Prince2 projectmanagement | De beste tools (2022)

Prince 2, of Prince II, staat voor Projects In Controlled Environments 2. Het is een methodiek voor projectmanagement met haar roots in het Verenigd Koninkrijk. Met Prince2 projectmanagement zorgt men voor een gestructureerde aanpak van projecten via verschillende kenmerken.

In dit artikel gaan we verder in over Prince2 projectmanagement, de methodiek van Prince2 en vertellen we je meer over verschillende project management software.

Wat is prince2 projectmanagement

Meteen beginnen met het vergelijken van de beste project management software? Klik op de button!

Wat is Prince2 projectmanagement?

Zoals eerder vermeld staat Prince 2 / Prince II voor de 2e versie van Projects in Controlled Environments. Deze Prince2 projectmanagement methode is bedoeld voor het management, bestuur en organisatie van een project en is ooit bedacht door een overheidsorganisatie van het Verenigd Koningrijk, namelijk de Office of Government Commerce (OGC).

De prince2 projectmanagement methode werd ontwikkeld voor projecten binnen de sector IT. Echter kan de Prince II methode gebruikt worden voor alle verschillende soorten en maten projecten, ook buiten de ICT.

Het prince2 foundation niveau is de eerste stap van de Prince2 project management opleiding. Met Prince2 foundation leer je de basis van Prince II, zoals de principes, thema’s en processen waar we later in dit artikel op in gaan. Na Prince2 foundation heb je ook nog een practicioner niveau.

Ben jij op zoek naar een goed projectmanagement tool? Monday.com is één van onze aanraders op het gebied van PM-software. Probeer het nu!

Project management software

Met een project management tool haal je veel moeilijkheden weg tijdens het managen van een bepaald project. Het is een plek waar je deadlines, taakverdeling en voortgang kunt opslaan en beheren.

Niet alleen een project manager, maar het gehele projectteam heeft gemakkelijk overzicht in de taken, planning en eventuele wijzigingen. Hierdoor voorkom je miscommunicatie en begeleid je gemakkelijker een succesvol project.

Bekende manieren van projectmanagement die worden gebruikt in combinatie met dergelijke software zijn bijvoorbeeld Prince2 projectmanagement en Agile.

Meer weten over het kiezen van de juiste bedrijfssoftware? Lees dan ons artikel over het kiezen van de beste bedrijfssoftware in 2022!

Onze aanbevelingen:

Prince2 methode

De Prince2 methode kenmerkt zich met het getal 7. Er zijn namelijk 7 principes, 7 thema’s en 7 processen binnen de Prince2 projectmanagement-methodiek. Deze 3 dingen fungeren samen als het wiel van Prince II-projectmanagement. Hieronder gaan we ze voor je langs.

De 7 principes

1. Constante zakelijke rechtvaardiging

Het eerste principe gaat over realiseren van de doelen. De rede voor het project moet vanuit een zakelijk oogpunt valide worden geacht. Voorkom dat er onnodig lang wordt doorgegaan met het project als er geen gewenste resultaten meer te behalen zijn.

2. Leer van ervaringen

Projectteams moeten leren van hun fouten, en de goede dingen herhalen. Voor toekomstige projecten worden ervaringen in een logboek gezet.

3. Definieer de rollen en verantwoordelijkheden

Iedereen binnen een projectteam heeft een rol met eigen taken en verantwoordelijkheden.

4. Project opdelen in beheersbare stadia

Zorg voor duidelijke en beheersbare fase binnen het project. Gebruik go/no-go momenten om te bepalen of het project op de goede koers loopt. Het opdelen in management fases zorgt voor minder verspilling van resources.

5. Escaleer alleen bij uitzondering

Bepaal vooraf de grenzen (toleranties) van de kenmerken van het project, zoals kosten, tijd etc. Alleen bij het overschrijden van deze grenzen is escalatie nodig. Een goed gemanaged project heeft weinig escalatie nodig.

6. Plan en stuur op het product

Kwaliteit van het product of dienst staat bovenaan. Werk en stuur op de behoefte van de klant.

7. Schaal de Prince2 methode waar nodig

De Prince2 methode is uitgebreid. Elk project is anders en vergt andere manieren van werken. Schaal daarom de Prince2 projectmanagement methode op of af op basis van het project waar aan gewerkt wordt.

De 7 thema's

1. Business Case

Dit is de link met de zakelijke rechtvaardiging. In de business case staat de scope van het project. Ook vind je de zin en haalbaarheid van het project. Pas de business case aan wanneer nodig.

2. Kwaliteit

Hier zien we de link met het plannen en sturen op het product. Van tevoren wordt de vereiste kwaliteit van het product gedefinieerd. Deze wordt getest en hierop kan weer gestuurd worden.

3. Organisatie

Het 3e thema brengt het definiëren van rollen en verantwoordelijkheden in praktijk.

4. Plan

Maak een plan over hoe de doelen behaald worden. Denk hierbij aan tijdsplanning, kosten en productbeschrijvingen.

5. Risico’s

Breng de risico’s in kaart. Het is belangrijk de risico’s van een project op te sporen en te managen. Risico’s kunnen niet altijd compleet worden tegengegaan. Daarom kiest men vaak voor risicovermindering. Het kan bijvoorbeeld ook handig zijn om uitwijkscenario’s op te stellen.

