Alles over E-mail marketing | Hoe vind je de beste email marketing software?

E-mail marketing was lange tijd één van de belangrijkste tactieken binnen de online marketing. Het bood een manier om een heel specifiek publiek te bereiken, en direct jouw doelgroep aan te spreken. Inmiddels heeft social media marketing de overhand genomen in de online strategie van veel bedrijven. Toch mag de kracht van sterke e-mail marketing niet onderschat worden. Waarom? Daar kijken we in dit artikel naar.

email marketing

Benieuwd naar de beste email marketing software, de do’s en don’ts, en de manier waarop je het beste jouw publiek kunt bereiken? Lees dan snel verder of klik direct door naar het onderwerp waar jij meer informatie over wilt!

Direct de beste email marketing software vergelijken? Gebruik onze handige tool!

In dit artikel vind je alles over het inzetten van email marketing om de doelen van jouw organisatie te behalen. Om te zorgen dat je direct kunt beginnen, werpen we ook een blik op de beste email marketing tools. 

Inhoudsopgave

Wat is Email marketing?

Als je overweegt te beginnen met email marketing is de vraag ‘Wat is email marketing?’ een belangrijke vraag om te kunnen beantwoorden. Wanneer je niet goed begrijpt wat email marketing precies is, is het erg waarschijnlijk dat je het ook niet optimaal in kunt zetten voor je organisatie. Email marketing is namelijk niet simpelweg het versturen van een nieuwsbrief of email. 

Bij het gebruik van email marketing kijk je strategisch naar de beste momenten om een contactpunt te hebben met een potentiële klant. Het is hierbij dan ook belangrijk om goed te kijken naar het soort informatie dat je verstrekt en de manier waarop je dit doet. 

Wil je direct al beginnen met het opzetten van je eigen email marketing campagne? Maak dan gebruik van email marketing software voor het beste resultaat!

Waarom email marketing?

Met de komst van social media nam het gebruik van email marketing gestaag af. Social media bood namelijk een hele makkelijke manier om een grote groep consumenten direct te bereiken en constante feedback te ontvangen. Veel marketeers stapten daarom langzaam af van email marketing. Toch is dat jammer. 

Email marketing en email marketing software bieden namelijk verschillende voordelen! Uit een onderzoek van de Data & Marketing association bleek dat de ROI op email marketing bijna €38 euro is voor iedere euro die is geïnvesteerd. Reden genoeg voor extra aandacht voor email marketing!

Email marketing biedt een extra mogelijkheid om een band op te bouwen met (potentiële) klanten. Door gebruik te maken van segmentatie, kun je doelgericht berichten sturen naar klanten. Als je op de juiste manier gebruik maakt van segmentatie, is de informatie die jouw klanten ontvangen ook relevant. Klanten zijn hierdoor eerder geneigd een aankoop te doen of informatie op te vragen.

Daarnaast zijn er veel praktische voordelen. Zo is email marketing een goedkope én effectieve vorm van marketing. Door gebruik te maken van automatisering, kun je met relatief weinig geld en tijd toch een band opbouwen met de klant. 

De grootste voordelen van email marketing software op een rij:

De verschillende soorten email marketing

Er zijn dus veel verschillende soorten email marketing. Afhankelijk van het soort organisatie en het doel dat je graag wilt bereiken, kun je kiezen voor (een combinatie van) verschillende soorten mailings. We lichten hieronder enkele soorten mailings toe:

1. Nieuwsbrieven 

De meest voorkomende email die je voorbij ziet komen binnen de email marketing is de nieuwsbrief. Hierin staat vaak generieke informatie over nieuwe producten, kortingen of algemene nieuwtjes. Het doel van een nieuwsbrief is vaak verkopen of mensen naar de website leiden. 

2. Automatische campagnes 

Automatische campagnes zijn een stuk gepersonaliseerder dan generieke nieuwsbrieven. Ze zijn vaak ingericht op het aankoopproces van een klant en bevatten hierdoor informatie die alleen relevant is voor de ontvanger van de e-mail. Zo kan het gaan om een verzoek tot feedback na de aankoop van een product, of het ontvangen van korting bij een verjaardag. 

3. Transactionele emails

Een transactionele email wordt vaak verstuurd nadat een klant een handeling heeft verricht op je website of een aankoop heeft gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld een bevestiging sturen van een bestelling, of de klant op de hoogte stellen van een retouraanmelding. 

4. Servicebericht

Een servicebericht wordt in veel gevallen niet tot email marketing gerekend. Het is een email die je naar een klant stuurt om hem op de hoogte te stellen van een belangrijke verandering. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je aanpassingen maakt in de algemene voorwaarden. 

Wat is email software?

Zodra je hebt besloten dat je wilt beginnen met email marketing, zul je vrij snel beseffen dat je waarschijnlijk behoefte hebt aan email marketing software. Het handmatig versturen van grote aantallen emails is namelijk tijdrovend, en zorgt er ook voor dat je geen inzicht hebt in de resultaten die je met jouw emails behaalt. 

