Projectmanagement tools vergelijken (2022)

Projectmanagement tools helpen je om gemakkelijk een project van A tot Z uit te stippelen en voorkomt onnodig werk als veel mailverkeer of vergaderingen. Met veel integratiemogelijkheden voor andere apps kun je in veel gevallen alles binnen deze software doen.

In dit artikel gaan we de Monday, Wrike en Asana projectmanagement tools vergelijken, het nut van projectmanagement tools uiteenzetten en dieper ingaan op de functies van projectmanagement tools.

projectmanagement tools vergelijken

Meteen projectmanagement tools vergelijken? Klik op de oranje knop om meteen te beginnen!

Projectmanagement tools in het kort

Voordat we de projectmanagement tools vergelijken, is het natuurlijk handig om te weten wat projectmanagement tools zijn. 

Projectmanagement tools zijn software welke je helpen om alles rondom een project te managen. Dit gaat dus om onder andere de taakverdeling, budgetbepaling, tijdlijn, interne communcatie en projectvoortgang.

Ook na een project zijn projectmanagement tools erg handig. Je kunt bepaalde probleemvlakken en valkuilen identificeren en hierop voor het volgende project schakelen. 

Je kunt terug zien waar je teveel van je budget in hebt gestoken of juist te weinig, of de ingeschatte tijdsduur te ver afwijkt van de tijd die het daadwerkelijk heeft gekost en de reden hiervan identificeren.

Al met al worden projectmanagement tools steeds belangrijker voor bedrijven. Zeker met de thuiswerkcultuur die de coronapandemie met zich mee heeft gebracht, is een centraal programma waar je zowel het projectverloop als interne communicatie kunt inzien van onschatbare waarde.

Geen projectmanagement tools vergelijken maar gelijk aan de slag? Probeer dan Monday gratis en ontdek hoe efficiënt je een project kunt managen!

Waarom kiezen voor projectmanagement tools?

Projectmanagement tools kunnen je project op een efficiënte manier in goede banen leiden. Als je als projectmanager het rendement uit je teamleden wilt verhogen en zoekt naar mogelijke manieren om dit te verwezenlijken, dan zijn projectmanagement tools zeker het over wegen waard.

Projectmanagement tools vergelijken

Daarnaast scheelt het voor de projectmanager zelf ook zeer veel als bijna alle zaken in één programma kunnen worden geregeld. Zoeken naar mails en berichten uit communicatie software als Teams of Slack neemt vaak een hoop tijd in. 

Via projectmanagement tools kun je deze software integreren in de projectmanagement tool en zo alles handig op één plek hebben.

Zo heeft projectmanagement software in de IT-sector gezorgd voor grote stappen in efficiëntie. Daarnaast bieden de meeste projectmanagement tools ook gratis trials aan en in sommige gevallen ook gratis versies voor kleinere en start-up bedrijven.

Projectmanagement tools vergelijken: Aandachtspunten

Door de toenemende populariteit van thuiswerken, is ook de vraag naar projectmanagement tools flink toegenomen. Bedrijven zoeken naar mogelijkheden om de efficiëntie vanuit huis te optimaliseren en projectmanagement tools zijn hiervan een belangrijk onderdeel.

Als resultaat hiervan zijn er een groot aantal projectmanagement tools op de markt. Dan is een artikel over projectmanagement tools vergelijken erg handig. 

Door het groot aantal aanbieders van projectmanagement tools, kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Hieronder zetten we een aantal essentiële functionaliteiten uiteen waar je zeker op moet letten wanneer je aan het projectmanagement tools vergelijken bent.

wrike logo

Op zoek naar een gebruiksvriendelijke tool voor je projecten?

Wrike is perfect voor beginnende bedrijven dankzij de gratis versie en simpliciteit van het gebruiksinterface

1.Planningsmogelijkheden

Alles  begint natuurlijk met de planning. Zonder een goede planning kan een project al snel fout gaan. Met projectmanagement tools kun je op een overzichtelijke manier je planning maken. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een planning in de vorm van een Gantt chart maken. Projectmanagement tools vergelijken begint dus bij het bepalen of de planningsmogelijkheden binnen de projectmanagement tool naar wens is.

