Email Marketing Gratis

Email marketing is niet meer weg te denken uit menig marketing strategie. Om goede email marketing te voeren is er software in alle soorten en maten. Die verschaft inzicht in de effectiviteit van jouw email marketing en maakt het makkelijker om campagnes te ontwerpen aan de hand van templates. 

Er zijn ook varianten in de vorm van gratis email marketing software. Welke gratis email marketing software bestaat er? En wat zijn de voor- en nadelen van deze gratis varianten? We zetten het op een rijtje. 

email marketing software gmail

Direct de beste gratis email marketing software vergelijken?

Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over gratis email marketing, welke opties er zijn en wat de voor- en nadelen van deze gratis varianten zijn. Bovendien kun je de email marketing software zelf vergelijken. 

Inhoudsopgave

Email marketing software

Zonder software is email marketing onwijs tijdrovend en ontbreekt inzicht. Het spreekt daarom voor zichzelf dat je software gebruikt om email marketing te voeren. Net als bij CRM, boekhouden en urenregistratie is er voor email marketing software beschikbaar. Er zijn programma’s die helemaal gratis zijn, zoals Mailchimp. Daarnaast bieden veel software ontwikkelaars email marketing gratis aan in een variant die vaak tijdelijk is. We bepreken beide varianten. 

Gratis email marketing software

Freemium

Freemium software verwijst naar gratis software met beperkingen, die opgeheven worden bij betaalde varianten. Zo biedt HubSpot gratis software, waarin je email marketing kunt doen. In het programma kun je mails ontwerpen en optimaliseren voor verschillende apparaten. Wil je bijvoorbeeld ook inzicht in de reputatie van je emails, dan zul je een betaalde variant van HubSpot moeten nemen. 

MailerLite is een andere provider van email marketing software. Ook zij bieden een gratis variant, die gebruikt kan worden tot 1000 abonnees en 12000 mails per maand. Daar zit bijvoorbeeld wel support bij, maar alleen via email. Ook andere geavanceerdere functionaliteiten zijn pas beschikbaar bij een betaalde variant van de email marketing software van MailerLite. 

Een ander bekend voorbeeld is Mailchimp. Ook dit programma kun je blijvend gratis gebruiken. Mailchimp biedt een gratis variant waarin je bijvoorbeeld maximaal 2000 contacten tot 10000 mails per maand kunt versturen. Ook kun je daarin een marketing kalender gebruiken en zit er 30 dagen support bij in.

Hoewel Mailchimp een gratis variant heeft, zijn niet alle features beschikbaar. Wil je meer functionaliteiten zoals A/B testing en 24/7 support, dan kun je opschalen naar betaalde varianten van Mailchimp.

email marketing gratis

Beginnen met email marketing?

HubSpot heeft gratis software waarmee jij eenvoudig kunt starten met email marketing! 

Email marketing Gmail

Ook via Gmail kun je email marketing uitvoeren. Natuurlijk is Gmail niet puur gebouwd voor het uitvoeren van email marketing. Maar er zitten functionaliteiten in Gmail waarmee je een eind komt. Je kunt extensies zoals GMass of Gumbamail downloaden, die je in staat stellen om email marketing Gmail te versturen. Wil je niet veel tijd en geld stoppen in het gebruiken van nieuwe software, dan kun je op deze manier basic email marketing uitrollen.

Bedenk wel dat je dan minder functionaliteiten hebt dan dat speciaal gebouwde email marketing software biedt. Je kunt via email marketing Gmail bijvoorbeeld slechts 500 contacten per dag een email sturen.  

Gratis proefperiodes

Naast deze email marketing software die blijvend gratis is, zijn er ook veel providers die een gratis proefperiode bieden. Denk aan een gratis maand of aantal weken waarin je alle functionaliteiten kunt gebruiken.

Software bedrijven Constant Contact, Freshworks CRM, MailerLite en ActiveCampaign bieden zo’n gratis proefperiode van hun email marketing software aan.

Bij Constant Contact kun je bijvoorbeeld een maand gratis gebruik maken van de email marketing software die het bedrijf biedt. Freshworks CRM biedt 21 dagen gratis gebruik van hun software pakket, dat naast email marketing ook ander marketing, sales en analytics functionaliteiten biedt. 

email marketing gratis

Email marketing dashboard in Freshworks CRM

Ook bij MailerLite heb je de mogelijkheid om alle functionaliteiten gratis uit te proberen, voor een periode van 14 dagen. Tenslotte biedt ook ActiveCampaign een gratis proefperiode voor hun marketing software, waar email marketing bij in zit. Zo kun je kennismaken met email marketing software en ontdekken of het jouw email campagne lukt om ‘in slaap gevallen’ klanten weer om te zetten naar actieve klanten.

Voordelen van gratis email marketing software

De gratis software kan vooral voor kleinere bedrijven een uitkomst zijn. Met een relatief kleinere maillijst en aantal mails per maand heb je verschillende gratis opties tot je beschikking.

Vaak zijn de functionaliteiten van basis niveau, maar als je niet meer nodig hebt, dan is deze software een prima optie voor je email marketing. Mocht je bedrijf groeien en je wilt meer geavanceerdere opties, dan schakel je bij de software bedrijven HubSpot, MailerLite en Mailchimp zo op naar betaalde uitgebreidere varianten. 

Als groter bedrijf heb je minder baat bij de gratis varianten email marketing software die aangeboden worden. Wel zijn de proefperiodes natuurlijk een uitkomst in het voorkomen van uitgaven aan software die uiteindelijk niet biedt wat je nodig hebt. Zo kun je kosteloos ontdekken of een aanbieder van email marketing software voorziet in de behoeften van jouw organisatie.  

Beginnen met email marketing?

Gebruik de gratis software van MailerLite en ga van start met email marketing!

Nadelen van gratis email marketing software

Het grootste nadeel van de volledig gratis varianten van email marketing software is dat de mogelijkheden beperkt zijn. Zo is er bijvoorbeeld een maximum aan het aantal mails per dag of maand en krijg je slechts beperkt support van de provider.

Aangezien een goed business model steeds meer geïnteresseerde consumenten verzamelt, bereik je waarschijnlijk de grenzen van de gratis software. De gratis basisfuncties lijken misschien in eerste instantie voldoende, maar wellicht kom je er tijdens gebruik achter dat ze dat niet zijn. Dat kan een tegenvaller zijn als je dacht gratis software voor je email marketing te hebben gevonden. 

Het kan ook zo zijn dat je in zee bent gegaan met een volledig gratis variant van email marketing zoals via Gmail. Daar heb je niet de mogelijkheid om op te schalen naar geavanceerdere software. Wanneer je dan ontdekt dat de email marketing software niet voldoet aan jouw behoeften, moet je overschakelen naar een ander programma. Dat kost extra tijd en daarmee kunnen de gratis opties op de lange termijn nadelig zijn. 

Probeer en vergelijk zelf!

Nu we de verschillende opties en de voor- en nadelen van gratis email marketing software hebben besproken, rest de vraag: is het iets voor mijn onderneming? De belangrijkste tip is misschien wel: bepaal jouw behoeften op het gebied van email marketing, zowel op de korte als lange termijn.

Bekijk de gratis opties en overweeg of ze de moeite waard zijn om te testen. Natuurlijk wil je niet al je waardevolle tijd stoppen in het proberen van alle gratis en betaalde email marketing software die er is. Vergelijk de opties daarom vooraf en bepaal welke email marketing software jij wilt testen! Bekijk onze tips voor email marketing.  

Email marketing software gratis proberen? Meld je aan bij ActiveCampaign en rol jouw email campagne uit!  

De beste email marketing software

email marketing gratis

Onze ervaring

4/5

1. HubSpot

Een van de bekendere software voor email marketing is HubSpot. Zij hebben een gratis variant waarin je zowel email marketing als andere onderdelen van marketing kunt onderbrengen. Bij de gratis variant kun je tot 1.000.000 contacten toevoegen en heb je een onbeperkt aantal gebruikers. 

email marketing gratis

Onze ervaring

4/5

2. Freshworks CRM

Freshworks staat vooral bekend als CRM software, maar heeft ook andere marketing opties zoals emailing. De uitgebreide functionaliteiten helpen onder andere bij het verdiepen van relaties met klanten. Je kunt de email marketing software 21 dagen gratis proberen. 

Onze ervaring

4/5

3. MailerLite​

Waar de andere aanbieders in deze lijst zich richten op verschillende marketing en sales tools, is MailerLite gespecialiseerd in email marketing software. Bij MailerLite heb je verschillende gratis opties. Zo kun je gebruik maken van de gratis variant, met een maximum van 1000 abonnees en 12000 mails per maand. Daarnaast biedt MailerLite een gratis proefperiode van 14 dagen, waarin je kunt ontdekken wat de betaalde functionaliteiten zijn. 

Onze ervaring

5/5

4. Constant Contact​​

Dankzij de toegankelijke software is ConstantContact populair onder de beginnende en kleinere bedrijven. Ze focussen op email marketing, ecommerce, websites en social marketing. ConstantContact heeft geen blijvend gratis variant maar biedt wel een proefperiode. Je kunt alle marketing software 30 dagen gratis proberen!  

Onze ervaring

4/5

5. ActiveCampaign​​

ActiveCampaign biedt complete pakketten van email marketing tot account management. Ook deze software kun je in zijn geheel gratis uitproberen om te ontdekken wat jouw behoeftes zijn voordat je een pakket aanschaft. 

Email marketing software vergelijken

 

Gratis email marketing - Veelgestelde vragen

Ja, er is gratis software voor email marketing beschikbaar. HubSpot, MailerLite en Mailchimp bieden een gratis pakket aan. Daar zitten wel beperkingen aan. Verder bieden andere email marketing software providers zoals Freshworks CRM, Constant Contact en ActiveCampaign gratis proefperiodes aan. 

Dat zijn de beperkingen die aan de gratis software kleven. Vaak zit er een maximum aan het aantal abonnees en mails dat je per maand kunt versturen. Ook is de ondersteuning vanuit de email marketing software provider meestal beperkt. 

Wanneer je zeker weet dat de beperkingen van de gratis software voor jouw onderneming geen problemen opleveren. Kijk hierbij ook naar de langere termijn, of kies voor gratis email marketing software die je kunt uitbreiden naar betaalde varianten wanneer je dat nodig hebt. Onder andere HubSpot, MailerLite en Mailchimp bieden deze mogelijkheid. 

Dat hangt af van waar je naar op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld met meer dan alleen email marketing aan de slag? Dan zijn de gratis varianten van HubSpot en MailerLite interessant. Die bieden ook andere marketing tools en je schaalt makkelijk op naar een betaalde variant als je uitgebreidere functionaliteiten nodig hebt.

Email marketing software gratis uitproberen?

Start jouw gratis maand met Constant Contact!