Gratis Online Boekhouden | Beste Gratis Boekhoudtools (2021)

Gratis online boekhouden is natuurlijk ideaal. Vooral je net begint als zzp’er of starter heb je meestal al een aantal behoorlijke investeringen gedaan. In veel gevallen heb je bedrijfsruimte moeten huren, voorraden aan moeten leggen, laptops en andere dure aankopen moeten doen. 

Het ligt voor de hand dat je vooral in de eerste maanden niet te veel aan overbodige zaken wilt uitgeven. Hand op de knip tot de eerste inkomsten binnenkomen is geen onverstandige strategie als je net begint als ondernemer. En dan is gratis boekhouden mooi meegenomen!

 

Direct gratis aan de slag met een van de aanbevolen boekhoudpramma's? Klik hier voor 3 maanden gratis!

Inhoud

Hoe kun je gratis online boekhouden?

Echt volledig gratis boekhouden op grote schaal kan alleen op papier. Dus mocht je bereid zijn om nog met een ouderwets kasboek te gaan werken en daar al je inkomsten en uitgaven in te schrijven dan ben je een van de weinige ondernemers die met een volledig gratis boekhoudsysteem werkt. 

Er zijn echter genoeg manieren om de kosten laag te houden. Ben je alleen? Dan zijn er wel mogelijkheden om jouw boekhouding gratis te houden. 

Er zijn verschillende aanbieders die, voor één gebruikers, grote delen van hun functionaliteiten gratis beschikbaar stellen. Daarnaast zijn er gratis proefperiodes die op kunnen lopen tot 15 maanden. 

Gratis online boekhouden

“Gratis” online boekhouden in Excel of Google Docs

Daarnaast denken vele ondernemers een gratis online boekhoudprogramma gevonden te hebben in Word of Excel. Hierbij word vergeten dat deze voor deze Microsoft-programma’s ook betaald is, (al dan niet inbegrepen bij de aankoop van de laptops of computers).

Je boekhouding doen in Google Docs komt nog het meest in de buurt van gratis online boekhouden. Maar ook aan het bijhouden van je boekhouding in Google documenten kleven nadelen. Bovendien vraagt ook Google Docs om een maandelijks bedrag zodra je de zakelijke versie hiervan gaat gebruiken.

Gratis online boekhouden met enkele beperkingen

Maar er is ook goed nieuws. Verschillende aanbieders van online boekhoudprogramma’s bieden namelijk volledig gratis online boekhoudsoftware aan, zij het met beperkingen. Soms is dit een beperking voor het aantal gebruikers binnen het programma. Andere programma’s beperken weer het aantal functies of de opties die in het boekhoudprogramma beschikbaar zijn. Sommige hebben een combinatie van beide beperkingen.

Het is goed om nauwkeurig de verschillen in de beperkingen van de gratis boekhoudprogramma’s te vergelijken. Als de beperking is dat het boekhoudprogramma maar door één gebruiker benut kan worden hoeft dat als Zzp’er voor jou geen probleem te zijn. Maar als het programma een beperking heeft in het aantal boekingen dat ingevoerd kan worden en je hebt veel dagelijkse transacties kun je al snel vastlopen. 

Rompslomp bied in zijn gratis versie de optie om onbeperkt facturen te versturen geheel in de huisstijl van jouw bedrijf!

Is CRM-software te duur voor ZZP of kleine zelfstandigen?

Als kleine zelfstandige heb je veel van dezelfde problemen als grotere organisaties, maar dan op kleinere schaal. Maar alleen omdat je zelf geen groot bedrijf bent, is dit geen excuus om je bedrijf te runnen op een manier die niet helemaal efficiënt en effectief is! Als je de tijd neemt om klantrelatiebeheer goed aan te pakken, zult je merken dat je  veel productiever bent en dat een goed CRM-systeem de winst voor een bedrijf kan verhogen. 

Om het je makkelijker te maken hebben we hier 4 aanbieders gevonden die gratis zijn voor één gebruiker met een onbeperkt aantal boekingen:

Gratis online boekhouden met één gebruiker:

1. Fiscus.nl

Ficus.nl promoot vooral de gratis proefperiode van 35 dagen op de website maar is voor starters voor één gebruiker gratis te gebruiken met een onbeperkt aantal boekingen.

2. Visma eAccounting

Als je met Visa eAccounting aan de slag wil gaan raden we vooral aan om (als startende ondernemer) van de proefperiode van een jaar gebruik te maken. Maar ook als Zzp die al een tijdje bestaat kun je er gratis gebruik van maken. De gratis optie is beperkt tot één gebruiker maar je kunt onbeperkt boeken en onbeperkt facturen aanmaken.

3. Rompslomp

Rompslomp blink uit in de uitgebreide facturatieopties die geheel in de eigen huisstijl kunnen worden aangepast. Je kunt in de gratis versie onbeperkt facturen aanmaken en hebt een onbeperkt aantal boekingen. Het systeem is wel beperkt tot één gebruiker.

