Smartwatch kopen? Hier moet je rekening mee houden!

Smartwatches zijn de afgelopen jaren een enorm marketing-fenomeen geweest. De hype begon toen Apple de Apple Watch, een geavanceerde tijd en activiteitstracker, heeft uitgebracht. Veel consumenten werden direct gepakt door het smartwatch-virus. Dat is wel te zien aan de vraag  van de consument naar deze apparaten. Met deze toenemende vraag zijn er ook steeds meer fabrikanten die zich op deze markt gestort hebben. 

Fabrikanten begonnen snel hun eigen lijn van smartwatches te maken en elke nieuwe release voegt nog steeds nieuwe functies toe. Het landschap is zo concurrerend geworden dat de meeste van deze horloges bijna kunnen functioneren zoals een smartphone. Met de meest smartwatches kun je tegenwoordig allerlei informatie ophalen. Denk aan het weer, verkeer, actuele vluchtinformatie of voetbaluitslagen. Maar ook gezondheids functionaliteiten zoals hartslagmonitoring, stappenteller en bloeddrukmeter kunnen tegenwoordig functies van een smartwatch zijn.

Voordat je een Smartwatch-vergelijking begint, is het belangrijk dat je een algemeen idee hebt van wat je probeert te vinden. Het antwoord op deze vraag is niet altijd meteen duidelijk als je ervoor kiest om Smartwatches eenvoudig te vergelijken of om verschillende SmartWatches te vergelijken. De drie elementen die wat ons betreft het belangrijkst zijn, zijn beperkingen, gebruiksgemak en prijs.

Wanneer je op zoek gaat naar een smartwatch is het ook goed om te kijken naar de beperkingen. De twee belangrijkste beperkingen van smartwatches zijn het gebrek aan nauwkeurige hartslagmonitoring en de korte levensduur van de accu. Er gaan verschillende verhalen rond over dat de hartslagmonitoring niet altijd even accuraat is. En een dag met een volledige accu doen is eerder regel dan uitzondering. Uiteindelijk zou de hartslagmonitoring ook een indicatie moeten geven, en moet je daar niet blind op vertrouwen. Maak je je zorgen over de hoogte (of laagte) van je hartslag, dan is het sowieso raadzaam om een arts in te schakelen. 

Het tweede belangrijke element is het gebruiksgemak. Smartwatches die met smartphones werken, zijn duidelijk ontworpen voor gebruik met deze telefoons. En dat betekent dat je een betere ervaring zult hebben met de apps en software dezelfde fabrikant. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de Apple Watch en de iPhone. Je kunt de Apple Watch en bijbehorende functionaliteiten wel gebruiken zonder iPhone, maar de toegevoegde waarde is aanzienlijk lager. Houd daar dus goed rekening mee. 

Het derde criteria in een vergelijking is de prijs. Hoewel de beste smartwatches op de markt honderden euro’s kunnen kosten, zijn er ook smartwatches onder de 100 euro. Zoals de Huawai Watch Fit. Uiteraard zitten er dan ook verschillen in kwaliteit van afwerking en functionaliteiten. In dit artikel voor beste smartwatch, zijn smartwatches in elke prijsklasse uitgebreid getest en beoordeeld. Lees de testresultaten goed door voordat je de aankoop doet.

Plaats een reactie