Boekhouden – Boekhoudsoftware ZZP (2021)

Je bent als ondernemer verplicht een boekhouding bij te houden. Boekhouders of het outsourcen van financiële administratie is vaak super duur.  

Als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) of ondernemer in het MKB is de keuze wie de boekhouding gaat doen vaak al snel gemaakt. Die doe je zelf!  

Waarschijnlijk heb je als beginnende ondernemer nog niet zo veel financiële administratie te doen dat het een halve dagtaak word. Hier een accountant voor inhuren is dus niet erg logisch dus je gaat zelf aan de slag. 

Je zou dit zelf op de ouderwetse manier kunnen aanpakken en je hele boekhouding zelf kunnen opzetten. Dit kan op papier of in een spreadsheet. Maar je kan het jezelf ook een stuk gemakkelijker maken, door te kiezen voor boekhoudsoftware ZZP.

Boekhoudsoftware zzp

Meteen beginnen met het vergelijken van de boekhoudsoftware ZZP?

We vertellen je hier alles wat je wilt weten over het nut van een boekhoudprogramma ZZP en hoe je de beste boekhoudsoftware ZZP kunt vinden voor jouw bedrijf. 

Inhoudsopgave

Hoe vind je goede én goedkope boekhoudsoftware ZZP?

En het goede nieuws is dat boekhoudsoftware niet zoveel kost. In sommige gevallen kun je er zelfs voor een lange periode helemaal gratis gebruik van maken. 

Het is dan wel belangrijk om een boekhoudprogramma ZZP te vinden die het meest geschikt is voor  ZZP binnen jouw bedrijfstak. Door te kijken welke functies de boekhoudsoftware voor het voeren van jouw boekhouding nodig zijn.

Boekhoudsoftware ZZP is vaak beter dan een boekhouder

Maar naast logische voordeel dat je geld uitspaart, heeft het gebruiken van goede boekhoudingssoftware voor een ZZP nog een aantal voordelen vergeleken met het inhuren van een boekhouder. Wij sommen ze voor je op.

Je bent volledig op de hoogte en werkt in overeenstemming met de belastingwetgeving.

Belastingzaken en onduidelijkheid over  toeslagen, zijn vaak de hoofdredenen waarom ZZP’ers ertoe besluiten toch een accountant in te schakelen. 

De meeste leveranciers van boekhoudingssoftware ZZP zijn goed op de hoogte van de regelgeving. Deze bedrijven houden je de hoogte en zorgen regelmatig voor updates wanneer er iets veranderd. 

Het bespaart je tijd

Tijd is geld. En in dit geval hoeft niet te wachten totdat de  boekhouder jouw administratie heeft verwerkt of heeft nagekeken. 

Met een boekhoudprogramma ZZP kunt je alles zelf doen, met alle tools die je nodig hebt altijd binnen handbereik.

Boekhoudsoftware zzp

Boekhoudsoftware is veel nauwkeuriger

Boekhoudsoftware vermindert de kans op menselijke fouten. Dit komt omdat software bijvoorbeeld door een koppeling rechtstreeks gegevens uit je bankrekening kan halen.  Doordat de gegevens via het systeem gekopieerd worden kunnen er geen typefouten of menselijke fouten gemaakt worden. 

Is het voor jou duidelijk wat het beste boekhoudprogramma zzp is? Begin dan nu direct met e-Boekhouden!

Waar dien je op te letten bij het kiezen van de juiste boekhoudsoftware ZZP?

Het kiezen van het beste boekhoudprogramma ZZP voor je bedrijf is een ware uitdaging. Elk programma bevat een andere set functies en de meeste bieden meerdere tariefplannen om uit te kiezen, die ook variëren in opties, aantal gebruikers en andere factoren. 

Hier zijn drie zaken waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van boekhoudsoftware voor je bedrijf:

 1. Hoeveel de  boekhoudsoftware gaat kosten: Gaat je voorkeur uit naar goedkope, eenvoudige boekhoudsoftware of een applicatie die duurder is maar veel meer functies heeft?
 2. Hoe de software gebruikt gaat worden: hoeveel gebruikers hebben toegang tot de boekhoudsoftware nodig? Heb je liever een cloud-gebaseerd systeem waar je overal toegang hebt of desktopsoftware? Denk je vaak een mobiele app voor de boekhouding ZZP te gebruiken? Over welke mogelijkheden moet de app beschikken?
 3. De unieke vereisten van je eigen boekhouding: Waarvoor heb je de boekhoudsoftware ZZP voor nodig? Welke rapporten wil je genereren? Wil je de boekhoudsoftware ook gebruiken om de voorraad bij te houden? Wil je er ook andere diensten in opnemen, zoals tijdregistratie, projectbeheer en salarisadministratie? 

