Email marketing campagne

Wanneer je besluit te beginnen met email marketing, is de term email marketing campagne er eentje die je veel voorbij ziet komen. Het is een onmisbaar onderdeel van iedere online strategie waarbij je email marketing inzet. 

Wat is een email marketing campagne precies, hoe zet je deze op, en welke tools heb je hiervoor nodig? We kijken er in dit artikel naar!

email marketing campagne

Direct de beste tools bekijken voor het opzetten van je email marketing campagne? Gebruik onze vergelijkingstool!

Wat is een email marketing campagne?

Bij email marketing denk je waarschijnlijk al snel aan het versturen van nieuwsbrieven naar klanten. Toch is email marketing veel meer dan dat! Goede email marketing begint namelijk met een email marketing campagne. 

In een email marketing campagne heb je een doel in gedachten dat je graag wilt bereiken. Het kan bijvoorbeeld gaan om het introduceren van een nieuw product, de klant op de hoogte stellen van de status van zijn bestelling, of het verkrijgen van feedback. 

Wanneer je begint met het maken van een email marketing campagne is de eerste stap altijd het bepalen van je doel. Waarom verstuur je de mail, naar wie verstuur je de mail en welke stappen wil je dat de ontvanger onderneemt? De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je doelgerichter gaat nadenken over je campagne. Hierdoor wordt het ook makkelijker om je campagnes in de toekomst te automatiseren. 

Wil je zelf beginnen met het opzetten van een email marketing campagne? Begin dan bij Hubspot!

Hoe zorg je voor een betere campagne in email marketing?

Wanneer je begint met het opzetten van een campagne zijn er verschillende statistieken die bij kunnen dragen aan een succesvollere campagne. Door inzage te hebben in deze statistieken kun je bepalen welke onderdelen van een campagne goed lopen, en waar verbeteringen plaats kunnen vinden. Zo zijn de volgende statistieken van belang: 

1. Open ratio: de open ratio laat zien welk percentage van de ontvangers jouw mail heeft geopend. Is je open ratio laag? Dan moet je waarschijnlijk iets doen om het onderwerp van je email aantrekkelijker te laten klinken voor de ontvangers van je bericht.

2. Doorklik ratio: de doorklik ratio geeft aan welk percentage klikt op een link in de email die je verzonden hebt. Wordt er weinig geklikt op de links? Dan kan het zijn dat je boodschap niet overtuigend genoeg is. Door te sleutelen aan de inhoud of je boodschap kan je ervoor zorgen dat het doorklik ratio toeneemt. 

3. Conversie percentage: dit geeft aan welk deel van mensen daadwerkelijk is overgegaan tot actie na het ontvangen van de mail. De actie kan bijvoorbeeld het invullen van een petitie zijn of het overgaan tot een aankoop. 

4. Bounce ratio: dit percentage geeft aan welk percentage van de verstuurde emails niet is aangekomen bij de ontvanger. Is het bounce percentage heel hoog? Dan is de mailinglijst waarschijnlijk niet meer up-to-date.

campagne email marketing
Campagne email marketing binnen ActiveCampaign

Email marketing campagne tools

Om een effectieve email marketing campagne in te richten, raden we je aan gebruik te maken van een email marketing tool. Hiermee kun je doelgroepen segmenteren en doelgerichter campagnes opzetten. Ook kun je gerichter inzien hoe je lopende campagnes presteren. 

Een goede tool zorgt ervoor dat je altijd inzicht hebt in de resultaten van je campagne. Daarnaast kun je er ook A/B testing mee doen, zodat je email campagnes altijd geoptimaliseerd zijn.   

Verschillende soorten email campagnes

Zodra je aan de slag gaat met email campagnes kom je verschillende soorten tegen. Afhankelijk van het doel dat je wilt behalen en de fase waarin de ontvanger zich bevindt, maak je gebruik van één of meerdere soorten campagnes. We bespreken hieronder de meest voorkomende:

1. De welkomstcampagne: Dit is vaak het eerste mailcontact met de ontvanger van jouw mails. Deze campagne wordt gestart wanneer iemand zich inschrijft voor jouw mailinglijst. Je kunt hierbij de ontvanger welkom heten, relevante content delen en eventueel een welkomstcadeau inzetten. 

2. De engagement campagne: De engagement campagne is een sales campagne. Tijdens de engagement campagne probeer je de ontvanger actief te betrekken bij je merk en hem over te laten gaan op aankoop. 

conversie email marketing

Beginnen met je eigen campagne?

Met Constant Contact zet je eenvoudig een campagne email marketing in elkaar!

3. De upsell campagne: Deze campagne zet je in nadat een klant een aankoop heeft gedaan. Het doel van deze campagne is dan ook upselling. Hierbij bied je de klant vaak een upsell aan op basis van het eerder gekochte product. 

email campagne
Een email campagne opzetten binnen Mailerlite

De beste email marketing campagne tools

email marketing gratis

Onze ervaring

5/5

1. Constant Contact

Constant Contact focust zich op kleinere bedrijven. Werk je als freelancer of ben je in dienst bij een MKB? Dan is Costant Contact een geschikte tool om in te zetten voor jouw campagnes. Binnen Constant Contact kun je gebruik maken van automatisering, analyse tools en social media koppelingen.

Je kunt vanaf €18 per maand al  beginnen met deze tool. Groot pluspunt: bij dit bedrag zitten direct drie gebruikers inbegrepen. 

crm klantenservice

Onze ervaring

4/5

2. Freshworks CRM

Freshworks is populair bij veel MKB’s. De software van Freshworks is erop ingericht jou zoveel mogelijk leads aan te brengen en de beste klantervaring te bieden. Door je email marketing onder te brengen bij Freshworks kom je dus nog een stapje dichter bij de optimale klantervaring

Beginnen met Freshworks kan vanaf €29 per maand die jaarlijks wordt gefactureerd. Als je liever maandelijks betaalt, kun je dit doen voor €35 per maand. 

email marketing sales

Onze ervaring

5/5

3. Hubspot

Als je al bezig bent met online marketing, heb je waarschijnlijk al wel gehoord van Hubspot. Het is namelijk één van de bekendste marketing tools en wordt dan ook wereldwijd door veel bedrijven gebruikt. Bij Hubspot kun je niet alleen terecht voor je campagnes, maar ook voor andere online marketing, sales, chatfuncties en social media management.

De prijzen voor een account bij Hubspot beginnen vanaf €41 per maand.

mailerlite

Onze ervaring

4/5

4. Mailerlite​​

Een kleinere speler op het gebied van email marketing is Mailerlite. Deze software aanbieder zorgt ervoor dat je de optimale campagne creëert. Maak gebruik van A/B testing om de best presterende campagne te vinden en gebruik vervolgens de analyse tools om het succes ervan te meten. 

Mailerlite is 14 dagen gratis uit te proberen. De software is tot 1000 abonnees gratis te gebruiken. Hierna is de prijs per maand afhankelijk van het aantal abonnees. 

Onze ervaring

4/5

5. ActiveCampaign

De laatste email marketing tool die niet in dit lijstje mag ontbreken is ActiveCampaign. Je kunt ActiveCampaign ook inzetten als tool bij automatisering en CRM. Maak gebruik van de segmentatietools zodat je mails altijd aansluiten bij de juiste doelgroep. 

ActiveCampaign is al te gebruiken vanaf €8 per maand. 

Vergelijk de verschillende CRM Systemen

 

Opzetten van een campagne email marketing - Veelgestelde vragen

Email marketing is een vorm van online marketing. Het is een goedkope, maar effectieve manier om de doelgroep te bereiken en zo het gewenste doel te behalen. Eén van de grootste voordelen van email marketing is de mogelijkheid om gebruik te maken van segmentatietools en automatisering. Hiermee zorg je de juiste boodschap altijd bij de juiste persoon terecht komt. 

Er zijn veel verschillende tools waarmee jij je eigen email marketing campagne op kunt zetten. Het kan hierdoor lastig zijn om te bepalen welke tool het beste bij jou past. Neem daarom voldoende tijd om de verschillende tools te vergelijken. Voor grotere bedrijven met een groot klantenbestand raden wij Hubspot aan. Mailerlite en ActiveCampaign zijn een goede keuze voor de kleinere bedrijven. 

De kosten van email marketing zijn zeer uiteenlopend. Grote bedrijven kunnen er maandelijks duizenden euro’s in investeren, terwijl start-ups met een klein budget ook al een succesvolle campagne op kunnen zetten. 

Wil je zelf je eerste email marketing campagne opzetten?

Maak dan een account aan bij Mailerlite en probeer de software de eerste 14 dagen volledig gratis!