Boekhouding MKB | De beste boekhoudtools voor het MKB

BDe boekhouding, MKB bedrijven weten hoe belangrijk dit voor hen is. Vooral als klein of middelgroot bedrijf is het belangrijk om altijd te weten hoe je bedrijf er financieel voor staat. 

Maar het vormt daarnaast ook de basis van de jaarlijkse belastingaangifte. Als jouw administratie niet volledig is of je belastingaangifte niet op tijd is ingediend, dan kan dit leiden tot flinke boetes van de Belastingdienst. 

Los van de verplichtingen aan de Belastingdienst heeft een goed georganiseerde administratie ook het voordeel dat je altijd een overzicht hebt van hoe jouw bedrijf ervoor staat.

In de ideale situatie staan alle inkomsten, uitgaven, onbetaalde facturen, de btw-aangifte, aftrekposten en de winst staan keurig op een rij. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen wanneer (of zelfs voordat) het financieel slechter gaat met de onderneming.

Kortom, met een goed georganiseerde administratie weet je als Mkb’er altijd hoe jouw bedrijf ervoor staat.

Ontdekken hoe jouw boekhouding MKB kan worden verbeterd? Probeer nu e-Boekhouden

Boekhouding MKB: de inhoud

De boekhouding MKB - zelf doen of uitbesteden?

Als je een goed overzicht van de administratie hebt, kun je altijd snel inspringen op actuele ontwikkelingen. Maar doe je dit nu zelf of besteed je deze klus uit? Het is vaak wel erg verleidelijk om al dit administratieve werk uit te besteden aan een boekhouder. 

Het is voor kleine ondernemers en zzp’ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Het bijhouden van de administratie kun je in principe dus ook gewoon zelf doen. 

Dit is vaak afhankelijk van je bedrijfssituatie, je eigen financiële kennis en bereidheid om je hierin te verdiepen. Door het zelf bij te houden kun je als kleine ondernemer al gauw op jaar basis heel wat kosten besparen. 

Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma MKB. Hiermee wordt de boekhouding een stuk makkelijker!

Hoe kies je een goed programma voor Boekhouding MKB?

Met zo veel verschillende bedrijfssoftware oplossingen die online aangeboden worden, is het niet makkelijker om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van de beste boekhoudsoftware voor een klein of middelgroot bedrijf.

Het afgelopen decennium heeft er een ware revolutie plaatsgevonden in de boekhoudsoftware voor MKB bedrijven. De groei in betaalbare online boekhoudsoftware heeft het voor kleine bedrijven gemakkelijk gemaakt om hun financiën zelf te beheren. 

Dit is goede nieuws voor start-ups met weinig geld omdat nu de meeste boekhoudsoftware voor kleine bedrijven beschikbaar is als gratis proefversie of als basisversie. Dit betekent dat je verschillende pakketten kunt uitproberen voor dat je beste boekhoudsoftware voor je MKB bedrijf hoeft te kiezen.

boekhouding mkb
Boekhouden met e-Boekhouden

Wat zijn de voordelen van Boekhouding MKB software voor kleine bedrijven?

De huidige boekhoudsoftware voor het MKB  heeft zich enorm ontwikkeld sinds de onhandige spreadsheets en gecompliceerde interfaces van vroeger. 

Moderne cloudgebaseerde boekhoudsoftware bevat een reeks intelligente, tijdbesparende functies waarmee je je kunt concentreren op de groei van je bedrijf in plaats van te worstelen met balansen en grootboeken.

De beste boekhoudsoftware voor het MKB is gericht op het automatiseren van veel van de tijdrovende elementen van bedrijfsboekhouding en de meeste bieden overal handige koppelingen met andere programma’s. 

Ze kunnen worden gekoppeld aan je  bankrekening voor actuele financiële inzichten en hebben smartphone-apps zodat je je financiële zaken ook onderweg kunt beheren.

Een boekhoudpakket mkb voor kleine en middelgrootte bedrijven helpt je de financiële gezondheid van je bedrijf in de gaten houdt. Van het genereren van rapportages – zoals cashflow, inkomsten en uitgaven en winstgevendheid – tot aan het automatisch verwerken van je  btw-afdrachten. 

Of in sommige gevallen kan de btw-aangifte zelfs direct in het systeem verwerkt worden via een koppeling met de Belastingdienst. Dit kan onder andere in het systeem van e-Boekhouden. 

Aangezien de meeste zakelijke boekhoudsoftware toegankelijk is via een webbrowser, kan ook je accountant vanaf zijn computer inloggen om je te helpen bij het voorbereiden van de eindejaarsrekening. 

Kredietbeheer en facturering zijn geautomatiseerd met facturen die automatisch worden gegenereerd en naar klanten worden gemaild. Je kunt zelfs e-mailwaarschuwingen ontvangen wanneer facturen te laat zijn. 

Sommige boekhoudsoftware kan ook worden gekoppeld aan je  voorraadsysteem voor eenvoudiger voorraadbeheer, net  als CRM-systemen voor je marketing en het bijhouden van gegevens over klanten.

Wil jij ook je de Boekhouding MKB regelen met een online boekhoudpakket MKB? Probeer dan e-Boekhouden!

Verschillende soorten Boekhouding MKB software

In grote lijnen zijn er twee soorten MKB boekhouding tools voor kleine bedrijven: online en offline.