Wat is email software nou precies? Goede email marketing software zorgt ervoor dat je eenvoudig email kunt versturen naar de juiste doelgroep, inzicht krijgt in de prestaties van je e-mailcampagnes, en makkelijk de ROI (return on investment) kunt meten. 

Email marketing software vergelijken voor jouw onderneming

Zodra je hebt besloten dat je wilt beginnen met email marketing, is de eerstvolgende stap het kiezen van een email marketing software. Er is echter een groot aanbod van email marketing tools, dus hoe kies je de email marketing tool die het beste past bij jouw situatie? We geven je hier een aantal tips voor het objectief email marketing tools vergelijken zodat jij de beste keuze kunt maken!

Bepaal je doel

Voordat je besluit email marketing software aan te schaffen, is het van belang dat je een helder beeld hebt van het doel dat je wilt bereiken met email marketing. Wil je email marketing actief gaan inzetten en gebruiken als één van je voornaamste online marketing tools, of stuur je alleen een generieke maandelijkse email? 

Hoe intensief je email marketing in wilt zetten, bepaalt ook welke email marketing software geschikt is. Zo voorkom je dat je een dure tool aanschaft waarvan je slechts een beperkt aantal van de features daadwerkelijk gebruikt. 

Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar het doel van je e-mail campagnes. Wil je een nieuwe doelgroep aanspreken, wil je feedback ontvangen op je product of service, of wil je je conversie optimaliseren? Het antwoord op deze vragen kan je helpen bij het vinden van de juiste tool. 

email marketing gratis

Beginnen met het gebruik van een email marketing sotware?

Constant Contact is ideaal voor de beginnende email marketeer.

Stel een wensenlijstje op bij het email marketing software vergelijken

Ben je nog redelijk onbekend met email marketing software? Dan kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Een techniek die ervoor kan zorgen dat je een tool aanschaft die goed bij jouw wensen aansluit, is het maken van een ‘feature wishlist’.

In dit lijstje noteer je alle functionaliteiten waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn. Het is ook mogelijk om deze features in twee categorieën te verdelen: must have en nice to have. Op deze manier maak je onderscheid tussen de functies je die absoluut noodzakelijk vindt, en de functies die je misschien in de toekomst wilt gaan gebruiken.

Door het opstellen van dit lijstje creëer je meer inzicht in de mogelijkheden die e-mail marketing je te bieden heeft, en kun je uiteindelijk beter bepalen welke email marketing software goed bij jou past. Zo voorkom je tevens dat je teveel betaalt voor een email marketing tool die features biedt waarvan jij geen gebruik maakt, of juist vast komt te zitten met een tool die niet genoeg functies heeft. 

Bepaal het aantal gebruikers

Ook de grootte van je organisatie en marketing team speelt een rol in de keuze voor de juiste tool. Bij veel email marketing tools moet je het abonnement upgraden wanneer je meer gebruikers toegang wilt geven. Is er binnen het team maar één iemand die gebruik gaat maken van de email marketing tool? Kies dan voor een software programma waarbij je minder betaalt bij een klein aantal gebruikers.

Werk je juist met een groot marketing in hetzelfde programma? Dan kan het een goed idee zijn om te zoeken naar een marketing tool waarbij er direct meerdere gebruikers toegang hebben. Zo voorkom je dat je onverwacht bij moet betalen. 

Overtuigd dat email marketing software voor jou van waarde is? Maak een account aan bij ActiveCampaign en richt direct je eigen campagnes in!

Kijk naar de koppelingen

Maak je al gebruik van een tool voor je CRM of boekhouding? Dan kan het handig zijn om te checken of het mogelijk is om koppelingen te maken tussen de verschillende tools die je gebruikt. 

Een koppeling met CRM software kan handig zijn zodat je automatische mailings in kunt stellen nadat er sprake is geweest van klantencontact. Door deze handelingen te automatiseren, krijg je beter inzicht in bedrijfsprocessen en optimaliseer je het klantencontact. 

Ook een koppeling met je boekhoudtool kan van waarde zijn. Zo kun je instellen dat er automatisch herinneringsmails worden verstuurd wanneer een klant niet heeft betaald en kun je mailings opzetten over nieuwe betaalmethodes. 

Wat is je budget?

Bij het email marketing tools vergelijken is ook het budget van je organisatie van belang. Je wilt immers niet te hoog inzetten en geen financiële ruimte meer hebben voor het creëren van de content.

Het is daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Bekijk de verschillende pakketten en houd hierbij vooral rekening met de features die jij essentieel vindt. Zo voorkom je dat je je kostbare budget verspilt aan features die je niet gebruikt. 