Uiteraard bieden veel projectmanagement tools ook de mogelijkheid om de software op maat af te stemmen op jouw wensen, maar het makkelijkst (en goedkoopst!) is natuurlijk een projectmanagement tool die jou aanspreekt op zowel interface en planningsmogelijkheden.

2. Taken toewijzen

Een ander belangrijk aspect waar je op moet letten tijdens het projectmanagement tools vergelijken, is hoe je taken kunt toewijzen. Vooral voor grotere teams is het van belang dat je een duidelijke taakverdeling hebt en dit ook kunt toepassen in de projectmanagement tool van jouw keuze. 

Zo kun je bij veel projectmanagement tool de verwachte tijdsduur aangeven, wie er verantwoordelijk zijn voor de taak en eventuele notes toevoegen waar je teamleden op moeten letten.

3. Communicatie

Projectmanagement tools bieden veelal integraties met veelgebruikte software. Dit kunnen marketing-programma’s zijn, maar ook communicatieprogramma’s, zoals Outlook of Microsoft Teams. Zo heb je al het mail- en chatverkeer in één programma en hoef je niet alles bij elkaar te zoeken. 

Het vergemakkelijken van de communicatie voorkomt miscommunicatie. Zo voorkom je fouten die makkelijk voorkomen kunnen worden met een goede projectmanagement tool. 

4. Rapportages

Met rapportages kun je de rest van het bedrijf inlichten van je werkzaamheden. Ook zullen veel projectleiders het verloop en resultaat van hun project moeten presenteren aan management. 

Als je aan het projectmanagement tools vergelijken bent, is het dus handig om te weten of een tool dit gemakkelijk maakt voor je. Zo zijn er tools die templates leveren en een rapportage voor je kunnen generen op het gebied van budget, time tracking en de status van het project.

Aan het eind van het project kun je via rapportages ook gemakkelijk verbeterpunten identificeren en kun je hiermee rekening houden voor toekomstige projecten.

5. Budget

Het managen van een projectbudget is één van de lastigste dingen waar een projectmanager zich mee bezighoudt. Het is dus altijd fijn als er software is dat dit vergemakkelijkt. 

Zo bevatten projectmanagement tools tegenwoordig budget tracking software, waarbij de tool nauwkeurig bijhoudt waar het budget naartoe gaat en wat de financiële situatie is. Zo ben je tijdig voorbereid wanneer je over je budget dreigt te gaan.

6. Tijdregistratie

De meeste projecten gebeuren op uurbasis, dus is het belangrijk om je tijdregistratie goed op orde te hebben. Ook kun je hieraan zien of bepaalde opdrachten meer tijd nodig hebben, of juist minder, zodat je een goede inschatting kan maken of je de deadline gaat halen of niet. 

Ook kun je bij veel projectmanagement tools een overzicht van de gemaakte uren per teamlid toevoegen aan de projectfactuur, zodat de klant precies weet waarvoor er betaald wordt.

Weet je genoeg en wil je een projectmanagement tool gratis testen? Probeer dan Asana, één van onze aanbevolen aanbieders!

Projectmanagement tools vergelijken

Nu je weet waarom een projectmanagement tool een positieve invloed kan hebben op je bedrijf en waar je op moet letten. Zullen we onze favoriete projectmanagement tools vergelijken. 

Met deze drie tools kan je haast niet fout gaan, maar toch zijn er een aantal verschillen tussen deze tools waardoor je de ene over de andere kan verkiezen voor jouw bedrijf.

projectbeheer

Onze ervaring

5/5

1. Monday.com

Monday is erg bekend op de projectmanagement tool markt. Het bedrijf scoort goed op reviews en biedt ook een optie om de software geheel op jouw bedrijf af te stemmen. Je kunt de tool twee weken gratis uitproberen. Monday biedt een aantal handige tools, zoals het aanmaken van Gantt charts en Kanban boards. 

Het platform is geschikt voor zowel simpele als ingewikkelde projecten en biedt hierin veel flexibliteit. Monday richt zich vooral op het visueel aantrekkelijk maken van data, zodat je in een prettige omgeving je project kan regelen. 

Dit lijkt misschien alsof het een bijzaak is, maar een visueel prettige omgeving om in te werken voegt zeker toe aan de productiviteit van zowel de projectmanager als de teamleden. Het goedkoopste abonnement is al beschikbaar vanaf €8,- per gebruiker per maand. Wat ook prettig is, is de koppeling met verschillende boekhoudingssoftware

beste projectmanagement tools asana

Onze ervaring

4/5

2. Asana

Asana is nog een grote speler op de projectmanagement software markt. Deze tool richt zich op het zo simpel mogelijk maken van projectmanagement. 