Wat is de beste boekhoudsoftware ZZP?

Het is aan te raden om een aantal verschillende boekhoudingssoftware opties uit te proberen tijdens de gratis proefperiode. De boekhoudprogramma’s die aan het einde van dit artikel worden genoemd, voldoen allemaal aan dit vereisde.

De ervaringen van de meeste ZZP’ers heeft ons geleerd dat boekhoudingssoftware aan een aantal eisen moet voldoen. We hebben de opties hieronder voor je opgenoemd. 

urenregistratie

Beginnen met online boekhoudsoftware voor ZZP?

Reeleezee voor ZZP Van factuur tot btw, overzicht op één plek. Één van de beste boekhoudprogramma zzp!

Je moet het makkelijk kunnen begrijpen en er snel mee kunnen werken

Als ZZP’er ben je goed in je vak waar je je geld mee verdient. Overige zaken  kosten je eigenlijk alleen maar geld. Het liefst wil je dan zomin mogelijk tijd kwijt zijn aan randzaken. Vooral als je deze zaken toch al niet leuk vindt. 

Het doen  van de boekhouding en het maken van balansen was waarschijnlijk niet de reden dat je als ZZP’er begonnen bent. Daarom is het belangrijk dat je een tool kiest die je makkelijk en snel kunt begrijpen. 

Boekhoudsoftware ZZP moet (relatief) goedkoop zijn

Als je net bent begonnen als ZZP’er kun je je nog geen grote uitgaven veroorloven. Dus een uitgebreid softwarepakket van duizenden euro’s aanschaffen zit er meestal niet in. 

Gelukkig zijn er veel aanbieders van online boekhoudingssoftware voor ZZP een speciaal tarief hanteren. Sommige bieden zelfs een lange periode gratis gebruik aan. 

Boekhouding voor ZZP’ers met Vixum. Beheer je gehele facturatie en administratie simpel, vanuit je agenda. 

 

De boekhoudsoftware moet voor jouw bedrijf en bedrijfstak goed aan te passen zijn

De meeste ZZP’ers hebben nog geen uitgebreide ingewikkelde financiële administratie. Als je net als loodgieter bent begonnen en je werk op basis van “uurtje-factuurtje” is het bijhouden van uren waarschijnlijk heel belangrijk. 

Daarnaast geef je waarschijnlijk minder om uitgebreide boekhoudkundige opties en inzichten. Het heeft dan ook geen zin om dagenlang een cursus te volgen om een systeem te leren dat allerlei opties heeft die voor jou niet nodig zijn.

Maar wat als je 5 jaar later een groot sanitair onderhoudsbedrijf met een flink aantal werknemers en veel binnenkomende opdrachten onder je hoede hebt? Dan heb je wel behoefte aan een uitgebreid boekhoudsysteem. 

De ideale oplossing is om boekhoudsoftware te gebruiken waar je als ZZP’er mee kunt beginnen en die met je bedrijf mee kan groeien. Er zijn systemen zoals AFAS of e-Boekhouden waar je ook je HRM, CRM en urenregistratie mee kunt doen. Ideaal voor als jouw bedrijf groeit. 

De boekhoudsoftware moet jou als ZZP’er vooral tijd besparen

De belangrijkste reden om een boekhoudsoftware aan te schaffen als ZZP’er is om dit meteen af te werken zodat je er later nooit meer naar hoef om te kijken. 

Niemand wil graag nog in de avonduren of de weekenden de hele berg aan achterstallige financiële administratie doen. Maar hoe vind je zo’n programma?

Als je het beste boekhoudprogramma zzp zoekt, let op de volgende tijdbesparende opties binnen de boekhoudingsoftware: 

 • Automatische koppeling met je bank
 • Automatische koppeling tussen je bankafschriften en je facturen
 • Automatisch bedrijfsgegevens van klanten oproepen (koppeling met KvK)
 • Automatische kilometerberekening van je ritten
 • Automatische urenregistratie
 • Met een klik je BTW-aangifte genereren en opsturen
 • Met een klik inzicht in je financiële status, zoals balans en resultatenrekening
 • Makkelijk bonnetjes inscannen via een app

De beste online boekhoudsoftware ZZP

urenregistratie

Onze ervaring

5/5

1. Reeleezee

 Reeleezee is vooral gericht op de ZZP’er, VOF, stichting en MKB. Met als belofte: tijd besparen, controle en inzicht in de boekhouding. Met of zonder een accountants- of administratiekantoor. 

