Wat is Urenregistratie? Alles over urenregistratie automatiseren (2022)

Urenregistratie is een essentieel maar niet bepaald geliefd aspect van bedrijfsadministratie. Het is van belang voor je bedrijf dat dit goed vastgelegd wordt. Je kunt immers omzet of bepaalde aftrekposten mislopen door nalatigheid bij het bijhouden van je urenregistratie.
 
Urenregistratie kun je in theorie al regelen via een simpel Excel bestand of zelfs handgeschreven in een agenda, maar er zijn ook efficiëntere opties op de markt. Daarom kijken we hier naar mogelijkheden om de urenregistratie te automatiseren.
urenregistratie urenregistratie excel urenregistratie app urenregistratie zzp urenverantwoording

Antwoord op je vraag "Wat is urenregistratie?"
Vergelijk dan onze aanbevolen urenregistratie software!

In dit artikel gaan we dieper in op het concept urenregistratie: Wat is urenregistratie nou precies? Wat heb je aan een goede urenregistratie en de verschillende manieren van urenregistratie bijhouden.

Inhoudsopgave

Wat is urenregistratie?

Urenregistratie is simpel gezegd het bijhouden van alle uren die besteed zijn aan een bepaalde activiteit. Ook niet declarabele uren zijn dus onderdeel van de gehele urenverantwoording. Naast uiteraard het opstellen van offertes en facturen, kun je als startende ondernemer eventueel ook profiteren van aftrekposten.

Belangrijk dus dat je een goede urenregistratie bijhoudt. Tegenwoordig kun je dit een stuk gemakkelijker en efficiënter bijhouden dan op een notitieblokje en dit handmatig invoeren in een Excel bestand.

Het belang van een goede urenregistratie

Een goede urenregistratie is van belang voor een aantal belangrijke zaken binnen, maar ook buiten, je bedrijf. Nu we de vraag “Wat is urenregistratie?” hebben beantwoord, kunnen we dieper ingaan op de waarde van een goede urenregistratie. Hieronder zetten we de voordelen van een goede urenregistratie op een rij:

Ondernemersaftrekposten van de Belastingdienst

Als ZZP’er kun je in aanmerking komen voor fiscaal voordeel wanneer je je urenverantwoording op orde hebt. Zo is er de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Je zult hiervoor echter wel aan het urencriterium van de Belastingdienst moeten voldoen. Deze stelt een tweetal eisen:

1. Je moet in het kalenderjaar minstens 1.225 uur toegewijd hebben aan het bedrijf. Ook als je bijvoorbeeld net je bedrijf hebt opgezet in juli, zul je aan de 1.225 uren moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het fiscale voordeel.

urenregistratie urenregistratie excel urenregistratie app urenregistratie zzp urenverantwoording

2. Je onderneming moet je hoofdactiviteit zijn. Andere werkzaamheden, zoals werken in loondienst, moeten minder uren bedragen dan de uren die je stopt in je onderneming.

Geen omzet mislopen

urenregistratie urenregistratie excel urenregistratie app urenregistratie zzp urenverantwoording

Als ondernemer is de kans groot dat je op basis van urenregistratie je factuur opstelt. Het is dan natuurlijk van belang dat deze helemaal klopt, zowel voor de omzet van het bedrijf als voor het behoud van het vertrouwen van je klant.

Als je ieder uur nauwkeurig bijhoudt, zul je je in veel gevallen realiseren dat je een stuk meer tijd in een bepaald project hebt gestoken dan wanneer je het losjes inschat.

Op deze manier kun je dus door betere administratie je omzet verhogen. Uiteraard is het wat lastiger om dit nauwkeurig voor elk uur te doen als je elke keer je notitieblok of Excel bestand moet openen. Urenregistratie apps zijn daarvoor een handige uitkomst.

Verbetering van het proces

Met een overzichtelijke rapportage van de verrichte werkzaamheden en hoeveel uur dit heeft gekost, kun je bepaalde tijdvreters identificeren. Hierop kun je schakelen en bijvoorbeeld aanpassingen in je planning maken, op basis van voorafgaande urenregistratie toekomstige offertes aanpassen en deadlines beter inschatten.