Het heeft een zeer gebruiksvriendelijk interface en zorgt ervoor dat je te allen tijde de rode lijn kunt bijhouden. Waar Monday zich wat meer richt op details die zichtbaar zijn op het eerste gezicht, wilt Asana het op de oppervlakte simpel houden.

Asana biedt wel een stuk meer integraties met andere software. Alhoewel Monday de meeste grote software-integraties ook bezit, heb je een grotere kans dat je bij Asana de meeste programma’s kunt integreren in de software.

Bij Asana kun je naast een Free trial ook gebruik maken van een gratis versie voor maximaal 15 personen. De andere prijsmodellen zitten wel in een iets hogere prijsklasse dan bij Monday.

wrike logo

Onze ervaring

4/5

3. Wrike

Wrike biedt een minimalistisch projectmanagement platform met verrassend veel mogelijkheden. Het interface is zeer gebruiksvriendelijk en het dashboard is volledig aan te passen aan jouw wensen. 

Wrike biedt ook een handige rapportage tool, waarbij je rapportages kunt generen over de wekelijkse status van je project, taken die over de deadline zijn gegaan, taken die nog gedaan moeten worden en de tijd die deze week gespendeerd is aan het project.

Ook Wrike biedt een gratis trial én een gratis versie aan. Deze gratis versie is echter wel gelimiteerd tot slechts 5 personen. Een nadeel van Wrike is wel dat het lijkt alsof de website nog niet helemaal is afgesteld op de Europese markt, de prijzen staan ook voor de Nederlandse versie van de website op de dollar.

 Daarentegen is het omgerekend wel goedkoper dan Asana, die de duurste uit onze 3 geselecteerde projectmanagement-software is.

 

Projectmanagement tools vergelijken - Veelgestelde vragen

Een fijne bijkomstigheid in de wereld van bedrijfssoftware is de transparantie wanneer het gaat om pricing. 

Zo kun je gemakkelijk via de oranje knoppen in dit artikel op de webpagina komen waar je de tarieven kunt bekijken. Voor alle drie de aanbieders kun je bovenaan op de pagina doorklikken naar de tarieven.

Dat ligt er zeer aan in welke situatie je bedrijf verkeert. Voor kleinere bedrijven of start-ups kunnen de gratis versies van Wrike en Asana je al een stuk op weg helpen.

Voor de middelgrote komt Monday.com wel wat goedkoper uit. Voor de grotere bedrijven die de software op hun bedrijf willen afstemmen ligt dit in zijn geheel aan de wensen van jij als klant. Het is dus moeilijk te zeggen wat het beste projectmanagement systeem is aangezien dit afhangt van een aantal variabelen.

Zowel Monday, Wrike en Asana bieden ook maandelijks opzegbare contracten.

Deze zijn wel een stuk duurder per maand, maar is een verstandige optie als je bijvoorbeeld slechts een aantal maanden projectmanagement software nodig hebt of als je nog bezig bent met projectmanagement tools vergelijken.

Zo kun je de software testen in kleinere projecten, zodat je weet welk programma het beste bij jouw werkwijze past.

Projectmanagement tools vergelijken: Conclusie

Projectmanagement tools vergelijken is voor veel mensen nog een lastige klus. Je moet weten wat je precies wilt van projectmanagement software en of het interface en werkwijze van de tool past bij het bedrijf. 

Gelukkig is er genoeg keuze op de markt en zit de perfecte projectmanagement tool voor jouw bedrijf er zeker bij. Kijk altijd goed welke functionaliteiten jouw organisatie nodig heeft.

Wrike, Asana en Monday zijn alle drie uitstekende projectmanagement tools en bieden je overzichtelijkheid, integraties met apps als Teams en Outlook, eenvoudige rapportages en mogelijkheden om je project van A tot Z in te plannen. Ook nog geïnteresseerd in het automatiseren van je boekhouding? Lees dan ons handige artikel hierover. 

Starten met het gebruiksvriendelijke platform van Monday?

Maak gratis een account aan bij Monday en begin je trial!

Overige projectmanagement informatie