Premies autoverzekeringen explosief gestegen

De premie van een autoverzekering word in snel tempo duurder. Een WA-verzekering kost nu bijna 20 procent meer dan een halfjaar terug. Verzekeraars spreken van een inhaalslag om de verliezen die zij de aflopen jaren hebben geleden te compenseren.

Voor een gemiddelde WA-verzekering betaalde de consument in mei 2016 een jaarpremie van 545 euro. In december 2015, slechts een halfjaar eerder, betaalde de consument voor een gemiddelde autoverzekering 456 euro: een verschil van maar liefst 89 euro (19 procent). Niet alle verzekeraars hebben de premies verhoogd, maar de verwachting is dat dit in de toekomst wel zal gebeuren.

Voor verzekeringen waarbij ook schades aan het eigen voertuig zijn meeverzekerd, zijn de verschillen tussen de premies dan misschien wel kleiner, maar ze zijn nog steeds een stuk hoger dan een half jaar terug. Gerekend over alle soorten verzekeringen zijn de premies sinds december met 13 procent gestegen. Voor jongeren gelden zelfs nog hogere prijsstijgingen.

Volgens het verbond van verzekeraars is de reden van de stijging te danken aan de hevige concurrentie. De autoverzekeringsmarkt lijdt al jaren verlies. In 2014 was er zelfs een tekort van 400 miljoen euro.  Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) sprak eerder dit jaar al over een concurrentieslag en kondigde aan met de verzekeraars in gesprek te gaan. De premiestijgingen zijn daar wellicht het resultaat van geworden.

Plaats een reactie