Lees hier alles over urenregistratie als ZZP’er! Urenregistratie informatie voor ZZP’ers

Als ZZP’er is urenregistratie uiterst belangrijk. Je verrekent immers je gemaakte uren aan je klant en dat zijn je inkomsten. Maar wist je ook dat uren die je niet verrekent aan je klant van belang zijn?
 
Voor veel ZPP’ers is urenregistratie maar een irritante bezigheid. Het liefst ben je natuurlijk gewoon bezig met je werk en niet met het rommelen in een Excel bestand of agenda. Gelukkig zijn er inmiddels makkelijkere manieren om je urenregistratie als ZZP’er te regelen.
 
urenregistratie zzp zzp urenregistratie urenregistratie zzp excel

Benieuwd naar software voor ZZP urenregistratie? Begin meteen met het vergelijken van verschillende urenregistratie software!

In dit artikel richten we ons op urenregistratie ZZP. We gaan dieper in op wat het nut van urenregistratie voor ZZP’ers is, op welke manieren ZZP urenregistratie wordt bijgehouden en welke software je kan helpen met het efficiënter maken van jouw ZZP urenregistratie.

Inhoudsopgave

Declarabele en niet declarabele uren

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen declarabele en niet declarabele uren. Declarabele uren zijn uren die je in opdracht van een klant hebt gemaakt en dus ook daadwerkelijk kunt verrekenen. Daarentegen zijn niet declarabele uren bijvoorbeeld networking, scholing of sales. Deze zijn wel gerelateerd aan je bedrijf en mag je ook registreren als gemaakte uren voor je bedrijf.

Doordat je als ZZP’er natuurlijk voornamelijk gericht bent op declarabele uren, aangezien je deze kunt factureren aan een klant, worden niet declarabele uren vaak niet zo goed geregistreerd. In het volgende deel van dit artikel zetten we uiteen waarom dit voor veel ZZP’ers geen goed idee is.

Het nut van een goede urenregistratie ZZP

De meest voor de hand liggende reden voor een goede ZZP urenregistratie is natuurlijk voor het correct factureren van rekeningen aan de klant. Daarnaast is het ook handig voor je eigen administratie om in te schatten hoeveel tijd je kwijt bent aan verschillende werkzaamheden. Zo kun je voor de volgende opdracht een nauwkeurigere offerte en tijdsinschatting maken en daarop je deadlines afstellen.
urenregistratie zzp zzp urenregistratie urenregistratie zzp excel
De derde reden voor een goede urenregistratie ZZP is de mogelijkheid om ondernemersaftrekvoordeel bij de Belastingdienst op te vragen. Hiervoor zul je echter wel aan een aantal eisen moeten voldoen, waar ook de niet declarabele uren relevant voor zijn. Je krijgt te maken met de volgende eisen:
 
1. Je moet minstens 1.225 uur per kalenderjaar besteed hebben aan je onderneming. Dat zijn dus niet alleen je declarabele uren, maar ook je niet declarabele uren die je in het bedrijf hebt gestopt. Als je deze niet goed hebt geregistreerd, kun je dus belastingaftrek mislopen. Het is hierbij wel belangrijk om je te realiseren dat je, als je een starter bent en bent begonnen in bijvoorbeeld juli, nog steeds de 1.225 uur moet volmaken in dat jaar om in aanmerking te komen voor een fiscaal voordeel.
 
2. Je moet aantoonbaar meer tijd hebben besteed aan je bedrijf dan aan andere werkzaamheden. Werk je bijvoorbeeld part time in loondienst, dan mag dit qua urenaantal niet hoger uitkomen dan de tijd die je besteed aan je onderneming.
 
Op de website van de Belastingdienst kun je zien op welke aftrekposten je aanspraak kunt maken.

Je boekhouding integreren met je urenregistratie als ZZP’er? Probeer e-Boekhouden gratis!