De beste email marketing software vergelijken

email marketing gratis

Onze ervaring

5/5

1. Constant Contact

Constant Contact richt zich op kleine bedrijven, start-ups en freelancers. Deze email marketing software biedt een gebruikersvriendelijke manier om email campagnes op te zetten. 

Je krijgt toegang tot verschillende automatiseringsmogelijkheden, analyse tools en koppelingen met social media. Met de social media tool kun je ook je kanalen managen. Zo kun je content en ads maken, posts inplannen en analytics bekijken. 

Beginnen met Constant Contact? Dat kan al vanaf €18 per maand. Bij dit bedrag zitten 3 gebruikers inbegrepen.

crm klantenservice

Onze ervaring

4/5

2. Freshworks CRM

Hoewel de naam doet denken dat je Freshworks vooral gebruikt voor CRM activiteiten, is deze software ook in te zetten als email marketing tool. 

Je vindt binnen de tool de mogelijkheid om emails vooruit te plannen en in te delen per segment. Dankzij de koppeling met CRM en sales kan er een sterke funnel worden gecreëerd.

Je kunt bij Freshworks beginnen voor een bedrag van €29 per gebruiker per maand. Dit bedrag wordt jaarlijks gefactureerd. Liever maandelijks betalen? Dan begint de prijs bij €35 per gebruiker per maand.  

email marketing tool

Onze ervaring

4/5

3. Hubspot​

Hubspot is één van de bekendste email marketing tools. Je kunt hier niet alleen je email marketing onderbrengen, maar kunt Hubspot ook gebruiken voor andere vormen van online marketing en sales. Behoefte aan nog meer tools? Dan kun je er ook terecht voor het instellen van een chat mogelijkheid en het managen van je social media kanalen.

Daarnaast heb je op het platform ook toegang tot verschillende gratis trainingen. Je kunt Hubspot als marketing gebruiken vanaf €41 per maand. 

email marketing tools

Onze ervaring

4/5

4. Mailerlite

Mailerlite is een minder bekende email marketing tool, maar doet daarom zeker niet onder voor de andere software tools uit dit lijstje. Bij de meeste aanbieders is email marketing onderdeel van de vele services die ze aanbieden, bij Mailerlite daarentegen is dit het core product.

Je kunt gebruik maken van A/B testing en de uitgebreide analyse tools waarmee je de prestaties van je email campagnes kunt volgen.

Het grootste voordeel van Mailerlite? Je kunt deze 14 dagen gratis uitproberen en tot 1000 abonnees is de software zelfs gratis. Zodra je meer dan 1000 abonnees heb, is de prijs afhankelijk van het aantal abonnees.

click through rate

Onze ervaring

4/5

5. ActiveCampaign

De focus van ActiveCampaign ligt niet alleen op email marketing, maar het optimaliseren van de hele klantervaring in het algemeen. Binnen ActiveCampaign vind je daarom de tools om aan de slag te gaan met automatisering en CRM. 

Klanten kun je opdelen in verschillende segmenten zodat je gerichte campagnes op kunt zetten. Deze campagnes kun je vervolgens optimaliseren met de A/B testing tool. 

Bij ActiveCampaign kun je al beginnen vanaf €8 per maand. 

Email marketing tools vergelijken

 

Veelgestelde vragen over email marketing

Email marketing biedt de mogelijkheid om doelgericht contact te hebben met (potentiële) klanten. Deze klanten hebben zich vrijwillig ingeschreven om jouw mailtjes te ontvangen, waardoor ze dus meteen al de perfecte ontvanger zijn. 

Maak gebruik van segmentatie om ervoor te zorgen dat de ontvangers altijd relevante boodschappen krijgen. Zo zorg je niet alleen voor meer loyaliteit en klantenbinding, maar ook voor een betere conversie!

Eén van de belangrijkste vereisten voor een succesvolle email marketing strategie is email marketing software. Hiermee kun je campagnes opzetten, testen welke campagne het beste scoort, en de effecten van je email marketing inzien. 

Er zijn verschillende tools waarmee je jouw email marketing campagnes op kunt zetten, in kunt richten en kunt beheren. Wij raden Hubspot en Mailerlite aan. Hiermee zet je niet alleen de campagnes op, maar kun je ook gebruik maken van A/B testing, koppelingen met andere software tools, en verschillende features. 

De kosten van email marketing kunnen sterk verschillen. Hierdoor is email marketing een geschikte vorm van online marketing voor zowel grote als kleine bedrijven. 

De kosten van email marketing komen voornamelijk van het creëren van de content, de set-up kosten, het gebruik van een goede email marketing tool en het analyseren van de resultaten. 

Doorgaans kun je uitgaan van een bedrag tussen de €1000 en €3000 voor een kleine tot middelgrote organisatie. 

Beginnen met email marketing software?

Maak een account aan bij Mailerlite en probeer het de eerste 14 dagen helemaal gratis uit!