Boekhoudprogramma’s vergelijken | Vergelijk de beste boekhoudtools van 2021!

Zorgvuldig boekhoudprogramma’s vergelijken voordat je aan een boekhouding begint, is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je bedrijf. 

Één van de voornaamste redenen waarom ondernemingen failliet gaan, is het ontbreken van een goed boekhoudprogramma. Een goed boekhoudprogramma geeft je namelijk altijd een actueel overzicht van de financiële stand van zaken van je bedrijf. 

Boekhoudprogramma's vergelijken

Zonder een goed en volledig inzicht in de financiën van het bedrijf kan de situatie ontstaan dat je onderneming ineens niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Maar hoe kun je het beste boekhoudprogramma’s vergelijken?

Wil je meteen beginnen met online boekhoudprogramma vergelijken?

Hoe kun je het beste boekhoudprogramma's vergelijken?

Elk bedrijf, hoe klein ook, moet een goed boekhoudproces hebben. In de meeste gevallen is boekhoudsoftware de beste manier om dit aan te pakken.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de boekhouding handmatig bij te houden (soms met begeleiding van een boekhouder), elektronisch (via spreadsheets) of door gebruik te maken van  boekhoudprogramma’s. Als je niet voldoende kennis over boekhouden in huis hebt, is boekhoudsoftware de meest logische keuze.

Met boekhoudsoftware kunt je je bedrijfsfinanciën organiseren, belangrijke inzichten verkrijgen in de bedrijfsuitgaven en inkomsten, en belastingafdrachten verwerken.  Ook kun je met boekhoudsoftware eindelijk je oude Excel-spreadsheets buiten gebruik stellen en veel dingen binnen je financiën automatiseren. Hiermee bespaar je een hoop tijd en geld.

Maar hoe kun je de juiste boekhoudsoftware kiezen voor jouw bedrijf? Hoe weet je welk boekhoudprogramma het beste is voor jouw bedrijf? En welk programma geeft je het meeste waar voor je geld?

Er zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om precies te weten te komen wat je zoekt, zodat je software kunt vinden die aan jouw specifieke zakelijke behoeften voldoen.

De beste manier van boekhoudprogramma’s vergelijk is door deze gratis een maand lang uit te proberen. Waarom begin je niet met Visma? 

Hoe groot is je bedrijf?

De grootte van je bedrijf speelt een grote rol bij het bepalen van de juiste boekhoudsoftware. Ben je een Zzp’er die op zoek is naar een manier om uitgaven bij te houden en facturen te verzenden? Dan kun je je richten op het boekhoudprogramma Zzp vergelijken. Ben je een Mkb-bedrijf met meerdere medewerkers en freelancers en een  ingewikkelde salarisadministratie? Dan hebben we ook eenvoudig alle MKB boekhoudsoftware op een rijtje gezet!

Hoe kies je het juiste boekhoudprogramma?

Naast de grootte van je bedrijf zijn er nog andere belangrijke vragen die je je moet stellen voor dat je begint met boekhoudprogramma’s vergelijken:

 • Hoeveel gebruikers toegang moeten hebben tot het boekhoudprogramma?
 • Welke niveau van controle en toegang krijgen de verschillende gebruikers?
 • Wil je met het programma één of meerdere afdelingen of bedrijven beheren?
 • Wil je ook de salarisadministratie en urenregistratie erin bijhouden?

De mogelijkheden en oplossingen voor de bovenstaande facetten zijn afhankelijk van het boekhoudprogramma dat je kiest. En vergeet niet na te denken over de toekomst van je bedrijf. 

Als je op dit moment de enige gebruiker bent, maar je wilt in de toekomst meer gebruikers toevoegen, zorg er dan voor dat je een schaalbaar boekhoudprogramma kiest die met je onderneming mee kan groeien.Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij het online boekhoudprogramma voor ZZP vergelijken. Je wilt immers als bedrijf verder groeien en geen kleine zelfstandige blijven. 

