn namelijk meerdere varianten waar u uit kunt kiezen. De verschillende overlijdensrisicoverzekeringen worden ingedeeld op basis van looptijd, uitkeringsmoment en het soort uitkering.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met de gelijkblijvende variant bent u verzekerd gedurende de gehele looptijd voor een vast bedrag. Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een eventueel overlijden blijft daarmee hetzelfde.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij de lineair dalende variant daalt het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden ieder jaar. Het bedrag dat daalt is ieder jaar gelijk.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

In het geval de annuïtair dalende variant krijgt u aan het einde van de looptijd een lager bedrag uitgekeerd dan aan het begin.

Wie is de begunstigde?

De nabestaanden zijn meestal de begunstigden aangezien zij de uitkering ontvangen. De verzekeringsnemer kan er echter voor kiezen om ook iemand anders als begunstigde aan te wijzen. In sommige gevallen is de bank ook de begunstigde. Dat is meestal het geval indien er een hypotheek is afgesloten.

Verschillen met een uitvaartverzekering

De overlijdensrisicoverzekering wordt nog weleens vergist met een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering. In deze overlijdensrisicoverzekering uitleg leggen we u de verschillen uit. Een uitvaart- of begrafenisverzekering is bedoeld voor de uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering kan daarentegen ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Daarmee is de verzekering ook bedoeld voor het aflossen van schulden, terwijl de uitvaartverzekering enkel bedoeld is voor de uitvaart.

Medische acceptatie

Als u een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten zal elke verzekeraar u vragen naar uw medische toestand. Er geldt dus een medische acceptatie. Uw verzekeraar wil namelijk nagaan hoe groot de kans is dat u op korte termijn overlijdt. Als u volledig gezond bent zult u ook een lagere premie betalen. Zorg ervoor dat u alle vragen van de verzekeraar naar waarheid invult als u een verzekering wilt afsluiten.

Acceptatieplicht?

Er geldt géén acceptatieplicht voor OVR-verzekeraars. Bent u in kritieke toestand en zult u mogelijk op korte termijn overlijden? Dan zal de verzekeraar u naar alle waarschijnlijkheid afwijzen. Immers is het risico voor de verzekeraar dan te groot.

Heeft u een hypotheek?

Als u een hypotheek heeft, is het vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat kunt u via uw hypotheekverstrekker afsluiten, maar dat kan ook bij een andere aanbieder. Het is raadzaam om dit goed te vergelijken, want de hypotheekverstrekker is vaak duurder met zijn overlijdensrisicoverzekeringen. U kunt hier uw overlijdensrisicoverzekering berekenen.

Heeft u al een verzekering afgesloten via uw hypotheekverstrekker? Dan kunt u vaak wel overstappen. Wel is het belangrijk om te weten dat hier soms kosten aan verbonden zijn. Het is dus raadzaam om dit na te gaan in de polisvoorwaarden van uw verzekering. Daarmee voorkomt u eventuele ongewenste verrassingen tijdens een overstap.

Overstappen?

Soms kan het lonen om de overstap te maken naar een nieuwe verzekeraar. De tarieven per verzekeraar lopen namelijk flink uiteen. Het kan al gauw enkele honderden euro’s opleveren als u de overstap maakt. Uiteraard is vergelijken altijd vrijblijvend en daarmee zitten daar geen kosten aan verbonden.

Een overlijdensrisicoverzekering vergelijken?

Wilt u graag een overlijdensrisicoverzekering vergelijken? Dan kunt u gebruikmaken van onze OVR-vergelijker. In het overzicht kunt u verschillende verzekeraars bekijken. De verzekeraars die opgenomen zijn in het vergelijkingssysteem zijn: UnitedConsumers, Ohra, NowGo, Lancyr+, Nationale Nederlanden, Reaal, Avéro en ASR. Via de oranje knop ‘bekijken’ kunt u navigeren naar de website. De premie berekent u niet via onze website.

Heeft u nog vragen over de overlijdensrisicoverzekering?

Dit was de overlijdensrisicoverzekering uitleg op Vergelijk.com. Heeft u nog meer vragen over deze verzekering? Dan kunt u contact opnemen met een van onze partners. Zij kunnen ook ingaan op persoonlijke cases. Hierin kunnen wij u helaas niet adviseren, omdat dit maatwerk betreft. Uiteraard kunt u wel contact opnemen met ons voor andere vragen met betrekking tot onze website. Daarmee helpen wij u uiteraard graag.

Vergelijk.com
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord