Een Social Media Plan maken?

Wanneer je het meeste wilt halen uit social media voor jouw bedrijf, is het belangrijk dat je een duidelijk social media plan opstelt. Een social media content plan kan je perspectief bieden om jouw kanaal op een structurele manier te laten groeien.

Om je hierbij te helpen zijn er ook veel hulpmiddelen beschikbaar op de markt die het volgen van een social media management plan een fluitje van een cent maken.

social media plan

Starten met het vergelijken van social media management tools om van start te gaan met jouw social media plan?

Wat is een social media plan

Een plan voor social media richt zich op een aantal stappen en is vooral gericht op de korte termijn. Je hebt waarschijnlijk ook al eens gehoord van een social media strategie. Een strategie gaat echter over een langere periode, terwijl een plan een concrete uitwerking is van je strategie voor een bepaalde campagne.

Uiteraard is de overkoepelende strategie belangrijk. Je zult dus altijd tijdens het opstellen van een social media management business plan ook de strategie in je achterhoofd moeten houden.

Gebruik een social media management tool om het meeste te halen uit je social media content plan. Probeer Constant Contact gratis!

Waar bestaat een social media plan uit?

Voordat je een social media management business plan gaat opstellen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet waar een plan uit moet bestaan. Er zijn 6 stappen die je kunt doorlopen om je strategie in goede banen te laten lijden. 

Zo weet je zeker dat je niets mist op het gebied van bijvoorbeeld doelstellingen of communicatievorm en heb je een duidelijke structuur. Hieronder zetten we stapsgewijs de onderdelen van een plan op een rijtje.

Bepaal het doel van je social media content plan

Het is uiteraard van belang dat je concreet weet wat het doel is van je social media gebruik. Wil je een bepaalde toename in volgers of engagement? Zorg ervoor dat je de doelstelling duidelijk neerzet. Zo weet je waar je naartoe kunt werken.

Wat is je boodschap?

Als je het doel van je social media gebruik hebt bepaald, kun je overgaan op het bepalen van je boodschap. In je social media strategie zul je je doelgroep al geïdentificeerd hebben. Hierop baseer je de boodschap die je wilt overbrengen aan je volgers. Probeer dit in de basis zo beknopt mogelijk te houden, zodat de boodschap makkelijk kan worden verbonden aan je social media content.

Wat voor content?

Nu zul je moeten bepalen in welke vorm je je boodschap gaat overbrengen. In de praktijk zal dit in verschillende vormen zijn, zoals social media posts, video’s of visuals. Probeer echter wel te identificeren welk medium het meest geschikt is voor welke boodschap. Als je een nieuw duurzaam kantoor wilt aankondigen, is het handiger om er een passende foto of zelfs video bij te voegen dan alleen een korte tekst.

Kanalen

Ga na op welke kanalen je wilt gaan promoten. Als je een social media management business plan opstelt, heeft het voor veel bedrijven minder nut om op sommige kanalen hevig in te zetten. LinkedIn is bijvoorbeeld een stuk aantrekkelijker voor je planning dan Facebook. Toch heb je er altijd baat bij om ook op Facebook of Instagram naamsbekendheid te creëren.

Planning

Wanneer je iets gaat posten kan veel invloed hebben op je algehele bereik en engagement. Aan de hand van een social media management tool kun je zien op welke tijdstippen je het meeste bereik en engagement hebt. Over het algemeen zijn dinsdag woensdag en vrijdag rond 1 uur goede momenten om content te plaatsen, maar dit kan sterk verschillen per doelgroep. Doe hier dus vooral onderzoek na.

Weet ook op wat voor manier je je content gaat opbouwen. Als het een campagne is om een bepaald product aan te kondigen, kun je hier bijvoorbeeld langzaam naar opbouwen om aan het einde van je campagne het product daadwerkelijk aan de markt te brengen met bijvoorbeeld een korting of flash sale.

Taakverdeling

Wanneer je in een social media marketing team zit, moet er natuurlijk structuur en een duidelijke taakverdeling aanwezig zijn. In veel social media management tools kun je taken toewijzen aan teamgenoten waardoor je een heldere structuur hebt in je plan.

Een social media management tool voor je social media strategie

Voor het succesvol uitvoeren van een social media management plan kan een social media management tool je een hoop tijd en stress besparen. Een social media management tool kan je helpen in het vooruit plannen en managen van al je social media kanalen vanuit één centraal platform.

Ook kun je assignments toewijzen aan je teamgenoten en je engagement, kanaalgroei en ook in gesprek gaan met je klanten in privé en openbare berichten.

Daarnaast is het voor grotere social media teams erg handig dat er één enkel social media account gekoppeld hoeft te worden aan de verschillende social media kanalen. Vanuit het centrale beheerders account kun je vervolgens teamgenoten rechten geven om op bepaalde kanalen te posten.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel social media management tools op de markt. Onder andere dankzij de toenemende waarde van social media marketing voor bedrijven zal dit in de toekomst alleen maar toenemen.

social media management top

Sprout Social is dé tool voor social media marketing

Met Sprout Social is het implementeren van je social media management plan een stuk makkelijker!

Je zult dus een social media management tool moeten vinden die aansluit bij jouw social media content plan. Een tool die zich alleen richt op Instagram en Pinterest heeft bijvoorbeeld niet veel  nut wanneer je social media management business plan zich voornamelijk richt op promotie via LinkedIn en Facebook.

Vervolgens zul je ook prijzen moeten vergelijken tussen de verschillende social media management software. 

Functies als taakverdelingen en geavanceerde analyses zullen de prijs van een abonnement al snel doen stijgen. Belangrijk dus om het meest voordelige pakket voor jouw plan te vinden.

