ZZP Projectmanagement | De beste tools voor ZZP Projectmanagers (2022)

Lopen jouw projecten uit de klauwen of lukt het niet om het overzicht te bewaren en kun je wel een extra paar handen gebruiken binnen het bedrijf? Dan is ZZP projectmanagement software en het inzetten van een project manager een goede oplossing. 

Een software pakket voor de ZZp’er of freelancer project management biedt ondersteuning om bepaalde taken voor een bepaalde periode over te nemen. Zo creëer je rust en overzicht. 

beste online boekhoudprogramma

Overweeg je ZZP Projectmanagement en wil je alvast de best projectmanagement tools vergelijken? Klik dan op de oranje knop!

In dit artikel behandelen we alles over ZZP projectmanagement software voor je, van een goede ZZP projectmanager tot de beste projectmanagement tools die deze extra pion kan inzetten om succesvol een bedrijfsproject af te ronden.

Inhoudsopgave

Wat is ZZP projectmanagement software?

ZZP project management software is in feite hetzelfde als standaard project management software. Het verschil is dat een zzp project management software wordt ingezet om ad-hoc één of meerdere projecten voor te bereiden, te plannen, organiseren en managen. Ook facturatie kan erg belangrijk zijn voor ZZP’ers, dus is een integratie met een goede tool erg belangrijk.

ZZP projectmanagement software biedt een helpende hand wanneer je het overzicht dreigt te verliezen en voorkomt dat je een freelancer hoeft in te huren. Het helpt je voorrang te geven aan wat echt belangrijk is en ondersteunt bij lastige taken en de communicatie met klanten. Ook heeft veel ZZP projectmanagement software andere tools geïntegreerd, zoals bijvoorbeeld een boekhoudprogramma of online meeting software als Microsoft Teams.

Om als gebruiker ZZP projectmanager programma’s samen te vatten: meer resultaten en minder ruis! 

Heb jij een beeld bij ZZP projectmanagement software en overweeg je ook gebruik te gaan maken van projectmanagement tools? Kijk dan eens op projectmanagement platform Monday.com!

Twee soorten ZZP projectmanagement software

Er zijn verschillende ZZP projectmanager tools en software op de markt. De verschillen in functies en kosten tussen de commerciële aanbieders behandelen we hieronder, maar eerst benoemen we de twee verschillende typen projectmanagement software.

Open source projectmanagement software

Diverse project management tools

Bij open source software heb je als gebruiker en ZZP projectmanager niet alleen een licentie voor het gebruik van de software, maar kun je deze zelf ook aanpassen. Door de broncode openbaar te maken kun je deze zelf bekijken en verbeteren. Uiteraard kost dit tijd en energie, en vergt het bovendien kennis op dit gebied. We raden deze dan ook niet aan voor de reguliere gebruiker.

Software as service (SaaS) projectmanagement software

SaaS ZZP projectmanagement software zijn tools en programma’s die als online dienst worden aangeboden. Dit is gestroomlijnde software, klaar voor gebruik die je direct eenvoudig en snel kunt inzetten als ZZP projectmanager om één of meerdere projecten te beheren. 

Je beheert deze software volledig online via een desktop of (mobiele) applicatie en organiseert de projecten dus vanuit je luie stoel. Het grote voordeel van dit type software is dat je betaald voor een dienst die daarmee ook up-to-date wordt gehouden met de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van projectmanagement. 

Kosten ZZP projectmanagement software

Wat ZZP projectmanagement software kost hangt van verschillende factoren af. Net zoals er verschillen zijn in de functies, toepassingen en integraties wisselen ook de kosten van gebruik. De ene ZZP projectmanagement software rekent daarvoor een eenmalig bedrag voor een licentie, maar de meesten werken met tarieven op maand- of jaarbasis. 

Vaak wordt er ook een gratis variant van de software aangeboden met soms heel uitgebreide functionaliteiten. Er zitten doorgaans wel beperkingen aan deze gratis opties, zo kan het aantal projecten/gebruikers bijvoorbeeld beperkt zijn, zijn niet altijd alle functies beschikbaar of is er sprake van ‘slechts’ een gratis proefperiode.

De prijzen van de door ons aangeraden ZZP projectmanagement software beginnen vanaf slechts een paar euro voor een licentie tot een bedrag van enkele tientjes per maand. Ook bieden veel een gratis optie aan, welke desgewenst kan worden uitgebreid naar betaald. 

Tips voor het kiezen van een freelancer project management tool

Tip 1: Details project

Het is belangrijk om de details van het project duidelijk te hebben voordat je ZZP projectmanagement software aanschaft of op een andere manier gebruik gaat maken van projectmanagement hulpmiddel. Vraag jezelf af waarom je de software wilt kopen en wat je verwacht wat voor functionaliteiten het programma heeft.