6. Veranderingen

Projecten kunnen veranderen. Dit 6e thema gaat dus over hoe dergelijke wijzigingen worden gemanaged. Bespreek de veranderingen, want ze zijn bijna onvermijdelijk binnen een project.

7. Voortgang

Het laatste thema gaat over het monitoren van de vooruitgang. Het is belangrijk dat hoger management regelmatig worden geïnformeerd over de vooruitgang van het project.

De 7 processen

1. Opstarten van een project
2. Project initiatie
3. Sturing van een project
4. Controle van een stadium
5. Beheersen van een stadiumovergang
6. Beheersing van de productrealisatie
7. Aflsuiten van een project

Hieronder zie je het procesmodel van Prince2 projectmanagement. In het model zie je hoe de verschillende processen zich met elkaar verhouden. Sommige processen lopen continu door, zoals controle en beheersing. Andere processen zijn worden één keer doorgelopen.

Op zoek naar een goede PM software?

projectbeheer

Monday.com is onze aanbeveling op het gebied van projectmanagement.

Het procesmodel van Prince2 projectmanagement

De beste project management tools

We hebben de 3 beste project management tools voor je op een rij gezet! Meer weten? Bekijk ons artikel over de beste project management tools!

projectbeheer

Onze ervaring

5/5

1. Monday.com

Van de onderstaande drie aanbevolen project management software bied monday.com als enige geen gratis basispakket. 

Daarintegen is het wel de goedkoopste van de drie wanneer je besluit voor een goede software te betalen. Ook heb je de mogelijkheid om het platform 14 dagen uit te proberen via onze link.

Monday.com biedt alles wat je van een PM-software mag verwachten. Overzicht, planning, Gannt charts, Kanban boards, noem het maar op. Ook kun je gebruik maken van verschillende projecttemplates.

Wacht niet langer en maak een nieuw account aan op monday.com om het uit te proberen!

Wrike logo

Onze ervaring

4/5

2. Wrike

Wrike is populaire applicatie voor samenwerking aan projecten en bovendien makkelijk in gebruik. Wrike staat hoog in wanneer het gaat om analyse door de ingebouwde tools. 

Een mooie feature die Wrike bijvoorbeeld heeft ontwikkeld is een manier om werkzaamheden te vlaggen wanneer het systeem denkt dat ze een risico hebben om achter te lopen.

Wrike heeft verschillende plannen beschikbaar voor een goede prijs. Ook hier kun je beginnen met een proefperiode van 14 dagen voordat je betaald voor het gebruik van het platform.

scrum tools logo asana

Onze ervaring

4/5

3. Asana

Asana is de duurste van de genoende software, maar niet minder goed in gebruik. Asana is een flexibel, snel en modern ontworpen software voor projectmanagement. 

Door de tijdlijn in Asana heb je gemakkelijk de voortuigang van je projecten in het vizier. Ook Asana bied mooie templates voor specifieke projecten.

Asana is echter minder geschikt voor grafisch intensieve projecten, en mist ook een goed budget- en kostentracker. Dit zijn dingen die je bij meer uitgebreide platforms wel vaak terug ziet.

 

Prince2: Veelgestelde vragen

Kleine bedrijven met weinig kapitaal zullen zich beter thuis voelen bij Asana of Wrike, die een gratis basisplan aanbieden voor kleinere projectgroepen. Echter zal Monday.com het meest voordelig zijn als het gaat om betaalde plannen voor project management tools.

Projecten kunnen onoverzichtelijk worden, vooral als je binnen een bedrijf met veel personen grote projecten moet starten en begeleiden. Een project management tool kan je helpen om het overzicht te bewaren.

Daarnaast heeft een dergelijk platform verschillende handige features en templates beschikbaar die projectmanagement niet alleen handig maar ook nog leuk kunnen maken!

Er zijn verschillende opties beschikbaar als je een goede tool zoekt om bijvoorbeeld te starten met Prince2 projectmanagement! De grootte van je bedrijf is vaak een doorslaggevende factor hierin.

Kleine bedrijven hebben niet zo veel features en toegang nodig om hun projecten in goede banen te leiden. Grotere bedrijven zijn vaak gebaat bij een goed betaald platform met veel features.

Kijk daarom zelf goed welke bij jou past. Voor kleinere bedrijven raden wij Asana en Wrike aan, grotere bedrijven kunnen beter terecht bij Monday.com.

Prince2 projectmanagement: Conclusie

Met Prince2 projectmanagement kun je dus elk project, groot of klein, gestructureerd aanpakken door middel van de Prince2 methode. Het gebruiken van de verschillende principes, thema’s en processen van Prince II is hier de cruciale factor.

Prince 2 / Prince II kent zijn oorsprong uit het Verenigd Koninkrijk, waar het van origine ontwikkeld werd voor het structureren van projecten binnen de ICT-sector. Tegenwoordig is Prince2 projectmanagement uitgegroeid tot een wereldwijd bekende methode.

Wil jij graag Prince2 projectmanagement toepassen, maar weet je nog niet hoe je gestructureerd kunt beginnen? Kijk dan naar één van onze aanbevolen project management software. Via een dergelijke software kan je snel en gemakkelijk aan de gang met de Prince2 methode op de meeste efficiënte manier. Op zoek naar andere projectmanagementsoftware zoals scrum tools? Bekijk ons handige artikel!

Starten met een goede project management software?

Maak een account bij Monday.com en begin direct met het realiseren van je Prince2 projectmanagement plannen!
Tip