Scrum Tools | De beste online scrum tools van 2022!

Op zoek naar een nieuwe manier van project plannen? Scrum tools kunnen hiervoor een oplossing bieden. Met scrum tools schrijf je minder plannen en werk je als één team naar een gezamenlijk doel. 

Aanvankelijk was het gebruik van scrum vooral populair in de IT-sector, maar tegenwoordig kiezen steeds meer projectmanagers voor deze werkwijze.

scrum tools top

Vergelijk de verschillende scrum tools en ontdek welke het beste bij jouw bedrijf past!

Wat zijn Scrum tools?

Scrum tools zijn software die de mogelijkheid bieden om via de scrum ontwikkelmethode producten te maken. Deze werkwijze kwam origineel vanuit software ontwikkeling, maar is inmiddels overgeslagen op andere productontwikkeling branches. 

De term scrum is afkomstig uit de rugbysport, waar je als team samen probeert de wedstrijd te winnen door in te zetten op ieders kracht.

In een scrum team heb je drie gedefinieerde rollen: de product owner of opdrachtgever, het team van 5 tot 9 professionals die elk een duidelijke specialisatie hebben, en de scrum master die het proces volledig begeleidt.

Het doel is om in korte tijd (1 tot 4 weken) een product of een stuk software op te leveren. Dit is mogelijk door tijd te besparen op het gebied van vergaderingen en plannen schrijven en meteen te beginnen met het project zelf in korte sprints. Je krijgt actief feedback, waardoor een eindevaluatie onnodig is. Meer weten over projectplanning? Lees ons handige artikel!

Weet je genoeg van Scrum en wil je beginnen met een van onze aanbevolen tools aanbieders? Probeer dan gratis Monday!

Waarom kiezen voor scrum tools?

Scrum behoort tot de zogenaamde agile frameworks. Een agile framework betekent simpelweg een flexibele werkwijze. Je speelt in op trends en je krijgt constante feedback waarop je je resultaat kan aanpassen. Scrum tools brengen dus een aantal voordelen met zich mee:

Hoe werkt scrum?

Zoals eerder aangegeven bestaat het scrum team uit drie duidelijke rollen: de product owner, scrum master en development team.

De product owner functioneert als link tussen de klant/aandeelhouders en het team zelf. Welke aspecten van het project prioriteit hebben wordt vastgelegd en dit wordt overlegt met het team. 

Er wordt een tijdsinschatting gemaakt van de lijst van taken of ‘User Story’. Hierbij geeft elk lid van het team hun input om een accurate tijdlijn te maken.

De scrum master regelt het proces en begint elke werkdag met een ‘Daily Scrum’ meeting, die maximaal 15 minuten duurt. Het team bestaat uiteraard uit de uitvoerende professionals, die elk een gedefinieerde taak hebben in het proces en weten wat ze moeten doen en wat de verwachte tijdsduur is.

Scrum tools bieden een platform om constante feedback en vlotte communicatie aan te bieden. Iedereen kan de voortgang zien van elk aspect van het project. Zo houdt iedereen het overzicht en kan er geschakeld worden waar nodig is. 

Met scrum boards die geïntegreerd zijn in veel projectmanagement software, kun je de sprints van je scrum proces duidelijk categoriseren en overzichtelijk neerzetten. Het team weet wat er moet gebeuren in de sprint wat de efficiëntie bevordert.

Beginnen met scrum tools om je agile projectmanagement te optimaliseren? Probeer Asana gratis en maak je eigen scrum board!

Scrum tools vergelijken

scrum tools monday logo

Onze ervaring

5/5

1. Monday.com

Monday is projectmanagement software waarbij je gemakkelijk scrum boards kunt aanmaken en in sprints kunt opdelen. Met een scrum tool als Monday kun je naast de daily scrum je geheel richten op jouw deel van het project. Als projectleider wordt alles overzichtelijk bijgehouden en weet je hoe ver elk teamlid is.

Ook kun je programma’s als Teams en Slack integreren in het systeem, wat voor thuiswerkers erg handig is wanneer er toch nog overleg nodig is. Benieuwd naar de tarieven voor Monday? Klik op de oranje knop!

scrum tools logo asana

Onze ervaring

4/5

2. Asana

Ook Asana biedt agile frameworks als scrum mogelijkheden. Dankzij de templates die Asana aanbiedt kun je gemakkelijk een Sprint planning opzetten en ook scrum boards aanmaken. Bij Asana heb je daarnaast de mogelijkheid om de gratis versie te gebruiken, die je tot maximaal 15 personen onbeperkt kunt gebruiken. De andere tarieven liggen echter wel wat hoger dan Monday en Wrike. Deze kun je gemakkelijk via de oranje knop inzien.

wrike logo scrum tools

Onze ervaring

4/5

3. Wrike

Wrike is een zeer gebruiksvriendelijke projectmanagement software inclusief scrum tools. Met het scrum board dat geïntegreerd is in Wrike, kun je de voortgang nauwkeurig meten en ook visueel presenteren voor de rest van je team.

Wrike heeft daarnaast een gratis versie voor 5 personen of minder, dus voor kleinere projecten kun je gratis gebruik maken van deze scrum tool. Echter zul je voor de grotere projecten bij Wrike een ander abonnement moeten nemen. Via de oranje knop kun je de tarieven van Wrike bekijken.

 

Scrum tools - Veelgestelde vragen

Dat is zeker mogelijk, maar scrum tools maken het dusdanig gemakkelijk dat het voor veel team toch waard is om een abonnement te nemen. Vooral in deze tijd van thuiswerken kunnen scrum tools de benodigde video calls sterk beperken en zo zelfs tijdens deze periode de efficiëntie maximaliseren.

Dit is helaas subjectief en hierover kunnen we geen definitief antwoord geven. Wel is het aangeraden om eerst gebruik te maken van de gratis trials of gratis versies die de ontwikkelaars van scrum tools aanbieden. Zo kun je zonder kosten zelf verkennen welk platform voor jouw team het beste werkt.

Jazeker, de goedkoopste abonnementen zijn natuurlijk jaarlijks, maar er is ook een mogelijkheid om een maandelijks opzegbaar abonnement te kopen. Hier zit je dus niet het hele jaar aan vast en is handig als je weet dat je enkel om de zoveel maanden kleine projecten hebt waarbij scrum tools benodigd zijn.

Scrum tools - Conclusie

Scrum tools kan je scrum team naar het volgende niveau tillen wanneer het gaat om efficiëntie. Met ondersteunende tools kunnen de teamleden nog effectiever te werk en zijn er minder contactmomenten nodig. 

Ook kun je met scrum tools de constante feedback optimaliseren door notes toe te voegen aan taken en kun je ook snel schakelen wanneer je in tijdsproblemen komt dankzij de voortgangsbalk. Meer lezen over projectmanagement tools? Lees ons handige artikel hierover!

Beginnen met een eenvoudige scrum tool?

Wrike is zeer gebruiksvriendelijk en één van onze aanraders!