CRM voor ZZP | De beste CRM software voor ZZP’ers

Als starter of klein bedrijf zijn je klanten je grootste prioriteit. Je begint misschien maar met een klein aantal klanten en leads die je persoonlijk kent. Het beheer van deze informatie, leads en contacten is gemakkelijk. Je kent elkaar al dus alle informatie zit al in je hoofd. De eerste mensen die je aanneemt vertel je alles over je vaste en nieuwe klanten en je zo kun je het nog een tijdje wat we “persoonlijk klantrelatiebeheer” kunnen noemen.  

Maar naarmate je meer groeit, meer relaties opbouwt, meer leads genereert en meer deals sluit, zijn spreadsheets, tekstdocumenten en post-it’s gewoonweg niet meer genoeg! Maar wanneer stap je af van je persoonlijke systeem en stap je over op een CRM-systeem?

crm voor zzp

Wil je direct CRM systemen voor ZZP bekijken? Gebruik onze vergelijkingstool!

Is CRM-software voor MKB of ZZP’er een goede investering?

Is je bedrijf wel groot genoeg om al in CRM software te investeren? Meer dan de helft van de MKB-bedrijven vind dat blijkbaar niet. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van het kleinbedrijf (10-49 medewerkers) geen crm-systeem heeft. Binnen de groep microbedrijven (2-9 medewerkers) is dat zelfs maar 1 op de 4! 

Als antwoord op de vraag waarom ze geen CRM gebruiken, antwoorden de meeste MKB-bedrijven (56 procent) dat ze andere methodes of programma’s gebruiken voor hun klanten- en contactenbeheer. Excel blijkt hier nog steeds een populaire optie voor te zijn, net als Google sheets en Word (17%). Maar als de belangrijkste reden om geen CRM te gebruiken gaf 18% het budget aan.

Dit is één van de meest essentiële verschillen tussen een MKB-bedrijf en een groot of middelgroot bedrijf. Daarvan heeft namelijk meer dan 72% een CRM-systeem in gebruik.

Ben je overtuigd van het belang van een goed CRM systeem? Probeer dan nu Monday!

Twijfel over de aanschaf van CRM

Meer dan de helft weet niet of ze een CRM gaan aanschaffen. De meeste twijfelaars bevinden zich onder de Zzp’ers. 38% van de ondervraagde zzp’ers die geen CRM-systeem gebruikt, geeft aan niet te weten of ze in de komende 1 à 2 jaar een CRM gaan aanschaffen. Ook binnen het MKB weten veel bedrijven het nog niet (28%).

De bedrijven die wel een CRM-systeem gebruiken, hebben hier duidelijk baat bij. In het onderzoek gaven ze als belangrijkste voordelen de kostenbesparing aan (45%), maar ook een verbeterde bedrijfsvoering (34%). Andere voordelen zijn minder fouten (32%), meer productiviteit (30%) en een betere klantenservice (30%)

Problemen met en zonder een CRM-systeem

Als het op de problemen in klantrelatiebeheer aankomt hebben is er ook een groot verschil tussen de grootste problemen die bedrijven die een CRM systeem gebruiken ondervinden en de bedrijven die dit niet doen. Ondernemingen met CRM software hebben vooral moeite met complexere problemen zoals het bijhouden van interacties uit verschillende kanalen en rapportage en analyse.

Eigenlijk een luxe probleem als je dat vergelijkt met bedrijven zonder CRM. Zij hebben meer problemen met simpelere zaken als gedateerde en incorrecte contactinformatie en in het bijhouden en het registreren van alle sales activiteiten. Dit is geen issue voor CRM-gebruikers; 73 % van de gebruikers geeft aan geheel of gedeeltelijk te weten welke leadbronnen het meest rendabel zijn. (Tegen maar 54% procent van bedrijven die geen CRM software gebruiken).

Is CRM software te duur voor ZZp of kleine zelfstandigen?

Als kleine zelfstandige heb je veel van dezelfde problemen als grotere organisaties, maar dan op kleinere schaal. Maar alleen omdat je zelf geen groot bedrijf bent, is dit geen excuus om je bedrijf te runnen op een manier die niet helemaal efficiënt en effectief is! Als je de tijd neemt om klantrelatiebeheer goed aan te pakken, zult je merken dat je veel productiever bent en dat een goed CRM-systeem de winst voor een bedrijf kan verhogen.

Als zzp’er heb je meestal alleen de basisfunctionaliteiten van CRM software nodig. Veel leveranciers bieden dit basispakket aan voor minder dan twee tientjes en vaak enkele weken of maanden gratis. Naarmate je bedrijf groeit is de software eenvoudig uit te breiden met andere functionaliteiten. Het invoeren van de klantinformatie zelf is meestal maar eenmalig en kan jarenlang gebruikt worden.

