Tele2 krijgt dagvaarding net als Vodafone en T-mobile wegens gratis smartphone

smartphone ruilenConsumentenclaim heeft Tele2 gedagvaard omdat zij vinden dat de provider haar klanten misleid heeft met de zogenoemde gratis smartphone. Eerder dit jaar sprak de Hoge Raad al uit dat abonnementen met een gratis telefoon niet geldig zijn. Providers blijven vaag over de kosten voor het toestel. In feite gaat de consument gewoon een lening aan en gaan providers hiermee de fout in omdat ze er met geen woord over reppen in het contract.

Vodafone en T-Mobile al eerder gedagvaard om soortgelijke praktijken

Providers Vodafone en T-Mobile werden eerder al op het matje geroepen om dezelfde praktijken. Het blijkt onduidelijk te zijn hoeveel een klant nu precies voor zijn telefoon betaalt, in de meeste gevallen denken de consumenten dat de smartphone gratis is. Consumentenclaim benadrukt ook nog eens dat Tele2 wat hun betreft het hoogtepunt vormt qua misleiding.

Toestel afbetaald? Tele2 verhoogde het abonnement nog eens

Het bleek dat Tele2 klanten nadat het abonnement met toestel al verlopen en afbetaald was dat zij de abonnementskosten verhoogden. Consumentenclaim vindt dat Tele2 de abonnementskosten had moeten verlagen in plaats van verhogen. De organisatie wil nu dat Tele2 alle onterechte kosten gaat vergoeden aan de klant. Daar vallen dus de aankoopprijs en de overige gemaakte kosten onder.

Meerdere providers overtraden de wet

De meeste providers hebben zich de afgelopen jaren dan ook schuldig gemaakt met het vragen van hoge kosten zonder dat daar een specificatie bij kwam kijken. Het toestel werd als gratis aangeprezen maar in werkelijkheid was die prijs al dubbel en dwars berekend in de maandprijs. Zo was ook niet duidelijk een onderscheid te zien in de kosten voor het bellen en de afbetaling van het toestel. De Hoge Raad sprak dan ook uit dat klanten die een dergelijk abonnement hebben afgesloten de gemaakte kosten terug moeten krijgen.

Met gratis smartphone ging consument eigenlijk persoonlijk krediet aan

De afgesloten abonnementen behoren eigenlijk onder het kopje van persoonlijke leningen en de regelgeving daarvoor is veel strenger. Die regels zijn niet gehandhaaft door de providers waardoor zij jarenlang eigenlijk de wet hebben overtreden. Na de uitspraak van de Hoge Raad moesten providers hun aanbod dan ook aanpassen en specificeren. Het moet nu duidelijk zijn waarvoor de klant kiest en tekent. De gratis smartphone zou hiermee verleden tijd moeten zijn.

Plaats een reactie