Online boekhoudsoftware

Bij de online software hoef je niet te installeren op je eigen apparaat. Je krijgt toegang via  je webbrowser. Dit wordt vaak cloudgebaseerde of Software-as-a-Service (SaaS) -accountsoftware genoemd. Het is meestal aangeboden als maand- of jaarabonnement. 

Dit bespaart je veel geld omdat je zelf geen server, speciale pc of dure boekhoudsoftware hoeft aan te schaffen. De leverancier zorgt voor updates en back-ups tijdens de abonnementsperiode en je kunt meestal anderen toegang verlenen, zoals je accountant. 

Zij kunnen dan vanuit hun kantoor inloggen om uw boeken te zien.

mkb boekhouden
Koppelingen met andere bedrijfssoftware binnen e-Boekhouden voor Boekhouding MKB

Offline boekhoudsoftware

Hoewel desktopgebaseerde boekhoudsoftware sterk in populariteit is gedaald dankzij goedkopere online software, zijn er enkele voordelen aan het offline beheren van uw accounts. 

Je kunt namelijk al je accountgegevens lokaal opslaan, wat betekent dat als je de internet niet werkt, je nog steeds toegang hebt tot al je  accounts. 

Maar naarmate je bedrijf groeit, moet je vaak investeren in een speciale server en licenties om meer gebruikers toegang te geven tot het systeem. Hierdoor is offline boekhoudprogramma MKB minder geschikt is voor startende en kleine bedrijven.

Conclusie: een betaald boekhoudpakket MKB kan meer geld besparen dan een gratis programma

Verwacht ongeveer 12- 20 euro per maand te betalen voor een abonnement op een online boekhouding MKB systeem. Dit omvat vaak ook de salarisadministratie, functies voor het maken van facturen, de verwerking van de betaalde btw en volautomatische back-ups.

Gratis versies zijn meestal beperkt tot een bepaald aantal facturen, maar zijn wel een uitstekende manier om een systeem te uit te proberen zonder je ergens aan vast te leggen. Sommige kleine bedrijven en start-ups vinden misschien dat de gratis versie op korte termijn voldoende is voor hun boekhoudkundige behoeften.

Als je geld wilt besparen, controleer dan of er kortingen worden aangeboden als je een jaarabonnement neemt  in plaats van maandelijkse betalingen. 

Zoek online naar kortingscodes en vouchers voordat je het aanschaft. Veel online services bieden een paar maanden gratis of hoge kortingen, soms tot wel 50% korting op je eerste jaar. 

De 3 beste MKB boekhouding tools

Een goed functionerend boekhoudprogramma MKB is dus van groot belang. Hieronder vind je 3 van de beste boekhoudprogramma’s voor MKB boekhouding.

crm advies

Onze ervaring

5/5

1. e-Boekhouden

e-Boekhouden is geliefd onder freelancers, ZZP’ers en in het MKB. In de omgeving van e-Boekhouden kun je veel meer dan boekhouden alleen. Je hebt er ook toegang tot urenregistratie en kunt facturen maken. 

Bestaat je bedrijf nog maar net? Dan zijn de eerste 15 maanden gratis. Genoeg tijd om alle functies uit te proberen dus!

urenregistratie

Onze ervaring

5/5

2. Rompslomp

Rompslomp doet wat de naam impliceert: het zorgt dat er orde komt in je rompslomp. Je kunt er facturen en offertes maken én versturen, ontvangt een BTW overzicht en natuurlijk vind je er ook de winst- en verlies rekening. 

Rompslomp biedt een gratis optie aan waarmee je de facturatie kunt doen. Voor de boekhouding betaal je maandelijks een laag bedrag van € 15 per maand.

Onze ervaring

4/5

3. Exact

Exact is ook een favoriet boekhoudprogramma MKB van veel ondernemers. En dat is niet voor niets. 

Het biedt niet alleen veel koppelingsmogelijkheden met andere software, maar zorgt er ook voor dat het systeem leert van eerder gemaakte keuzes. Zo wordt de administratie doen steeds makkelijker. 

 

Veelgestelde vragen

Boekhoudsoftware zorgt ervoor dat je alle financiële administratie eenvoudig op één plek kunt doen. Zo kun je er al je facturen in zetten, de belastingaangifte doen en je winst- en verlies rekening bekijken.

Wij vinden Rompslomp en e-Boekhouden de beste boekhoudprogramma’s voor MKB’ers. Je krijgt hierbij toegang tot koppelingen met andere soorten bedrijfssoftware voor een volledige integratie en betaalt maandelijks een laag bedrag. 

Conclusie: Boekhouding MKB software

Als je op zoek bent naar de beste boekhoudsoftware, kun je je het beste eerst focussen op welke situatie bij jou van toepassing is. 

Er veel verschillende boekhoudprogramma’s die zich focussen op startende ondernemers en weer andere partijen die meer specialiseren op bijvoorbeeld webshops en online bedrijven. 

De meest gebruike algemene  boekhoudprogramma’s die veel in het MKB gebruikt worden zijn worden hieronder beschreven. Bij elk van deze opties kun je het boekhoudprogramma eerst gratis proberen. Hierdoor kun je zelf ontdekken welk boekhoudprogramma voor jou en jouw bedrijf het beste werken. Meer weten over andere item

Beginnen met MKB Boekhouding software?

Maak gratis een account aan bij e-Boekhouden en probeer het 15 maanden gratis uit!