Sim only abonnementen worden de standaard vanaf 2017

Volgens een bericht van GSMhelpdesk worden Sim-only abonnementen vanaf volgend jaar de standaard. Dat betekent dat we geen abonnement meer kunnen afsluiten die met een “gratis” smartphone worden geleverd. Gratis is in feite niet gratis want een smartphone in combinatie met abonnement word gekwalificeerd als consumentenkrediet.

Gratis smartphone is kopen op afstand

De klant gaat in feite een lening aan om de gewenste smartphone in termijnen te kunnen afbetalen. VNO-NCW en MKB Nederland vroegen eerder al aandacht hiervoor aan Minister Dijsselbloem van Financiën in een brief. Zij willen dat een smartphone in combinatie met een abonnement betaalbaar blijft. Marktonderzoeker Gfk kwam al eerder tot de conclusie dat ruim 30% van de consumenten een dergelijk abonnement in zijn bezit heeft.

Vanaf 2017 alleen nog maar sim-only abonnementen

Vanaf volgend jaar komt daar dus verandering in en worden er alleen nog maar sim-only abonnementen aangeboden. De providers moeten dan ook aan bepaalde strenge voorwaarden voldoen die de WFT stelt. Ook moet er meer duidelijkheid komen in de verstrekte lening die de consument dus feitelijk aangaat. De looptijd en financiering moet duidelijk vooraf worden uitgelegd.

Apart abonnement voor aflossing

De smartphone word dus met een apart abonnement aangeboden die of ineens wordt betaald of in termijnen middels een financiering. Veel consumenten kiezen dan ook steeds vaker voor een los sim only abonnement en houden hun toestel nog aan of betalen ze ineens. Het afsluiten van een los abonnement is dan ook veel goedkoper. Voor degenen die een krappere portemonnee hebben is er wel de mogelijkheid om het toestel in termijnen af te lossen. Het heet dan ook een toestel abonnement waarbij de klant een vast bedrag per maand aflost op zijn telefoon.

Meer inzicht in kosten financiering smartphone

Telefoonproviders hebben er dan ook belang bij dat een smartphone betaalbaar blijft voor de consument. Het snelle mobiele 4G netwerk is een belangrijk punt voor providers want zij willen zoveel mogelijk klanten daar gebruik van laten maken. Ze moeten vanaf volgend jaar de rente en de kosten van een smartphone op afbetaling duidelijk maken en de looptijd. Wanneer deze vorm van aanbieden in gang word gezet is nog niet bekend.

Sim only vergelijken en kosten verlagen

Sim only vergelijken is gratis en Vergelijk.com heeft alle aanbieders voor u op een rijtje gezet. Vindt aan de hand van uw persoonlijke voorkeuren de goedkoopste sim only en stap direct over.

Plaats een reactie