Welk soort boekhoudprogramma heb je nodig?

Bij het kiezen van het juiste boekhoudprogramma moet je vaak compromissen maken. De beste boekhoudsoftware voor jouw onderneming is misschien te duur of bied te weinig (of juist te veel) mogelijkheden. 

Dan is het de uitdaging is om te beslissen welke aspecten van het product het belangrijkst voor je zijn. Je hoofddoel is uiteindelijk dat het boekhoudprogramma optimaal aansluit bij het verbeteren van de productiviteit en het succes van je bedrijf.

Bij het boekhoudprogramma’s vergelijken is het handig om te weten win welke categorie je bedrijf valt. De meeste boekhoudprogramma´s kunnen we grofweg in drie hoofdgroepen verdelen:

1. Enterprise Resource Planning-systemen

Voor sommige bedrijven moet alles onder één systeem kunnen vallen. Vaak zijn dit bedrijven waarbij elke afdelingen met een eigen individueel systeem werkt. Ze zijn op zoek naar software om de  gegevens van elke afdeling te integreren.

Normaal gesproken geven deze kopers de voorkeur aan uitgebreide ERP-softwareoplossingen van de grote softwarebedrijven zoals Microsoft Dynamics, SAP en Oracle. Vaak worden deze op maat gemaakt en op lokale servers gehost. 

De meeste CRM-systemen registreren automatisch e-mails, maar veel systemen registreren en loggen ook telefoongesprekken. Als een klant klaagt over onbeschofte service, kun je luisteren naar een opname van het gesprek waarnaar ze verwijzen. 

Of, als een medewerker zweert dat hij snel en beleefd op een vraag heeft gereageerd (zelfs nadat hij een klacht van een klant heeft gekregen), kunt u de claim controleren door het communicatielogboek van deze medewerker te bekijken.

urenregistratie

Meteen op een makkelijke manier met boekhouden beginnen?

Reeleezee maakt het allemaal “Really Easy”! 

2. Gespecialiseerde boekhoudsoftware

Dit is vooral voor bedrijven die op zoek zijn naar software voor een bepaald onderdeel, zoals een Human Resources-systeem of Customer Relationship Management-systeem, en niet naar een alles-in-één pakket. 

Ze zijn meestal op zoek naar een boekhoudprogramma met uitgebreide opties op één bepaald gebied, zoals bijvoorbeeld HRM of voorraadbeheer en willen die volledig geïntrigeerd zien met het boekhoudsysteem. 

Meteen beginnen met boekhouden zonder verdere rompslomp!

3.Boekhoudprogramma ZZP en starters

Kleine bedrijven willen vaak de boekhoudprogramma’s ZZP vergelijken omdat ze vinden dat hun oorspronkelijke systeem moet worden geüpgraded naar iets met meer opties en functies om hun groei bij te benen. Deze bedrijven hebben vaak een systeem nodig met specifieke mogelijkheden voor hun bedrijfstak. 

De laatste tijd wordt steeds gebruikelijker dat ook kleine bedrijven ERP-systemen gebruiken om hun activiteiten te verbeteren. De ontwikkeling van flexibele online boekhoudprogramma’s met aanpasbare modules maakt het voor veel bedrijven mogelijk om hun boekhouding precies op hun bedrijfssector aan te passen. 

Waar heb je de boekhoudsoftware voor nodig?

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van de juiste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf, is ervoor te zorgen dat je een programma kiest die alle opties biedt die je  nodig hebt. Een goed programma geeft je alle basisfuncties en specifieke opties die binnen jouw bedrijfstak nuttig zijn. 

Maar als je net begint met zoeken, kan het moeilijk zijn om te weten wat je van boekhoudsoftware kunt verwachten. We hebben een lijst samengesteld met de meest voorkomende functies voor boekhoudsoftware en de wat meer geavanceerde functies van boekhoudsoftware. 

Wij zullen in de lijstjes hier onder alles opsommen, om je te laten weten wat de mogelijkheden zijn.