Wil je enkel met regelmaat social media posts inplannen en communiceren met je klantenbase, dan hoef je geen uitgebreid pakket aan te schaffen. Voor kleinere bedrijven of ZZP’ers zijn er zelfs gratis versies met gelimiteerde mogelijkheden waardoor je jouw social media strategie gratis kunt uitvoeren via een social media tool.

Koppel de social media channels

Zodra je een abonnement hebt aangeschaft, kun je vrijwel meteen beginnen met je social media management business plan implementeren en het inplannen en plaatsen van content.

Hiervoor zul je wel de gewenste kanalen moeten koppelen aan je account. Zorg ervoor dat het account dat je koppelt volledige rechten heeft tot de bedrijfspagina die het moet beheren. Zo heb je volledige vrijheid in het plaatsen en plannen van content.

Social Media Plan

Nadat je alles gekoppeld hebt, kun je beginnen met het implementeren van je social media management plan en het verkennen van het platform. Zo haal je het maximale uit je social media management software.

Al overtuigd van de waarde van een social media management tool voor je social media management plan en wil je meteen starten? Probeer dan HubSpot gratis!

De beste systemen voor jouw social media plan

conversie email marketing

Onze ervaring

5/5

1. Constant Contact

Origineel is Constant Contact een e-mail marketing bedrijf dat zich sinds 1995 richt op online marketing. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 600.000 klanten wereldwijd en is één van de grootste online marketing softwareaanbieders ter wereld. Inmiddels heeft Constant Contact ook een social media management tool op hun platform.

Wil je dus een allround online marketing tool waar ook social media marketing deel van is om je social media business plan mee uit te voeren? Dan is Constant Contact zeker een aanrader!

beste crm hubspot

Onze ervaring

4/5

2. HubSpot

HubSpot is een compleet CRM systeem waarbij je naast je social media management business plan implementeren ook gebruik kunt maken van de projectmanagement tool en verschillende integraties met andere software als MailChimp.

Ook bij HubSpot is het dus vooral handig als je zoekt naar een CRM-systeem waarbij je ook gebruik maakt van de andere functies naast social media management.

sprout social media management tool

Onze ervaring

4/5

3. Sprout Social

Sprout Social richt zich volledig op social media marketing. Als je dus zoekt naar een platform dat zich volledig richt op social media, dan is Sprout Social een echte aanrader.

Voor bedrijven met een gelimiteerd budget kan Sprout Social echter wat prijzig zijn, maar de kwaliteit en de functionaliteiten die het platform aanbiedt kan voor veel bedrijven toch een slimme investering zijn.

coschedule logo

Onze ervaring

4/5

4. CoSchedule

Bij CoSchedule kun je profiteren van andere aspecten van online marketing. Naast een fijne social media marketing tool kun je ook gebruik maken van een handige algemene marketing kalender. Zo heb je de hele marketing planning in één platform en is je marketing team altijd op de hoogte van wat er speelt. 

Met de mobiele app kun je ook altijd bij al je marketing zaken, waar je ook bent. Een echte aanrader voor gebruikers die vaak onderweg zijn en toch hun marketing zaken op orde willen houden.

buffer logo smm

Onze ervaring

4/5

5. Buffer

Buffer is een minimalistisch platform waarin je al je social media marketing zaken kunt regelen. Alhoewel de functionaliteiten vergeleken met duurdere pakketten van andere aanbieders ietwat beperkt zijn, is Buffer de perfecte oplossing voor bedrijven met een gelimiteerd budget.

De basis functionaliteiten als posts inplannen en kanalen beheren werken feilloos en voor veel social media management business plans biedt Buffer meer dan genoeg functionaliteiten om deze in goede banen te leiden.

Vergelijk de verschillende systemen om je social media plan te implementeren

Veelgestelde vragen

Alhoewel het niet nodig is om een social media management tool te gebruiken om je social media management business plan te implementeren, kan het ontzettend veel tijd schelen en is het een stuk efficiënter dan constant te wisselen tussen de verschillende social media kanalen.

Een social media content plan vanuit één centraal platform uitvoeren is een stuk handiger en vaak ook de kosten van een social media management tool zeker waard.

Je hebt vaak de keuze tussen jaarabonnementen en abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn. Er is logischerwijs een duidelijk prijsverschil tussen de twee en de aanbieders proberen het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om te kiezen voor een jaarabonnement. 

Je zult zelf moeten nagaan of je vast wilt zitten aan een jaarabonnement of toch wilt kiezen voor een maandelijks opzegbaar abonnement.

Zeker, het managen van de verschillende kanalen vanuit een centraal platform zorgt ervoor dat je gemakkelijker met regelmaat op je kanalen kunt posten. Het is immers een stuk makkelijker dan het handmatig posten op elk kanaal.

Een goed social media plan zorgt er echter voor dat je een duidelijk doel hebt en kan zo gericht ook je social media kanalen doen groeien en je boodschap goed overbrengen.

Conclusie

In conclusie kan het voor veel bedrijven een zeer positieve invloed hebben om een duidelijk social media content plan op te stellen. Door regelmatig content te posten op je social media kun je je bereik vergroten en dus ook je naamsbekendheid. Op de lange termijn kan dit leiden tot leads en meer verkeer op je website.

Een social media management tool kan je helpen om je social media management business plan nog effectiever te implementeren door alle social media kanalen te centraliseren in één handig platform. Alhoewel de kosten van een abonnement sterk kunnen oplopen als je op zoek bent naar uitgebreide functies, zijn er ook goedkopere alternatieven als je alleen op zoek bent naar basis functies.