Een Boekhoudprogramma gratis gebruiken? | Eenvoudig overzicht (2021)

Hoe kun je een boekhoudprogramma gratis gebruiken?

Het is eigenlijk heel logisch; door zelf de boekhouding te gaan doen, bespaar je de kosten voor het inhuren van een boekhouder. En door een boekhoudprogramma gratis te gebruiken, bespaar je ook op de kosten van een boekhoudprogramma. 

Er zijn verschillende manieren om een boekhoudprogramma gratis te gebruiken. Het is misschien verleidelijk als je nog in de opstartfase van je bedrijf zit en nog maar weinig klanten hebt om het in Excel te doen. En misschien heb je ook geen grote opstartkosten, ook dan kun je snel in de verleiding komen om de inkomsten en uitgaven in een notitieboekje bij te houden. 

We zetten in dit artikel de mogelijkheden van een gratis boekhoudprogramma voor je op een rijtje.

boekhoudprogramma gratis

Benieuwd naar de beste opties? Gebruik onze vergelijkingstool!

Excel als gratis boekhoudprogramma - gratis of zijn er verborgen kosten?

Ook dit lijkt een logische oplossing. Excel zit toch al in het Officepakket dat je op je laptop hebt dus je hebt in feite al een gratis boekhoudprogramma. Dit lijkt misschien een ideale oplossing, vooral als je een beetje handig bent met formules en sjablonen in Excel. Door van Excel je boekhoudprogramma te maken, hoef je geen abonnement af te sluiten op een betaald boekhoudsysteem. Er zijn bovendien allerlei sjablonen gratis te downloaden voor het maken van onder meer tabellen en rapporten. 

Excel kan soms een ideale optie zijn en een relatief simpele manier om je boekhouding voeren. Maar houd er wel rekening mee dat deze manier van boekhouden vaak veel meer tijd kost! Je moet de boekhouding in Excel van het begin af zelf opzetten. Als je een online boekhoudprogramma gebruikt is de basis van deze opzet al aanwezig. Excel lijkt als boekhoudprogramma een gratis oplossing maar alleen als je de kostbare tijd niet meetelt die je besteed aan alles handmatig invoeren. Laat staan de tijd die je besteed aan het aanmaken van formules en berekeningen binnen Excel. 

Start vandaag nog op e-Boekhouden.nl en krijgt de eerste 15 maanden gratis!

Internationale boekhoudprogramma’s - gratis, maar meestal ongeschikt

Je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker te maken door in dit geval voor een gratis boekhoudprogramma te kiezen. Er zijn veel gratis online boekhoudprogramma’s beschikbaar voor ondernemers in het Engels. Voorbeelden hiervan zijn Wave, ZipBooks, Sunrise en Akaunting. Sommige van deze internationale boekhoudprogramma’s hebben hele goede reviews. 

Boekhoudprogramma gratis

Het is echter nog maar de vraag of je daaraan moet beginnen. Je kunt je misschien wel goed redden in het Engels, maar ken je ook alle boekhoudkundige termen en begrippen in die taal? De meeste van deze boekhoudsystemen hebben, net als de Nederlandse boekhoudprogramma’s hun gratis versies ingeperkt als het op het aantal gebruikers of het aantal te verzenden facturen aankomt. Hiermee word je na een tijdje toch weer richting een betaalde versie van dit programma gedwongen. In dat geval had je net zo goed een Nederlandstalig boekhoudprogramma kunnen uitproberen.

Daarnaast bieden gratis internationale boekhoudsystemen vaak geen of slechte support voor hun programma’s. Support is echt van essentieel belang als je met gevoelige financiële informatie werkt. Stel dat je in de problemen komt en je gegevens ineens niet kunt inzien maar je hebt geen helpdesk om te bellen. Of je zou uren moeten wachten tot de helpdesk, die alleen volgens kantooruren in de VS werkt beschikbaar is. 

Bovendien zijn meer dan 300 aanbieders van Nederlandstalige boekhoudsoftware in ons land actief. Er is lokaal gezien dus keuze genoeg en dat maakt het zonde van je tijd om ook nog een duizenden internationale opties te gaan bekijken.

Waar moet je op letten als je een boekhoudprogramma gratis wilt gaan gebruiken?

Kijk eerst wat je  aan functionaliteiten nodig hebt binnen je bedrijf. Het zou zonde zijn om boekhoudsoftware te kiezen die heel uitgebreid is als je alleen maar een paar facturen per maand verstuurt. De prijs is namelijk meestal afhankelijk van de totale opties binnen het pakket. Dus waarom zou je onnodig geld uit geven aan opties die je niet gebruikt? 