De meeste boekhoudprogramma’s bieden deze basis boekhoudfuncties:

 • Facturatie 
 • Offertes 
 • Contactbeheer
 • Beheer van leveranciers
 • Onkosten bijhouden
 • Koppeling met je online bankrekening
 • Budgettering 
 • Verwerking van inkomende facturen en bonnen
 • Tijdregistratie
 • Rapportage 
 • Aanvullende aantekeningen
 • Btw overzicht en automatische berekening van de btw bij ingave
 • Ondersteuning voor meerdere valuta’s
 • Mogelijkheden voor importeren en exporteren van de data

Tijden het boekhoudprogramma’s vergelijken zul je zien dat  sommige systemen ook deze, meer geavanceerde, boekhoudfuncties aanbieden:

 • Geavanceerde factuurautomatisering (zoals het automatisch versturen van facturen)
 • Talrijke factuursjablonen (en facturen opmaken binnen de eigen huisstijl)
 • Facturering in meerdere talen
 • Klantenportaal
 • Verschillende toegangsniveaus 
 • Voorraadbeheer
 • Verkooporders
 • Inkooporders
 • Pakbonnen
 • Creditnota’s
 • Rittenregistratie
 • Openstaande leningen

Nadat je hebt besloten welke functies voor jouw het belangrijkst zijn kun je gaan rond kijken welk programma jouw bedrijf het meeste waar voor zijn geld biedt. Neem de tijd om de voor- en nadelen van alle opties binnen elk boekhoudprogramma goed af te wegen.

Hoeveel boekhoudkundige ervaring heb je?

Bij het boekhoudprogramma’s vergelijken moet je goed in gedachten houden hoeveel je al weet over boekhouden. Wat is jouw ervaring met boekhouden? Ben je net begonnen of ben je een doorgewinterde expert? Je niveau van boekhoudkundige ervaring heeft een grote invloed op het boekhoudprogramma dat je kiest.

Als je niet veel weet over boekhouding, let dan bij het boekhoudprogramma’s vergelijken vooral op gebruiksvriendelijke software met een goede klantenservice, veel support en duidelijke hulp-pagina’s nodig om snel je vragen te kunnen beantwoorden. 

Als je al goed bekend bent met boekhouding, wil je misschien iets dat nauwer aansluit bij het echte boekhouden en je meer functies en controle geeft, zoals ons boekhoudsoftware die meer op accountants en uitgebreide financiële administratie is gericht.

Hoe belangrijk is mobiliteit voor jouw bedrijf?

Als je je bedrijf voornamelijk onderweg of vanaf meerdere locaties runt, ga dan op zoek naar een online boekhoudprogramma met een uitgebreide mobiele app. Bekijk klantrecensies in de App Store en Google Play om te zien hoe goed de mobiele apps van de boekhoudsoftware scoren.

Het is dus goed om bij het boekhoudprogramma’s vergelijken ook voldoende aandacht te besteden aan de mobile app en niet alleen aan de desktop-versie. 

boekhoudprogramma's vergelijken

Heb je bepaalde integraties en koppelingen nodig?

Als je eenmaal een online boekhoudprogramma op het oog hebt, let er dan goed op dat het boekhoudsysteem koppelingen heeft met je veel gebruikte programma’s. Dit is iets waar vaak niet voldoende aandacht aan word besteed bij het boekhoudprogramma’s vergelijken. 

Als je momenteel geen gebruikmaakt van koppelingen, maar dit wel zou willen, vooral als je  factuurbetalingen rechtstreeks van klanten wilt accepteren, zorg er dan voor dat de software die je  kiest voldoende koppelingen en betalingsopties heeft om aan de behoeften van jouw bedrijf te voldoen.

Je kunt boekhoudprogramma's vergelijken door ze eerst gratis uit te proberen

Een van de beste manieren om erachter te komen of een bepaald boekhoudprogramma iets voor jou is, is door je aan te melden voor een gratis proefperiode. Bijna elke boekhoudsoftware biedt een gratis proefperiode een paar weken, een maand of zelfs langer. 

