Urenregistratie vergelijken | Bekijk de beste tools voor urenregistratie (2022)

Urenregistratie is op zijn lichtst gezegd niet bepaald een leuke bezigheid. Helaas is het voor veel bedrijven wel een essentieel aspect van de bedrijfsvoering. 

Vooral voor ZZP’ers is het van belang om een goede urenregistratie bij te houden. 

Dit is in de meeste gevallen namelijk nodig om je facturabele uren naar de klant te sturen. Er zijn verschillende manieren om je urenregistratie bij te houden, elk met hun voordelen en nadelen.

urenregistratie vergelijken top

Meteen starten met verschillende software voor urenregistratie vergelijken? Klik op de oranje knop!

In dit artikel gaan we de verschillende vormen van urenregistratie vergelijken, het nut van urenregistratie en raden we een selectie van urenregistratie software aan.

Inhoudsopgave

Het nut van urenregistratie

Het eerste waar je wellicht aan denkt bij urenregistratie, is het registreren van je declarabele uren voor een opdrachtgever. 

Uiteraard zijn dit je grootste inkomsten en is het de belangrijkste functie van urenregistratie. Echter kun je als ondernemer ook profiteren van fiscaal voordeel bij de belastingdienst wanneer je voldoet aan het urencriterium. Denk hierbij aan aan ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Je zult dus zoals eerder aangegeven wel moeten voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt om hiervoor in aanmerking te komen. Zo zul je minimaal 1.225 uur in je onderneming gestoken moeten hebben. Dit is ook het geval als je bijvoorbeeld in juli een bedrijf opricht. 

Je zult dan in de helft van de tijd aan de 1.225 uren eis moeten voldoen om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrekposten.

Je zult ook meer tijd moeten besteden aan je onderneming, dan aan andere werkzaamheden die je bijvoorbeeld in loondienst hebt. Als je echter in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer was, hoef je hier geen rekening mee te houden.

Al met al zal dit fiscale voordeel per onderneming verschillen, en voor sommige ondernemers helemaal niet interessant zijn. Toch heb je er baat bij om dit goed te registreren in het geval dat je er wel van kunt profiteren.

Voor klanten is het uiteraard ook fijn om een overzichtelijke urenverantwoording in te kunnen zijn wanneer je de factuur stuurt. Het is natuurlijk fijn om te weten wat de werkzaamheden zijn geweest en waar je voor betaalt. 

Ook kan urenregistratie van voorafgaande opdrachten je helpen bij het opstellen van een accurate offerte en tijdsinschatting voor je volgende klant. 

Urenregistratie software kan dit ook voor je categoriseren, zodat je gemakkelijk alle werkzaamheden en de tijd die het in het verleden gekost heeft kunt inzien.

Een goed urenregistratie systeem gaat dus verder dan alleen voor je eigen administratie en kan je fiscaal voordeel opleveren, maar ook vertrouwen opwekken bij de klant.

Urenregistratie vergelijken

Elke ondernemer heeft wel zijn eigen urenregistratie systeem. We zullen hieronder de drie meestvoorkomende vormen van urenregistratie vergelijken. 

Zo weet je wat de mogelijkheden zijn wanneer het gaat om een urenregistratie systeem en hoe je dit proces kunt versoepelen voor jou en/of je werknemers. Ook onder in de pagina vind je een lijst. Hier kun je makkelijk urenregistratie vergelijken.

Zelf je urenregistratie bijhouden op papier en Excel

De goedkoopste, maar ook het meest arbeidsintensieve urenregistratie systeem. Vooral veel startende ondernemers kiezen hiervoor, omdat je elke kostenbesparing kunt gebruiken. 

Ook zul je in het begin wellicht meer bezig zijn met het opstarten van je bedrijf, dan met daadwerkelijke klanten.

Dat is echter een valkuil, want zoals eerder aangegeven kun je profiteren van ondernemersaftrekposten, die ook speciaal voor starters en ZZP’ers gelden

urenregistratie vergelijken 3

Belangrijk dus om je urenregistratie systeem goed op orde te hebben ook al zijn het geen facturabele uren.

Een veelvoorkomend urenregistratie systeem is het bijhouden van je uren in een papieren agenda of notitieblok en dit vervolgens te verwerken in een urenregistratie template in Excel.

Met deze handmatige manier van urenregistratie heb je echter wel een relatief hoge foutmarge. Daarnaast is het vooral onhandig wanneer je dit ook moet doen als je niet bezig bent met een klant.

Een goed urenregistratie systeem is echter ook voldoende voor de Belastingdienst. Het is dus niet absoluut noodzakelijk om hier vanaf te zien en voor sommige ondernemers werkt dit prima. Echter zul je naarmate je bedrijf groeit misschien geneigd zijn in een wat efficiëntere oplossing.