4. e-Boekhouden

Ook bij e-Boekhouden raden we aan om, als je ervoor in aanmerking komt, van de ruime 15 maanden gratis proefperiode gebruik te maken. Maar als dat niet het geval is of je proefperiode is afgelopen kun je er met één gebruiker nog steeds mee werken. Je hebt in dit geval nog steeds onbeperkte facturen en inboekingen.

Gratis online boekhouden zonder beperkingen

De meeste online boekhoudprogramma’s waarvoor je je kunt opgeven pakken het slim aan. Je krijgt namelijk eerst voor een proefperiode toegang tot het volledige boekhoudprogramma. Na het verlopen van de proefperiode valt je terug op de gratis versie en zijn veel van de functies die je eerder had uitgeschakeld. 

Dit is natuurlijk een slimme manier om je aan de betaalde versie te binden maar toch is het goed om hier gebruik van te maken. Je bent dan in ieder geval goed op de hoogte van alle mogelijkheden Een goed online boekhoudprogramma groeit met je onderneming mee. 

Misschien kun je voorlopig nog prima uit met alleen het inboeken van je inkomsten en uitgaven en het versturen van je facturen, maar je weet wat de mogelijkheden zijn als je verdere oplossingen nodig hebt. 

Gratis online boekhouden voor starters

Voor starters en ondernemingen die net begonnen zijn, bieden een aantal online boekhoudprogramma’s een wel heel gunstige optie, namelijk een uitzonderlijk lange proefperiode. Dit varieert van een aantal maanden tot zelfs een jaar of langer. Houd in gedachten dat deze optie alleen geld vanaf het moment dat je bedrijf is ingeschreven bij de Kvk. Als je onderneming al jaren bestaat is dit dus helaas geen optie.

We hebben de 3 online boekhoudprogramma’s met de langste gratis proefperiode hieronder voor je op een rijtje gezet, op volgorde van de langste proefperiode naar de kortste. 

1. e-Boekhouden - 15 maanden

Zoals we al eerder vermelden, e-Boekhouden staat met stip op nummer 1 met maar liefst 15 maanden gratis voor startende ondernemers! Ook hierna zijn de prijzen voor de afzonderlijke boekhouden en facturatie modules bijzonder laag vergeleken met de concurrentie.

De interface van e-boekhouden is een beetje ouderwets, maar je went er snel aan. Als je een boekhouder hebt zal hij je dankbaar zijn. e-Boekhouden is namelijk goed voor fiscale inzichten, balansen en het inzichtelijk maken van verschillende posten. Voor de gemiddelde gebruikers is dit minder belangrijk, maar voor de boekhouder een grote plus.

2. Visma eAccounting - 12 maanden

Ook Visa bied voor het Visma eAccounting pakket royaal een heel jaar gratis gebruik aan voor startende ondernemers. Hierbij gelden dezelfde voorwaarden. Het jaar geld vanaf de inschrijfdatum bij de Kamer van Koophandel. 

3. Your Sminc - 3 maanden

yoursminc

Your Sminc is speciaal ontwikkeld is voor eenmanszaken en ondernemers binnen het Midden en Kleinbedrijf in Nederland. Je kunt het gratis 3 maanden uitproberen.

Qua gebruiksgemak en interface is deze app beter dan veel concurrenten. Het is makkelijk om het overzicht te bewaren.  

Veelgestelde vragen

Financieel gezien kan e-boekhouden een goede optie zijn. Zij hebben namelijk een proeftijd van 15 maanden waar je helemaal niks betaald. De look and feel van de  interface van e-boekhouden is wel een beetje ouderwets en er zijn minder koppelingen dan met andere tools. 

Fiscus.nl is in Nederland een goede optie als je maximaal 1 gebruiker hebt. Dit komt omdat zij een onbeperkt abonnement hebben voor 1 gebruiker. Ook Visma eAccounting komt goed uit de test! 

Die zijn er zeker. Let wel even goed op want sommige aanbieders hebben gratis account voor een bepaalde tijd. Ze heeft e-boekhouden een gratis proefperiode van maar liefst 15 maanden. Ben je alleen? Dan is Fiscus.nl een erg goede optie. 

Vergelijk gratis online boekhoudtools

 

Conclusie: Gratis online boekhouden is maar tijdelijk maar een goed boekhoudpakket bespaard je veel geld op lange termijn

Hoewel sommige online boekhoudprogramma’s je gratis een lange proeftijd aanbieden uiteindelijk verloopt deze toch. Of je komt op het punt dat je toch de opties van de volledige versie nodig hebt. 

Elk boekhoudprogramma biedt weer een andere gebruikservaring. De opbouw van het programma en wat je juist wel en niet in beeld krijgt  is per pakket steeds weer anders. Het ene boekhoudprogramma biedt veel opties en informatie, het andere juist weer veek minder. Gratis proefperiodes zijn de beste manier om een aantal programma’s uit te proberen.  Als je dit doet kom je er al snel achter of en welk programma het best bij jou past.

Rompslomp bied in zijn gratis versie de optie zoveel facturen te sturen als je wilt. Geheel in de huisstijl van jouw bedrijf.