Vanaf 15 juni 2017: Roam like home of toch niet?

Over 2 dagen is het een feit: Gewoon bellen en sms’en uit uw eigen bundel in een EU land. Dus stel u gaat lekker op vakantie naar Frankrijk of Spanje? Dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken over een dikke telefoonrekening achteraf. Er bestaan nog vragen over het internetgebruik in het buitenland. Want het blijkt nu dat niet elke consument onbeperkt kan genieten van internet in het buitenland.

Roam Like At Home kent beperkingen

Het gaat hierbij om gebruikers die een onbeperkte databundel hebben en dan met name klanten van T-Mobile en Tele2. Het zogenoemde roam-like-at-home principe lijkt niet op te gaan voor de abonnementen van deze providers. T-Mobile levert een databundel van 10GB in het buitenland die hoort bij het Unlimited GO abonnement. Tele2 is nog zuiniger want daar mag de klant 6GB per maand besteden aan internet in het buitenland. Op zich nog geen probleem want bij een vakantie van 2 weken hoeft dat niet veel uit te maken.

Let op met films kijken in het buitenland

Waar u ook mee rekening dient te houden is de internetsnelheid van de providers in het buitenland. Niet elke provider is namelijk in staat om het snelle 4G internet te bieden. Het kan goed zo zijn dat u in gebieden terecht komt waar maar 2G beschikbaar is. Whatsappen en Facebooken kan dus prima, maar let dus op bij streamingsdiensten zoals Netflix. U verbruikt hiermee veel meer data dus houdt hier rekening mee. Uw provider mag nog altijd extra geld rekenen voor elke GB die u buiten uw bundel verbruikt. Het maximum bedrag per GB is €7,70 dus wanneer u fanatiek aan het Netflixen bent of Youtube gebruikt kan uw telefoonrekening dus wel hoger worden.

Om een voorbeeld te geven van het verbruik van Whatsapp of andere apps:

  • Whatsapp of Facebook Messenger: 1 Kb per bericht
  • Foto’s versturen: 100 Kb per foto
  • Games: 1 Mb per uur
  • Google Maps of Kaarten van Apple: 150 tot 200 Kb per kaart

Geen dure telefoonrekeningen meer met RLAH

Roam Like At Home (RLAH) valt onder de nieuwe regelgeving van de Europese Unie om de internationale roamingtarieven op een gelijke lijn te trekken. De afgelopen jaren was het voor consumenten namelijk een duur geintje om te kunnen bellen, internetten en sms’en in het buitenland. Daardoor gingen consumenten steeds vaker over op een buitenlandse sim only om de kosten te kunnen dragen. Roam Like At Home is dus ook meer gericht op vakantiegangers in het buitenland. Consumenten gaan namelijk niet langer dan 30 dagen op vakantie in het algemeen.

Bekijk de nieuwe tarieven in uw abonnement

Is men wel langer van huis en brengen zij langer door in het buitenland? Dan is het wel verstandig om te kiezen voor een buitenlandse sim only. Uw provider zal u op de hoogte brengen van de nieuwe tarieven voor uw abonnement of sim only. U bent dan vrij om te bellen en sms’en in het buitenland volgens de tarieven in uw abonnement. Bekijk de voorwaarden van uw data abonnement die gesteld worden met betrekking tot internet in het buitenland. Op die manier voorkomt u hoofdpijn achteraf en een dikke telefoonrekening.

De goedkoopste sim only vinden met Vergelijk.com

Een sim only is uiteraard de goedkoopste optie waarbij u een data bundel kunt kiezen. U kunt verschillende databundels kiezen wat past bij uw internetgedrag. U kunt ook opnieuw sim only vergelijken en op die manier nog meer besparen. Loopt uw abonnement bijna af of kunt al bijna verlengen? Bekijk dan alle sim only aanbiedingen en bespaar direct op uw belkosten met Vergelijk.com.

Plaats een reactie