5 voordelen van CRM voor Zzp’ers en zelfstandige ondernemers

1. Gerichte marketing door je klanten in specifieke groepen te verdelen

De meeste CRM-systemen bieden de mogelijkheid om labels of tags toe te voegen aan de klantinformatie. Hiermee kun je klantgroepen van elkaar te onderscheiden, en elke groep op een unieke manier benaderen. Bijvoorbeeld door versturen van een nieuwsbrief, speciaal gericht op die ene specifieke doelgroep.

Ditzelfde kun je doen voor je leads en potentiële klanten. Freshworks CRM wijst zelfs deze potentiële klanten automatisch een bepaalde score toe.

2. CRM rapportage geeft meer inzicht in alle aspecten van je bedrijf

Door goed gebruik te maken van de rapportagemogelijkheden van je CRM systeem kun je veel leren over jezelf en je onderneming. Misschien is je beste klant toch minder winstgevend dan je dacht? Geef ik echt zoveel tijd uit aan niet factureerbare zaken? Uit welke bron komen de meeste leads? Soms denk je heel goed en gericht bezig te zijn maar een duidelijk CRM-systeem kan je dan goed met je neus op de feiten drukken! 

3. Via CRM kun je facturen en betalingen beter in de gaten houden

Bedrijven of consumenten die een factuur niet betalen is een van de aspecten die veel beginnende ondernemers op een faillissement aansturen. Maar het is nog veel erger wanneer je dit niet eens doorhebt!
Dit is echter wat veel te vaak gebeurt. De facturering binnen een goed CRM systeem attendeert je automatisch op achterstallige betalingen en potentiële wanbetalers. Afas CRM kan bijvoorbeeld op gezette tijden herinneringse-mails versturen. Ook kan je gemakkelijk de betaalgeschiedenis van elke klant inzien. Misschien kom je dan tot de beslissing om bepaalde klanten voortaan vooraf te laten betalen.

4. Altijd up-to-date klantgegevens

Wanneer je in een CRM systeem als PerfectView CRM Online een organisatie toevoegt aan je relatiebestand, wordt deze automatisch gekoppeld met de informatie uit het KvK register een zeer efficiënte tool. Dit helpt je automatisch organisatiegegevens volgens KvK in je CRM te zetten (bedrijfsnaam, bezoekadres, postadres, telefoonnummer, website, algemeen e-mailadres, aantal medewerkers en het KvK nummer van de organisatie). Dit bespaart enorm veel tijd omdat je het niet zelf hoeft in te voeren maar ook nooit meer hoeft te verifiëren of bij te werken.

5. CRM-systemen helpen je contact te houden met je klanten

Een CRM software is handig alleen al om het feit dat je alle informatie over een contact op één plaats hebt opgeslagen. Maar in een goed CRM-systeem kun je meer dan alleen NAW gegevens kwijt. Je kunt er ook belangrijke zakelijke feiten in kwijt zoals de functie van de contactpersoon, zijn of haar relatie tot andere contacten in je database, de taal die ze spreken of zelfs hun verjaardag.

Daarnaast kun je binnen een CRM-systeem ook alle contactgeschiedenis kwijt waaronder de verschillende verkooptransacties, e-mailwisselingen, live chat berichten, facturen, bestellingen en contracten. En je kunt zien wanneer en waarover de betreffende persoon contact met de klantenservice heeft opgenomen.

De beste CRM systemen

projectbeheer

Onze ervaring

5/5

1. Monday.com

Monday is één van de beste tools voor ondernemers die graag meerdere functies onderbrengen in één systeem. Zo kun je Monday gebruiken voor urenregistratie, projectmanagement en CRM. De workflow en klantrelaties kun je zo inrichten als je zelf wilt dankzij de handige boarden en vele koppelingen.

crm klantenservice

Onze ervaring

4/5

2. Freshworks CRM

Populair bij veel MKB-bedrijven, Freshworks is met name goed in het genereren van leads, het winnen van deals en het groeien van relaties. Het programma kan zelfs automatisch potentiële klanten scores genereren. Dit doet het op basis van indicatoren voor interesse in je bedrijf bv. als iemand reageert op je social media berichten, je mail opent en je website bezoekt. Probeer het de eerste 3 weken gratis!

crm advies

Onze ervaring

4/5

3. e-Boekhouden​​

e-Boekhouden is een alles-in-een tool voor ZZP’ers. Je vindt er niet alleen een systeem voor CRM, maar ook tools voor je boekhouding en urenregistratie. Als starter kun je e-Boekhouden zelfs de eerste 15 maanden gratis gebruiken!

Conclusie: CRM voor ZZP en MKB

Als starter moet je eigenlijk zo snel mogelijk beginnen met een CRM-systeem.
Je bouwt dan meteen al historie op die je kunt vergelijken met latere resultaten. Hou hierin meteen alles goed bij en je hebt altijd goed in het vizier hoe je ervoor staat. En denk vooruit. Weet wat de mogelijkheden zijn om uit te breiden en wees voorbereid op de eerstvolgende stap. Hoe werkt het, wat levert het op en wat kost het?

Vergelijk de verschillende CRM Systemen

 

Instappen in een eenvoudig CRM?

Maak een account aan bij Monday en probeer de eerste periode gratis uit!