Boekhoudprogramma's vergelijken

Onze ervaring

4/5

2. Visma

Visma eAccounting bestaat uit innovatieve en eigentijdse boekhoudsoftware. Met de nieuwste technieken wordt je administratie vrijwel volledig geautomatiseerd. Hiermee heb je altijd de meest actuele gegevens bij de hand, zodat jij weet hoe je je bedrijf moet sturen.

Boekhoudsoftware zzp

Onze ervaring

4/5

3. Exact

De boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen.  Zo bespaar je tot wel 70% tijd op je administratie. Koppel al je software met Exact, en werk vanuit één centraal systeem. 

Zo voorkom je dubbel werk en fouten. Werk makkelijk samen met je accountant en win tijd. 

crm advies

Onze ervaring

4/5

4. e-Boekhouden​​

e-Boekhouden bestaat uit erg complete en gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware. ZZP en MKB zijn vooral te spreken over de vele koppelingen met andere software en de mogelijkheid om, heel makkelijk, binnen de software je btw-aangifte te versturen naar de belastingdienst. 

Een van de meest veelzijdige boekhoudprogramma’s. 

beste online boekhoudprogramma's

Onze ervaring

4/5

5. Vixum

Vixum maakt online boekhouden vanuit je agenda wel erg makkelijk. De facturatie en urenverantwoording zijn direct aan de agenda gelinkt. 

Je kunt aan het einde van de werkweek dus direct vanuit je agenda een factuur opstellen en doorsturen. Dit is de ideale minimalistische boekhoudsoftware ZZP voor ondernemers die geen tijd hebben om nieuwe software te leren gebruiken. 

Vergelijk de verschillende Boekhoudprogramma's

 

Boekhoudsoftware ZZP- Veelgestelde vragen

Dit is een beetje afhankelijk van welke boekhoudsoftware je kiest. De meeste softwarepakketten hebben eigen apps omwikkeld voor Apple en Android. 

Maar ook als dit niet het geval is, is de informatie meestal nog op te roepen op vrijwel elk apparaat. Je hoeft dan  alleen maar de brower te openen en in te loggen in je account.

Ja, online boekhoudoplossingen zijn volkomen veilig. Het opslaan van je gegevens in de cloud is zelfs nog veiliger dan wanneer ze op je computer staan, waar ze voor altijd verloren kunnen gaan na een systeemcrash of externe schade. 

Bovendien wordt er aan het einde van de dag altijd een back-up van je gegevens gemaakt en worden ze op dezelfde geavanceerde manier versleuteld als gegevens voor internetbankieren.

Ja, dat kan, je kunt voor je boekhouder een account aanmaken en zo samenwerken binnen het account. Je kunt hem/haar veel werk en jezelf geld besparen door alle binnenkomende facturen meteen goed in het systeem op te slaan. 

Het systeem verwerkt alles al automatisch dus de boekhouder hoeft het dan alleen nog maar na te lopen of alles klopt. 

De meeste online boekhoudpakketten zijn zogeheten “Software as a Service” (Saas).

Dit betekend dat de software altijd te benaderen is via het internet en dat de aanbieder van het boekhoudpakket verantwoordelijk is voor updates en onderhoud. Handmatige installatie en updates door de gebruiker zijn dus niet nodig. 

Conclusie

Als het op boekhoudsoftware ZZP aankomt, zijn ontzettend veel opties om je online boekhouding mee te doen. Dit zijn vaak ZZP-boekhoudprogramma’s  jouw boekhouding een stuk makkelijk kunnen maken.  

Het verschil zit vaak in design, user interface, de verschillende opties, ondersteuning en in hoeverre je zaken kunt automatiseren. Aangezien de meeste programma’s een gratis proefperiode hebben is het aan te raden om verschillende programma’s te proberen. 

Meteen beginnen met een eenvoudig boekhoudprogramma?

Maak een account aan bij Reeleezee en probeer de eerste periode gratis uit!