Tips voor het kiezen van een energieleverancier

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier of ga je voor het eerst een energiecontract afsluiten? Dan zijn er een paar zaken om over na te denken. Kies jij bijvoorbeeld voor groene stroom? Hoe schat je jouw verbruik in? Vind jij een mooie welkomstaanbieding belangrijk? Wij geven je hieronder een aantal tips voor het uitzoeken van jouw nieuwe energieleverancier.

Energievergelijker gebruiken

Het is gelukkig niet ingewikkeld om een energieleverancier te vinden die aansluit bij jouw wensen. Vul een energievergelijker in om de tarieven van verschillende leveranciers te vergelijken. Je kunt zo ook de totaalprijs voor jouw (geschatte) verbruik berekenen. Je betaalt onder andere een tarief voor levering, transport, vastrecht, btw en energiebelasting. Wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je dit meenemen in de vergelijking door voor groene stroom te kiezen. Let er op dat je de voorwaarden goed doorleest. Misschien heeft een leverancier momenteel een goede actie, maar hoe lang is dit actietarief geldig en ben je aan het contract verbonden? En welke prijs betaal je na afloop van de actieperiode? Heeft de deal een contractvorm die aansluit bij jouw wensen? Op het moment dat je een energieleverancier hebt uitgekozen geef je de meterstanden door aan de (nieuwe) leverancier. Bewaar zelf ook altijd een kopie. Vervolgens stelt de leverancier een termijnbedrag vast. Check vooraf de meterstanden op het contract.

Hoe werkt overstappen?

Veel mensen kiezen ervoor om over te stappen wanneer ze ergens anders voor een lager tarief of voor betere voorwaarden hun energie kunnen ontvangen. Ook is duurzaamheid een veelgehoorde reden om over te stappen. Als je gaat verhuizen kan je energieleverancier gewoon met je meeverhuizen. Je moet de verhuizing melden bij de energieleverancier en er wordt een eindafrekening gemaakt voor je oude adres. Kies je voor overstappen? Let er dan op dat een welkomstkorting niet geldig is als jij het contract voortijdig opzegt. Bij voortijdig opzeggen moet je een opzegboete betalen. Ook is het mogelijk dat de nieuwe leverancier je om een waarborgsom vraagt wanneer deze denkt dat je een ‘betalingsrisico’ vormt vanwege schulden of betalingsachterstanden. In totaal duurt het zo’n drie tot vier weken voordat je definitief bent overgestapt.

Vast, variabel of dynamisch?

Er zijn verschillende contractvormen om voor te kiezen. Iedere vorm heeft zijn voor- en nadelen. Zo biedt een energiecontract voor onbepaalde tijd alle vrijheid om over te stappen, maar profiteer je niet van interessante welkomstkortingen. Een contract voor bepaalde tijd tegen een vast tarief biedt veel zekerheid en ook krijg je meestal een welkomstkorting. Het nadeel hiervan is dat het niet noodzakelijkerwijs goedkoper is dan een contract voor onbepaalde tijd. Dit hangt af van de actuele energieprijzen. Daarnaast kun je nog kiezen voor variabele tarieven of dynamische tarieven. De prijs die je betaalt voor je energie is in dat geval afhankelijk van de actuele energieprijs op de beurs.

Plaats een reactie