Liever goedkoper dan duurzamer?

Steeds meer en meer mensen realiseren zich dat ze veel geld kunnen besparen als ze overstappen op goedkope energie. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat er in 2015 nog nooit eerder zoveel mensen zijn overgestapt. Energie vergelijken en overstappen is de nieuwe trend om veel geld te besparen.

Wie op zoek gaat naar een goedkoopste energieleverancier heeft in principe 2 keuzes. Namelijk groene energie of grijze energie. Groene energie is duurzaam opgewekt en daarom beter voor het milieu, maar kost bij sommige energieleveranciers wel iets meer dan grijze energie, dat opgewekt is met bijvoorbeeld kerncentrales en verbrandingscentrales.

De prijs is vooralsnog belangrijker

Als we kijken naar het overstapgedrag zien we dat de meeste mensen liever kiezen voor een goedkopere energieleverancier en niet zozeer voor een duurzame energieleverancier. We kunnen dus concluderen dat de prijs vooralsnog belangrijker is dan het milieu.

De meeste mensen kunnen meer besparen dan ze zelf denken. Het bedrag dat een gemiddeld huishouden per jaar betaalt voor energie daalt al jaren. Op 1 januari 2016 was het gemiddelde bedrag 1661 euro per jaar. Vorig jaar was dit nog 1739 euro en in 2014 was dit 1782 euro. De kosten van energie zijn dus aan het dalen.

Consumenten die nog nooit zijn overgestapt kunnen het grootste bedrag besparen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is bijna de helft van alle Nederlanders (49%) minimaal één keer overgestapt van energieleverancier. Een groeiende groep is meer dan één keer overgestapt. De concentratie in de energiemarkt nam in 2015 af, maar is nog steeds hoog. Er zijn inmiddels ruim 50 energieleveranciers actief in Nederland.

Een aantal van deze energieleveranciers richten zich met name op de laagste prijs. Enkele voorbeelden van prijsvechters op de markt zijn Budgetenergie, De Nederlandse Energie Maatschappij en Energiedirect.nl. Deze energiemaatschappijen winnen de laatste jaren veel nieuwe klanten vanwege hun lage prijzen.

Plaats een reactie