Met Rompslomp bijvoorbeeld maak je heel eenvoudig onbeperkt gratis facturen aan, in je eigen huisstijl. Als je precies weet wat je nodig hebt, word het een stuk gemakkelijk om een vergelijking te maken. Selecteer de ideale opties en maak dan uiteindelijke de keuze voor het beste boekhoudprogramma.

Ook als is een boekhoudprogramma niet gratis het kan je toch veel geld besparen!

De grootste kostenbesparing op de boekhouding maak je natuurlijk als geen boekhouder nodig hebt. Het zelf bijhouden van de boekhouding scheelt enorm op de kosten. Toch gaat het bij veel ondernemers mis en moeten ze, tegen het einde van elk kwartaal met hangende pootjes en multomappen onder de arm naar een boekhouder voor hulp.

Als je met een simpel boekhoudprogramma werkt hoef je geen boekhoudkennis in huis te hebben. Het is een kwestie van relaties toevoegen, offertes  aanmaken en facturen  versturen. Dat is de basis van vrijwel elk boekhoudprogramma. De software zorgt  automatisch voor berekeningen en genereert automatisch een winst- en verliesrekening. 

Inkomende facturen verwerken - niet gratis maar wel kostenbesparend

Er zijn ook ondernemers die de inkomsten en uitgaven zelf bijhouden, maar wel een boekhouder hebben die de btw-aangiften en de inkomstenbelasting verzorgt. Bij veel kleine ondernemingen worden alle inkomende facturen en bonnetjes binnen het bedrijf in een map gestopt. Aan het einde van elk kwartaal word deze naar de boekhouding gestuurd om deze allemaal in te voeren en te verwerken. Met een boekhoudprogramma is het heel goed mogelijk om dat zelf te doen. Daarnaast maakt een goed online boekhoudsysteem het ook een stuk gemakkelijk om zelf de btw-aangifte te verzorgen. De boekhoudsoftware rekent namelijk automatisch de te betalen of terug te ontvangen btw uit.

Deze stap maakt bij veel boekhoudprogramma’s het verschil uit tussen de gratis en betaalde versie. Maar je bent veel meer geld kwijt als de boekhouder voor jou nog alle facturen moet inboeken

Boekhoudprogramma gratis

Gratis 15 maanden boekhouden?

e-Boekhouden is onze favoriet! Je kunt namelijk 15 maanden lang gratis gebruik maken van hun systeem!

Waar moet je opletten bij het vergelijken van betaalde en gratis boekhoudprogramma’s?

Als je maar een klein bedrijf hebt dan is het vergelijken van  boekhoudprogramma’s puur op basis van een facturatieprogramma voldoende. Je bent als ZZP’ er niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Maar voor de inkomstenbelasting aangifte is het wel handig als je boekhoudprogramma gratis automatisch de jaarrekening genereert. 

Tot slot is het bij een boekhoudprogramma vergelijken handig om zowel op de kosten al de besparingen te letten. Inderdaad, als je voor een abonnement voor een bepaalde boekhoudsoftware afsluit komen er maandelijks kosten bij. Maar bedenk goed wat je als bedrijf ook kunt uitsparen doordat je geen account hoeft in te huren. Daarnaast heb je altijd actueel inzicht in je financiële zaken. Dit kan je bedrijf op lange termijn zelf van de financiële ondergang redden doordat je problemen eerder ziet aankomen en daarop kunt inspelen. Overigens zijn deze abonnementskosten ook gewoon zakelijke kosten en daarom aftrekbaar.

Weten welk boekhoudprogramma gratis gebruikt kan worden? Het ideale alles-in-één boekhoudprogramma 15 maanden lang gratis uitproberen? Ga naar e-Boekhouden!

Gratis boekhoudsysteem - Veelgestelde vragen

Sommige partijen zoals e-Boekhouden.nl bieden de eerste 15 maanden vaak gratis aan. Dit doen ze om startende ondernemers een duwtje in hun rug te geven. Ze hebben namelijk het systeem toch al.

Proefversies zijn fantastisch, als startende ondernemer kun je gratis gebruik maken van professionele systemen zonder onnodige kosten te maken! Wel zo prettig als je net begint. 

Welke boekhoudprogramma gratis gebruiken? - Vergelijk de beste boekhoudsystemen!

 

Instappen in een gratis boekhoudsysteem?

Maak een account aan op e-Boekhouden.nl en start de eerste 15 maanden gratis!