Ook met niet declarabele uren kun je vaak een hoop tijdsvreters identificeren. Spendeer je wellicht teveel aan networking? Dan kan je hier in de toekomst op minderen en je tijd elders effectiever spenderen.

Overzichtelijk je urenregistratie te allen tijde in orde? Bij e-Boekhouden kun je eerst gratis het platform uitproberen! Meer weten? Bekijk ons artikel over gratis urenregistratie oplossingen!

Manieren van urenregistratie bijhouden

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om je urenregistratie op orde te hebben, maar wat is urenregistratie goed bijhouden precies? Je kunt je urenregistratie op verschillende manieren goed bijhouden.

De één kost echter wat minder tijd dan de ander. Hieronder zetten we de verschillende manieren van urenregistratie bijhouden op een rijtje.

Urenregistratie Excel sheet bijhouden

De meest voorkomende manier van urenregistratie bijhouden is je via een urenregistratie Excel sheet. Op deze manier kun je kosteloos een template van Excel gebruiken en hoef je hier geen extra aandacht meer aan te besteden. Toch is het gebruik van een urenregistratie Excel sheet niet ideaal.

Veel mensen zullen bijvoorbeeld niet snel denken aan een Excel urenregistratie app. Dan zul je dus eerst handmatig je uren moeten noteren tijdens je werkzaamheden om deze vervolgens in te voeren in je urenregistratie Excel bestand. Door de dubbele stappen die je zet, is de foutmarge een stuk hoger dan wanneer je het direct in een urenregistratie app zet.

Zelf je uren bijhouden met een urenregistratie app

urenregistratie

Beginnen met urenregistratie?

Rompslomp is ideaal voor de beginnende gebruiker!

Tegenwoordig zijn er veel gratis urenregistratie apps op de markt, maar wat is urenregistratie in de vorm van een app? Een urenregistratie app is vaak een lichtgewicht app waarbij je simpelweg je taken en werkzaamheden kunt registreren op een kalender of schema. Je zult dus alsnog een boel handmatig moeten invoeren en ook de factuur zelf moeten invoeren.

Het is wel zeker een stuk efficiënter dan het bijhouden van een urenregistratie Excel sheet en de urenregistratie apps bieden steeds meer mogelijkheden. Toch kun je dit toch nog een te grote tijdsinvestering in urenverantwoording vinden.

Automatisch bijhouden met geïntegreerde software

Er zijn steeds meer software aanbieders die een volledig pakket aanbieden waar urenregistratie deel van uit maakt. Maar wat is urenregistratie met geïntegreerde software dan? Geïntegreerde software kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een bedrijfsmanagement of boekhoudsoftware pakket. In dit pakket zitten een aantal programma’s die je bedrijfsvoering op bepaalde gebieden vergemakkelijkt.

Zo zijn er software aanbieders die bedrijfssoftware aanbieden waarin je je inkopen, CRM, facturen, urenverantwoording en boekhouding kunt regelen. Een voorbeeld hiervan is Exact. Door deze integratie kun je feilloos en vlot factureren naar klanten, heb je je gegevens op orde voor je boekhouding en kun je je inkoopkosten direct vergelijken met je omzet en winst.

Exact biedt een compleet bedrijfssoftware pakket. Zo heb je alles in één platform. Probeer Exact 30 dagen gratis!

Urenregistratie software vergelijken

eboekhouden logo

Onze ervaring

4/5

1. e-Boekhouden​​

Met e-Boekhouden heb je boekhoudsoftware en een urenregistratie app in één! Via de urenregistratie app kun je ook meteen facturen genereren en deze naar je klanten toesturen. Geen gedoe dus met verschillende programma’s en het handmatig overzetten van je urenregistratie in een Excel bestand.

Daarnaast kun je als startende ondernemer ook gebruik maken van de gratis versie tot 15 maanden na oprichting van je bedrijf. Zo kun je gebruik maken van een kwalitatief hoge gratis urenregistratie app.