Zorg ervoor dat je dit gebruikt om vertrouwd te raken met de software. Vraag uzelf af of de organisatie van binnen het boekhoudprogramma logisch is, of de aangeboden opties voor jouw bedrijf nuttig zijn en of de klantenservice gemakkelijk te bereiken is. 

Nu je weet waarop je moet letten bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s, kun je al wat beter bepalen waarnaar je op zoek bent en je opties beperken. Hieronder volgt een rijtje van enkele van de beste online  boekhoudprogramma’s. 

Hier onder kun je voor jezelf de beste boekhoudprogramma's (ZZP) vergelijken:

Boekhoudprogramma's vergelijken

Onze ervaring

5/5

1. Visma

 Binnen 2 minuten kan je aan de slag met een gratis proefabonnement op Visma eAccounting. Het stopt automatisch dus je zit nergens aan vast.

Boekhoudprogramma's vergelijken

Onze ervaring

4/5

2. Rompslomp

Met Rompslomp Gratis kun je altijd gratis online onbeperkt offertes en facturen aanmaken. Start direct met een gratis 30-daagse proefabonnement van Rompslomp Pro. Kies daarna het pakket dat bij jou past.

crm advies

Onze ervaring

4/5

3. Exact​

Exact voor Boekhouden is het meest aanbevolen boekhoudpakket door accountants en boekhouders. Samenwerken met je accountant binnen exact gaat ook heel makkelijk. Probeer het 30 dagen gratis uit. Daardoor kun je op je gemak ontdekken of het wat voor je is.

crm advies

Onze ervaring

4/5

4. e-Boekhouden​​

Het standaard gratis proefabonnement van e-Boekhouden is 14 dagen lang gratis en wordt niet automatisch verlengd. Starters kunnen zelfs de eerste 15 maanden gratis van dit boekhoudprogramma gebruik maken!

Boekhoudprogramma's vergelijken

Onze ervaring

4/5

5. Gekko

Gekko bied een gratis boekhoudprogramma aan die je voor onbepaalde tijd kunt gebruiken. Hiermee heb je als kleine zzp’er alle tools in huis voor een volledige administratie. Ook heeft Gekko handige mobile apps voor de uren- en rittenadministratie en facturen. 

Boekhoudprogramma's vergelijken

 

Hoe kun je het beste online Boekhoudprogramma's vergelijken? - Veelgestelde vragen

Naast de tips in het bovenstaande artikel raden wij altijd aan eerst een online  boekhoudprogramma gratis uit te proberen. Dit is veruit de beste manier om boekhoudprogramma’s te vergelijken.

Zodra je een account aanmaakt krijg je bij de meeste online boekhoudprogramma’s toegang tot de volledige versie met alle opties tijdens de proefperiode. Hierna vervalt deze meestal en heb je geen toegang meer of alleen toegang tot een gratis versie met beperkingen. 

Dit varieert per product. Bij het boekhoudprgramma’s vergelijken zul je erachter komen dat de meeste een maand gratis gebruik van het volledige programma aanbieden. Maar bij sommigen kan dit korter (2 weken) of zelfs veel langer zijn. Sommige geven zelfs een jaar of langer gratis toegang voor startende ondernemers. 

In sommige gevallen kun je bijna anderhalf jaar gratis met een online boekhoudprogramma werken. Bedenk wel dat de gratis optie niet altijd de meest geschikte optie is. En als je al een jaar lang al je financiële gegevens in een bepaald boekhoudprogramma hebt ingevoerd word het ook een stuk moeilijker om over te stappen. Het is aan te raden om meteen aan het begin de tijd te nemen om verschillende boekhoudprogramma’s te vergelijken. 

Gelijk beginnen met een boekhoudsysteem?

Klaar met boekhoudsystemen vergelijken? Maak direct een account aan bij Visma