Zelf je uren bijhouden met urenregistratie software in de vorm van apps

Met urenregistratie software heb je een platform waar al je urenregistratie data op kan worden geslagen. Zo heb je al je urenregistratie gemakkelijk teruggevonden en hoef je niet te spitten in Excel bestanden. 

Je maakt handmatig categorieën en werkzaamheden aan en registreert de tijd die je hieraan gespendeerd hebt. Vervolgens zet je het in je urenregistratie software platform en kun je aan de hand hiervan facturen opstellen en rapportages maken.

Deze vorm van urenregistratie software is vaak gratis en vooral in app stores op je mobiel te vinden. Het is dus net zoals Excel vaak kosteloos om deze te gebruiken. 

Je zult wel rekening moeten houden met gelimiteerde integratie voor eventuele andere (boekhoud)programma’s. Dit terwijl een urenregistratie systeem als Excel hier wel integratie kan bieden.

Boekhoudsoftware met een geïntegreerd urenregistratie systeem

Wanneer het gaat om vormen van urenregistratie vergelijken, dan is dit de meest uitgebreide optie.

Veel software aanbieders bieden een volledig boekhoudpakket aan waar ook een uitgebreider urenregistratie systeem inzit dan bij gratis urenregistratie software.

Ook heb je al je boekhoud en urenregistratie gerelateerde zaken in één programma opgeslagen.

 
Dit kan een hoop zoekwerk en stress schelen wanneer je data moet terugvinden voor je boekhouding of urenverantwoording bij de Belastingdienst.
 

Ook bij deze vorm van een urenregistratie systeem kun je profiteren van mogelijkheden tot gratis gebruik. Zo kun je bij e-Boekhouden tot 15 maanden na oprichting van je bedrijf geheel gratis en vrijblijvend gebruik maken van het boekhoudsoftware pakket inclusief geïntegreerd urenregistratie systeem.

Meteen je urenregistratie bijhouden binnen je boekhouding en facturatiesysteem? Begin nu met e-Boekhouden. Tijdelijk tot 15 maanden gratis voor starters! 

Features software urenregistratie vergelijken

Uiteraard wil je wel iets terugkrijgen als je kiest voor het betalen voor je urenregistratie systeem. Tijdens het urenregistratie vergelijken is het van belang om te letten op features die het voor jou efficiënter maken om je urenregistratie bij te houden.

Hieronder zetten we een aantal handige features op een rijtje die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor jouw onderneming.

Automatische facturatie

Automatische facturatie is één van de handigste tools die urenregistratie software kan bieden. Op basis van jouw urenregistratie kun je binnen no-time een volledige factuur naar je klanten sturen inclusief urenverantwoording. 

Zo krijgt je klant direct een overzichtelijke factuur en bespaar jij tijd die je normaal zou spenderen aan het handmatig opstellen van een factuur.

Timetracking

Wanneer je aan het urenregistratie vergelijken bent is deze functie zeker het overwegen waard. Timetracking houdt in dat er je een timer kunt instellen wanneer je begint aan een bepaalde taak.

Het urenregistratie systeem houdt dus bij hoe lang je over bepaalde werkzaamheden doet en vult dit in je urenverantwoording schema. 

Dit scheelt weer een extra handeling en maakt het bijhouden van urenregistratie net dat stukje minder pijnlijk.

De urenregistratie software van Rompslomp is een goed voorbeeld van een programma die deze functie aanbiedt.

urenregistratie

Beginnen met urenregistratie?

Rompslomp is perfect voor startende ondernemers.

Integratie met bedrijfssoftware

Voor veel bedrijven is het erg handig om veel van je bedrijfssoftware via hetzelfde platform te regelen. Zo heb je alle data in één plek en kun je gemakkelijk het overzicht houden. Zo kun je met bedrijfssoftware naast een urenregistratiesysteem ook je inkopen, boekhouding, CRM en facturatie regelen. 

Hoe minder verschillende programma’s, hoe beter je je data goed georganiseerd hebt. Daarnaast kun je gemakkelijk je urenverantwoording gebruik voor de verwerking van een factuur of wanneer het nodig is voor de boekhouding.

Hieronder geven we je nog een mooi lijstje met verschillende urenregistratie software die jij kunt gebruiken als ondernemer.

Centraliseer je bedrijfsmanagement zaken met Exact! Urenregistratie, inkopen, boekhouding, CRM en facturatie in één overzichtelijk programma.

Software urenregistratie vergelijken

eboekhouden logo

Onze ervaring

5/5

1. e-Boekhouden​​

Met e-Boekhouden heb je je boekhoudzaken én je urenregistratie systeem in één handig platform. Met de feilloze integratie van beide programma’s weet je zeker dat je je boekhoudzaken op orde hebt. 