Manieren van ZZP urenregistratie bijhouden

ZZP urenregistratie gebeurt veelal op drie manieren. Vaak zoeken startende ZZP’ers vooral naar de meest voordelige ZZP urenregistratie. Gelukkig zijn er daarvoor ook gratis urenregistratie apps en software mogelijkheden voor.

Hieronder zetten we de verschillende manieren van het bijhouden van je urenregistratie ZZP op een rijtje en kun je zelf beslissen wat voor jou het makkelijkste is.

Urenregistratie ZZP via Excel

Urenregistratie ZZP via Excel sheet is vooralsnog de meest voorkomende manieren van urenverantwoording. Iedereen heeft wel Excel op hun laptop en het programma biedt handige templates om je urenregistratie ZZP via Excel gemakkelijk te maken. Toch blijf je bij Excel het probleem hebben van handmatige invoering, waardoor je foutmarge omhoog gaat, wat je geld kan kosten. Ook is het vaak lastig om een Excel bestand op je mobiel te gebruiken.

Uiteraard is urenregistratie ZZP via Excel sheets prima wanneer je een startende ZZP’er bent, maar je mist toch een aantal opties die ook kosteloos zijn. Er zijn namelijk veel betaalde urenregistratie software ontwikkelaars die gratis opties hebben voor startende ZZP’ers. Een voorbeeld hiervan is e-Boekhouden, waar je tot 15 maanden na oprichting van je bedrijf gratis gebruik kunt maken van hun boekhoud- en urenregistratie software.

urenregistratie zzp zzp urenregistratie urenregistratie zzp excel

ZZP urenregistratie bijhouden via een (gratis) app

urenregistratie zzp zzp urenregistratie urenregistratie zzp excel

Start met Rompslomp om je ZZP urenregistratie te regelen

Rompslomp is perfect voor startende ZZP’ers

Steeds meer zelfstandigen gaan over op (gratis) urenregistratie apps in plaats van urenregistratie ZZP via Excel sheet. Dat is ook logisch, want ten eerste zijn ook apps veelal gratis en kun je gemakkelijk on the go je uren bijhouden.

Uiteraard moet je bij gratis urenregistraties wel opletten wat de mogelijkheden zijn. Vaak zijn deze erg gelimiteerd en zul je voor het factureren een apart programma moeten gebruiken, waardoor je alsnog tijd kwijt bent aan het handmatig invoeren van je urenregistratie.

Urenregistratie geïntegreerd met bedrijfssoftware

Voor de ZZP’er die graag iets meer wil investeren in bedrijfsadministratie, kun je ook gaan voor een bedrijfssoftware pakket waarmee je ook bijvoorbeeld je boekhouding, CRM en inkopen doet. Zo heb je alles bij elkaar op hetzelfde platform en hoef je gegevens die je nodig hebt voor bepaalde acties niet bij elkaar te zoeken.

Deze software aanbieders hebben eigenlijk altijd ook een gratis app die je kunt downloaden voor je ZZP urenregistratie. Ook kun je direct vanuit de app vaak aan de hand van je urenregistratie facturen genereren en meteen naar je klant sturen. Met een volledig bedrijfssoftware pakket kun je alle lastige administratieve dingen een stuk efficiënter afwerken. Een goed voorbeeld hiervan is de bedrijfssoftware van Exact.

Alle bedrijfsadministratie op één plek? Met Exact heb je je boekhouding, CRM, inkopen, urenregistratie en facturering allemaal op één plek.

Beste ZZP urenregistratie software vergelijken

eboekhouden logo

Onze ervaring

4/5

1. e-Boekhouden​​

e-Boekhouden is een fantastische optie voor zowel beginnende als al langer actieve ZZP’ers. De urenregistratie app van e-Boekhouden biedt de mogelijkheid om facturen meteen te genereren op basis van urenregistratie en heeft daarnaast ook een feilloze integratie met de boekhoudsoftware van de aanbieder.