Meer informatie over e-Boekhouden? Bekijk onze e-Boekhouden review!

rompslomp logo

Onze ervaring

5/5

2. Rompslomp

Rompslomp biedt een zeer gebruiksvriendelijk interface waarmee je gemakkelijk je uren en ritten kunt bijhouden. Ook kun je bij Rompslomp gebruik maken van een gratis proefversie, zodat je zelf kunt kijken of Rompslomp bij jouw onderneming past.

Ook kun je gebruik maken van een timer, waardoor je enkel de timer hoeft te starten en stoppen wanneer je bezig bent met een taak. Zo wordt urenregistratie nog gemakkelijker!

crm advies

Onze ervaring

4/5

3. Exact​

Exact biedt alles-in-1 bedrijfssoftware, waarbij je urenregistratie, boekhouden, facturatie, CRM en inkoop allemaal op één platform hebt. Zo is de foutmarge een stuk minder groot en voorkom je dubbele invoer.

Ook kun je kiezen om een enkel aspect van Exact te gebruiken, zo kun je bijvoorbeeld kiezen om alleen urenregistratie te gebruiken. Daarnaast kun je met de urenregistratie app van Exact ook direct facturen uitsturen naar je klanten.

urenregistratie

Onze ervaring

4/5

4. Reeleeezee

Reeleezee biedt net als e-Boekhouden een handige combinatie van een urenregistratie app gepaard met boekhoudsoftware. Zo heb je je boekhouding altijd op orde en kun je in een handomdraai facturen generen via de urenregistratie app.

urenregistratie

Onze ervaring

4/5

5. Faceclock​​

Met FaceClock maak je in- en uitklokken een moderne beleving voor je werknemers. Ze kunnen zich door middel van gezichtsherkenning in- en uitklokken en zo automatisch hun urenverantwoording registreren.

Zo houd je je werknemers enthousiast om in- en uit te klokken en voorkom je eventuele fraude.

Wat is urenregistratie - Veelgestelde vragen

In principe is urenregistratie niet verplicht. Het is echter wel essentieel om een goed beeld te krijgen van zowel je inkomsten als voor het in aanmerking komen voor fiscaal voordeel bij de Belastingdienst. Je hebt er dus eigenlijk teveel baat bij om je urenregistratie niet bij te houden, ook al heb je een andere afspraak met je klanten.

Je kunt kiezen voor een maand- of jaar abonnement. Het maand abonnement kun je dus maandelijks opzeggen, maar bij een jaar abonnement zit je er wel een jaar aan vast. Het is echter wel zo dat het jaar abonnement goedkoper is dan een maand abonnement.

Ook bieden vrijwel alle urenregistratie software aanbieders een gratis vrijblijvende proefperiode aan. Je kunt het programma dus eerst uitproberen.

Om zo compleet mogelijk je urenregistratie te registreren, kun je het beste per tijdsinterval van 15 minuten je werkzaamheden bijhouden.

Als je kiest voor een software aanbieder die ook urenregistratie aanbiedt, hebben deze tegenwoordig vrijwel altijd een bijbehorende gratis app. Download de app op je mobiel en log in met het account dat je hebt aangemaakt.

Wat is urenregistratie: Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel de vraag “Wat is urenregistratie?” beantwoord en ook naast de vraag “wat is urenregistratie” de waarde van urenregistratie tools aangekaart. Zelfs als je met je klanten een andere overeenkomst hebt, heb je er dus baat bij om je urenverantwoording bij te houden.
 
Dit kan niet alleen het proces verbeteren waardoor je efficiënter kunt werken, maar ook kan het fiscaal voordeel bieden als je een ZZP’er of starter bent. Lees hier meer over urenregistratie zzp!

Gemakkelijk je uren registreren?

Met urenregistratie software van e-Boekhouden kun je op een efficiënte manier je urenverantwoording regelen.

Nog meer urenregistratie software bekijken?