Bij wat voor project ga je gebruik maken van de ZZP projectmanagement software en waarom heeft dit project prioriteit? Hoe meer informatie jij hebt, hoe beter je de juiste software kunt uitkiezen die daarbij past.

Tip 2: Plan vooruit

Plan vooruit zodat je voorbereid bent en de tijd hebt om de verschillende ZZP projectmanagers uit te proberen en testen. Zo weet je welke het beste bij je past en kun je vlot aan de slag wanneer je hem daadwerkelijk gaat gebruiken.

Door vooruit te plannen en te kijken wat voor projectmanagement tool er precies nodig is kun je al van tevoren geschikte software selecteren, tegen het voor jou meest gunstige tarief en met precies de functionaliteiten waaraan jij op dat moment behoefte hebt, zoals een boekhoudprogramma ZZP of integratie voor salesprogramma’s. 

Tip 3: Weet wat je niet wilt

Door te weten wat je niet wilt als freelancer project management kun je effectiever de juiste software selecteren en voorkom je in een situatie waarbij de druk hoog is of de tijd beperkt software aan te schaffen die voor meer problemen gaan zorgen dan er opgelost gaan worden, en dat terwijl de tools het leven juist makkelijker moeten maken!

Goedkoop is hierbij ook niet altijd voordelig, een match met het project en de deelnemers binnen het project – en dit kunnen ook klanten zijn – levert meer praktisch voordeel op. Meer over de beste projectmanagement tools lees je in dit artikel, of bekijk de korte vergelijking hieronder. 

De beste ZZP projectmanagement software

projectbeheer

Onze ervaring

5/5

1. Monday.com

Monday.com is een betaalbaar en tegelijk één van de betere project management tools die je gaat vinden. Makkelijk in gebruik, en duidelijk vormgegeven.  Daarnaast is Monday eenvoudig te implementeren bij alle teamleden in de organisatie.

Deze projectmanagement tool is niet duur, en valt 2 weken kosteloos te testen. Hierna is Monday beschikbaar vanaf €8 euro per maand voor haar tools om succesvol een project te managen.

Wrike logo

Onze ervaring

4/5

2. Wrike

Wrike heeft grote namen als Siemens, Porsche, Swarovski en AirBnB in haar klantenbestand. Hier maak je gebruik van gratis functies voor projectmanagement. Een groot voordeel van Wrike is de uitstekende integratie met tal van andere software en platformen als HubSpot, Facebook, Outlook en Twitter.

projectmanagement tool

Onze ervaring

4/5

3. Teamleader

Tienduizenden (Nederlandse) ondernemers en ZZP’ers maken gebruik van Teamleader als projectmanagement tool. Teamleader is ideaal wanneer je actief bent in de verkoop, veel factureert en heeft een koppeling voor eenvoudig boekhouden.

Van online marketeer, grafisch vormgever tot timmerman, bij Teamleader ben je aan het goede adres. De kosten van Teamleader worden daarbij per maand berekend en liggen op een hoger niveau dan die van een aantal concurrenten.

scrum tools logo asana

Onze ervaring

4/5

4. Asana

Last but not least is Asana! Ook de software van Asana blinkt uit in het efficiënter maken van projectmanagement voor grote en kleinere organisaties. De gratis variant is daarbij geschikt voor projecten tot 15 gebruikers, en tegen een prima tarief krijg je toegang tot grotere projecten en meer functies van het platform. 

Astana is wat duurder dan Monday.com, maar de betaalde abonnementen vanaf 15 gebruikers zijn gunstig geprijsd. Je krijgt er met integratie voor programma’s als Salesforce, Microsoft Teams, Gmail, Mailchimp en Outlook veel voor terug.

 

Veelgestelde vragen

ZZP projectmanagement software zijn applicaties die het je makkelijker maken om een project te ondersteunen in de voorbereiding, planning, uitvoering, managen en afronding.

Dit kan nodig zijn om het overzicht te bewaren, om grip te krijgen en houden op een grootschalig project of om een specifieke tool of werkzaamheid effectief in te kunnen zetten.

Natuurlijk is het gebruik van deze software geen verplichting. Het is echter zo dat legio zelfstandigen en ondernemers gebruik maken van ZZP projectmanagers omdat het ze veel voordelen oplevert. 

Slimme integratie scheelt bijvoorbeeld tijd in de communicatie, (online) meetings, facturen of andere werkzaamheden. Er zijn tal van veelgebruikte programma’s geïntegreerd en je krijgt mogelijkheden als een boekhoudprogramma ZZP.  

Zelf gebruik maken van de beste projectmanagement tools?

Maak een account aan bij Monday en probeer de eerste periode gratis uit!