Als starter kun je profiteren van een gratis versie van de software tot 15 maanden na oprichting van je onderneming. Zo heb je gratis een hoogstaand programma dat je voor meer dan een jaar vrijblijvend kunt gebruiken.

rompslomp logo

Onze ervaring

5/5

2. Rompslomp

Rompslomp biedt een zeer gebruiksvriendelijke app voor ZZP urenregistratie. Je raakt binnen no time bekend met de urenregistratie app wat gewerkte uren en ritten registreren een fluitje van een cent maakt.

Wat Rompslomp heel fijn maakt, is de timer die de app met zich meebrengt, zo hoef je alleen de taakbeschrijving in te vullen en op start te drukken. De app trackt hoe lang je bezig bent met je taak en registreert dit automatisch. Vergeet uiteraard niet de timer te stoppen wanneer je klaar bent!

crm advies

Onze ervaring

4/5

3. Exact​

Exact biedt een totaalpakket aan hoogwaardige bedrijfssoftware aan. Als ZZP’er kun je met de bedrijfssoftware een stuk efficiënter met je bedrijfsadministratie omgaan en zo ook tijd besparen die je aan nuttigere dingen kunt besteden.

Je kunt ook kiezen om enkel bepaalde onderdelen van de software aan te kopen. Zoals natuurlijk de urenregistratie software compleet met gratis app. Ook met Exact heb je de mogelijkheid om een factuur te genereren vanuit het urenregistratie programma.

urenregistratie

Onze ervaring

4/5

4. Reeleeezee

Reeleezee behoort dankzij de feilloze integratie van de Reeleezee app met het boekhoudprogramma. Net zoals e-Boekhouden biedt het een combinatie van boekhouden en urenregistratie aan.

Via de app kun je gelijk een klus registreren en vervolgens factureren aan de klant. Zo bespaar je tijd én geld en kun je meteen verder met andere werkzaamheden.

urenregistratie

Onze ervaring

4/5

5. Faceclock​​

Faceclock biedt een moderne manier om je werknemers in- en uit te laten klokken. Door middel van gezichtsherkenning kunnen ze hun urenregistratie regelen en kun je op een leuke manier de urenregistratie van je werknemers vastleggen.

Zonder gedoe met toegangscodes en druppels bespaar je een hoop ongewenste zaken als een werknemers die hun druppel kwijt zijn geraakt of de toegangscodes zijn vergeten.

 

Urenregistratie ZZP - Veelgestelde vragen​

Niet specifiek voor ZZP’ers, maar veel software aanbieders bieden gratis of goedkopere abonnementen aan voor kleinere teams. Als je als ZZP’er urenregistratie wilt bijhouden met een programma ben je dus voordeliger uit dan een groter team of bedrijf.

Voor elk bedrijf geldt een bewaarplicht van 7 jaar. Met een urenregistratie app weet je zeker dat je alle gegevens sinds je de app bent gaan gebruiken bij de hand hebt.

Jazeker, je kunt op week, maand of jaarbasis rapport genereren die je bij de Belastingdienst kunt opleveren voor de aanvraag van ondernemersaftrekposten.

Nee, in principe is dit niet verplicht, maar brengt het erg veel voordelen mee op het gebied van efficiëntie, fiscaal voordeel en zullen klanten ook graag een urenverantwoording willen inzien naast de factuur.

Urenregistratie ZZP - Conclusie

Urenregistratie als ZZP’er zijn waarschijnlijk één van de minder leuke bezigheden die komen kijken bij het runnen van een onderneming. Toch blijft het een belangrijk onderdeelvan je bedrijfsadministratie. Handig dus dat dit zo efficiënt mogelijk verloopt.

Met ZZP urenregistratie software ben je er zeker van dat je zo efficiënt mogelijk je uren bijhoudt. Je kunt direct facturen genereren en naar je klanten sturen en je hebt de urenregistratie voor altijd in het bestand. Zo heb je al je urenregistratie van het afgelopen jaar in het programma opgeslagen en is ook je aangifte bij de belastingdienst minimale moeite.

Je bedrijfsinformatie gemakkelijk op één plek?

Met e-Boekhouden heb je de perfecte combinatie van ZZP urenregistratie en boekhouding in één handig platform.

Vergelijk nog meer tools