Daarnaast heeft e-Boekhouden een handige app waarmee je ook onderweg je uren gemakkelijk digitaal kunt bijhouden. Deze worden opgeslagen in het platform en zijn dus ook terug te zien op je computer.

Ook kun je met je urenregistratie systeem direct facturen genereren en naar de klant sturen. Als startende ondernemer kun je profiteren van 15 maanden gratis gebruik van e-Boekhouden software en kun je dit wanneer je maar wilt stopzetten.

rompslomp logo

Onze ervaring

4.5/5

2. Rompslomp

Rompslomp biedt een uiterst gebruiksvriendelijke app voor ondernemers. Urenregistratie is nooit makkelijker geweest! Je kunt je uren en ritten registreren middels de handige timerfunctie. 

Zo hoef je niet zelf in te schatten hoe lang je over een bepaalde taak hebt gedaan, maar vult het programma zelf de gemaakte uren in je schema in en hoef je zelf enkel de timer te starten en stoppen.

Ook bij Rompslomp kun je vervolgens ook een factuur op basis van je urenregistratie genereren.

crm advies

Onze ervaring

4/5

3. Exact​

Exact biedt zowel een totaalpakket aan bedrijfssoftware, als de aparte delen van de software aan. Zo kun je bijvoorbeeld ook alleen kiezen voor urenregistratie software.

Het is echter wel erg handig om zaken als inkoop, boekhouding, CRM en facturatie allemaal op één plek te hebben, zodat je zeker weet dat je geen problemen krijgt wanneer je bijvoorbeeld je urenregistratie data nodig hebt voor je boekhouding of bij het opstellen van facturen. 

urenregistratie

Onze ervaring

3.5/5

4. Reeleeezee

Reeleezee biedt een feilloze combinatie van een online boekhoudprogramma geïntegreerd met een urenregistratie app. Als je klaar bent met je opdracht, kun je dit gemakkelijk via de app registreren.

Daarna kun je direct aan de hand van je urenverantwoording een factuur generen voor je klant. Zo heeft de klant meteen een overzichtelijke factuur na de uitvoering van je opdracht.

urenregistratie

Onze ervaring

3.5/5

5. Faceclock​​

Voor een moderne oplossing wanneer het gaat om het in- en uitklokken van medewerkers kun je ook kiezen voor gezichtsherkenning urenregistratie software van Faceclock. Zo kunnen de werknemers via gezichtsherkenning in- en uitklokken op een moderne en leuke manier.

Daarnaast verlaagt dit de kans op fraude en weet je zeker dat elke werknemer de uren volmaakt.

 

Urenregistratie vergelijken - Veelgestelde vragen

In de meeste gevallen biedt een urenregistratie app dezelfde functionaliteit als wanneer je de software op je desktop of laptop gebruikt. Daarnaast kun je de gegevens die je ingevoerd hebt op de app ook meteen terugzien als je op je computer bezig bent.

Elke onderneming moet minstens 7 jaar aan urenregistratie data aantoonbaar klaar hebben. De Belastingdienst mag tot 7 jaar urenregistratie gegevens opvragen. Bewaar dus altijd je urenregistratie, ook al stap je over op een ander urenregistratie systeem.

De meest complete wijze van urenregistratie, is om dit per 15 minuten bij te houden. Gelukkig hoef je dit bij veel urenregistratie software niet elke 15 minuten handmatig bij te houden. Je kunt met bijvoorbeeld een timer automatisch bijhouden wat je elk tijdsinterval hebt gedaan zonder dit handmatig in te voeren.

Nee, je kunt je proefversie te allen tijde opzeggen en je hoeft erna ook geen abonnement aan te schaffen. Veel urenregistratie software werken ook met een maandelijks opzegbaar termijn.

Check altijd zelf wat de voorwaarden zijn van een urenregistratie systeem, dit kan vaak via de website of op de software zelf.

Urenregistratie vergelijken - Conclusie

Al met al kun je urenregistratie vergelijken op verschillende manieren: zo kun je urenregistratie vergelijken op kosten, efficiëntie of mogelijkheden tot integratie. Je zult dus bij je onderneming na moeten gaan wat kan leiden tot een aanzienlijke verbetering in efficiëntie.

In de praktijk maakt het versoepelen van de urenverantwoording door middel van urenregistratie software het een stuk fijner voor je werknemers en zul je minder vaak achter je werknemers aan moeten gaan omdat de urenregistratie niet in orde is. 

Voor veel bedrijven is er dus zeker een argument te maken om over te gaan op urenregistratie software in plaats van Excel en handmatige registratie.

Je boekhouding en urenregistratie in één handig systeem?

Stop met urenregistratie vergelijken en kies voor e-Boekhouden! Maak een account aan en probeer het gratis.